< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Bréking! Merényletre készültek Salvini ellen! – Íme a részletek

| Mobile | RSS

Bréking! Merényletre készültek Salvini ellen! – Íme a részletek

Katarból került Ukrajna-párti olasz neonácikhoz egy francia gyártmányú levegő-levegő rakéta

Ukrajna-párti neonácik készültek egy Salvini elleni merényletre

Egykor valóban a katari hadsereg tulajdonában volt az olasz rendőrség által két nappal ezelőtt neonáci szimpatizánsoknál talált rakéta – erősítette meg kedden a Perzsa(Arab)-öböl menti ország külügyi szóvivője a Twitteren. Az Ukrajna-párti csoport Matteo Salvinit akarta megölni, mondta kedden az olasz belügyminiszter.

A francia gyártmányú, Matra Super 530F típusú levegő-levegő rakétát Katar 1994-ben adta el egy negyven rakétát magában foglaló fegyverszállítmány keretében egy „baráti országnak” (nevét a nyomozásnak ebben a szakaszában nem akarta még felfedni) – közölte a szóvivő.

Katar jelenleg nagyon szorosan együttműködik az (ügyben) érintett felekkel, így Olaszországgal, hogy kiderítsék a tényeket, és (Dohát) rendkívüli módon aggasztja, hogyan kerülhetett egy huszonöt évvel ezelőtt eladott rakéta harmadik – nem-kormányzati – fél kezébe

– olvasható a bejegyzésben.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter kedden egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Ukrajna-párti neonácik meg akarták ölni. Ő jelezte a hatóságoknak, hogy megfenyegették. Ez egyike volt a számos halálos fenyegetésnek, amit naponta kap – fogalmazott. A titkosszolgálatok beszéltek egy ukrán csoportról, akik ellenem készültek merényletre – mondta Salvini hozzátéve, hogy örül annak, hogy pár őrült ember fegyverarzenáljának a leleplezésére szolgált az eset. A merénylet tervéről egy volt KGB-ügynök számolt be. Az olasz rendőrség és az ügyészség azt közölte, hogy egyelőre nincs bizonyíték arról, hogy valóban merényletet terveztek.

Az olasz rendőrség hétfőn nagy fegyvertárat talált neonáci szimpatizánsoknál Torinóban, köztük egy francia gyártmányú, Matra Super 530F típusú levegő-levegő rakétát. A 245 kilogramm súlyú, 3,45 méter hosszú rakéta – az AFP által idézett egyik katonai szakértő szerint – 25 kilométeres hatótávolságú. Az elkobzott fegyverek között 26 puska, 20 szurony, 306 fegyveralkatrész, köztük több hangtompító és puskatávcső, valamint több mint 800 különböző kaliberű lőszer is volt. Az olasz rendőrség egyik elit alakulata észak-olaszországi házkutatások során találta meg az arzenált, miután nyomozást indítottak olyan olasz személyek ellen, akik önkéntesként Kelet-Ukrajnában harcoltak. Három embert letartóztattak, köztük egy vámtisztviselőt, aki korábban megpróbált bejutni a parlamentbe egy szélsőjobboldali párt színeiben.

(pestisracok.hu)

forrás/Magyar hang

Leave a Reply 138 megnézve, 2 alkalommal mai nap |