< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: A kút mélyén: Kazahsztán kormánya is jobban tiszteli a törvényeket, mint Orbánék///Ve studni: Kazašská vláda je vůči zákonu více respektována než Orbans

| Mobile | RSS

A kút mélyén: Kazahsztán kormánya is jobban tiszteli a törvényeket, mint Orbánék///Ve studni: Kazašská vláda je vůči zákonu více respektována než Orbans

forrás:nepszava.hu

Orbán Viktor
Fotó: Geoffroy Van der Hasselt / AFP or licensors

Utolsók vagyunk jogállamiság szempontjából az EU-ban,világszinten pedig Botswana, de a monarchikus Egyesült Arab Emírségek is leköröznek minket.

Kút mélyén a magyar jogállam – írja a Facebook-bejegyzésében a Magyar Helsinki Bizottság. Mindez nem csak szubjektív megállapítás, a jogvédő szervezet a World Justice Project 2018-as adatokat összefoglaló kimutatására alapozva fogalmazza meg a lesújtó véleményt. A vizsgált 126 országból ugyanis a magyar állam csak 57. helyen állt a joguralom szempontjából – olyan országok előznek be minket, mint Botswana, Jordánia vagy a női egyenjogúságot sci-fiként kezelő Egyesült Arab Emírségek. 

Még elkeserítőbb a helyzet, ha azt nézzük, hogy az adott ország kormánya mennyire elkötelezettje a helyi törvényeknek és jogállami intézményeknek. Ezen listán a 103. helyen állunk:a konkrétan diktatúrának számító Kazahsztán, de Nigéria és Banglades vezetése is jogkövetőbbnek számít a felmérés alapján, mint az Orbán-kormány.A civil jogok összesítésében pedig 93. helyet foglaljuk el a 126-ból. Ez alapján talán nem meglepő, ha a magyar állam a Európai Unió és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás tagállamaival és Észak-Amerikával összevetve is az utolsó helyen áll jogállamiság szempontjából. 

Egy képen a magyar jogállamiság helyzete, a World Justice Project felmérésében

Egy képen a magyar jogállamiság helyzete, a World Justice Project felmérésébenFotó: Facebook/Magyar Helsinki Bizottság/ World Justice Project„Lehet háborgó kormányközleményt írni vagy cikket, blogposztot rendelni. Hisz, nyilván, a tükör a hibás, nem a kormányzat jogállami teljesítménye pocsék” – jegyzi meg a felmérést idézve,  keserű iróniával a Magyar Helsinki Bizottság. 

Ve studni: Kazašská vláda je vůči zákonu více respektována než Orbans

  1. července 2019 | Příspěvky | europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Chatter news
    Zdroj: nepszava.hu

Viktor Orban
Fotografie: Geoffroy Van der Hasselt / AFP nebo poskytovatelé licencí
Jsme poslední z hlediska právního státu v EU a celosvětově v Botswaně, ale jsme také obklopeni monarchickými Spojenými arabskými emiráty.

Fontána maďarského právního státu – píše maďarský helsinský výbor v příspěvku na Facebooku. Nejen, že se jedná o subjektivní prohlášení, organizace činná v trestním řízení vydává zoufalý názor na základě souhrnné zprávy projektu World Justice Project 2018. Ze 126 zkoumaných zemí se maďarský stát z hlediska právního státu umístil na 57. místě – země jako Botswana, Jordánsko nebo Spojené arabské emiráty považují rovnost žen za sci-fi.

Ještě více frustrující je míra, v jaké je vláda země zavázána dodržovat místní zákony a právní stát. V tomto seznamu jsme na 103 místě: Kazachstán, což je specificky diktatura, ale Nigérie a Bangladéš jsou v průzkumu rovněž považovány za dodržování zákona více než vláda Orbána. Na základě toho možná není divu, že maďarský stát je z hlediska právního státu na posledním místě ve srovnání s členskými státy Evropské unie a Evropským sdružením volného obchodu a Severní Amerikou.

Obrázek ukazuje situaci maďarského právního státu v průzkumu projektu World Justice Project
Na jednom obrázku je situace maďarského právního státu v průzkumu projektu World Justice ProjectPhoto: Facebook / Hungarian Helsinki Committee / World Justice Project „Můžete napsat znepokojující vládní oznámení nebo objednat článek nebo blogový příspěvek. Věřte, samozřejmě, že zrcadlo je chybné, a ne vládní výkon právního státu ubohý, “poznamenává průzkum, cituje maďarský helsinský výbor s hořkou ironií

Leave a Reply 123 megnézve, 1 alkalommal mai nap |