< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Fideszék már megint adtak a sz@rnak egy pofont- ez lenne a hibás családpolitikájuk következménye?

| Mobile | RSS

Fideszék már megint adtak a sz@rnak egy pofont- ez lenne a hibás családpolitikájuk következménye?

2019.07.22.

Magyarországon nőttek a leggyorsabban az ingatlanárak 2019 első negyedében, írja az Eurostat adatai alapján a novekedes.hu. Az ingatlanárak hazánkban 11,3 százalékkal emelkedtek, míg a második Csehországban csak 9,4, a németeknél pedig csak 5 százalékkal. Megkérdezett elemzőnk nem tartja kizártnak, hogy ez a Fidesz elhibázott lakáspolitikájának a következménye.

Mivel az ingatlanárak gyorsabban nőttek a fizetéseknél, így most már 12,58 évet kell dolgozni átlagban, hogy egy átlagos bérből meg lehessen vásárolni egy ingatlant. Ez igen sok a többi európai (nem csak uniós) országhoz képest. Szlovákiában épp csak 10 év fölött van a mutató, míg Németországban és Nagy-Britanniában alig haladja meg a kilencet.

A novekedes.hu kérdésére Balogh László az ingatlan.com szakértője elmondta hogy 2015 és 2018 között 32 százalékkal emelkedtek a magyarországi lakásárak, az EU-s országok közül ez kiemelkedő érték.

A Hír Hugó is megkérdezett egy elemzőt, aki nem tartja kizártnak, hogy ez a Fidesz elhibázott családpolitikájának a következménye. Hiába adnak 10 milliókat lakásra, ha a piac nem tud lépést tartani az igényekkel, tehát kevesebb lakás épül, mint amire szükség lenne akkor árdrágulás lesz. Mondjuk ki: adtak megint a sz@rnak egy pofont, hiszen ami segítséget ad az állam azt el is viszi majdnem az árdrágulás. Ez a hozzá nem értő politika következménye.

Az elemzőnk arra is felhívja a figyelmet, hogy a drágulás mögött az is ott van, hogy a Fidesz kivezette a lakásokra adott kedvezményes 5 százalékos Áfa-kulcsot, így az új építésű lakások 27 százalékos kulccsal adóznak.

Fontos megjegyezni, hogy az egy szektorba hirtelen adott állami kedvezmények mindig árdrágulást eredményeznek. Teljesen mindegy, hogy a sertéshús ÁFA csökkentéséről vagy lakás vásárlásról van szó, hiszen a kereskedők minél több hasznot szeretnének realizálni így a kedvezmény mértékével arányosan elkezdődik egy lopakodó áremelkedés.

Felhívja a figyelmet, hogy ami jó megoldás volt és nem torzította ilyen mértékben a piaci árakat az az államilag támogatott lakáselőtakarék-betétek voltak, de éppen ezt szüntette meg az Orbán-kormány 2018 novemberében.

fecsego.eu/HírHugo

Leave a Reply 123 megnézve, 1 alkalommal mai nap |