< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Hőhullám olvasztja a gleccsereket

| Mobile | RSS

Hőhullám olvasztja a gleccsereket

2019. július 31. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

NAK

forrás:index.hu

Olvadnak a gleccserek Norvégiában az elmúlt napok rekordmagas hőmérsékletei nyomán és fennáll a veszélye annak, hogy egy részük teljesen eltűnik néhány éven belül, figyelmeztetnek kutatók. “Az itteni hőmérséklet meghaladja a 30 Celsius-fokot, ami egyértelműen a megmaradt hó és a gleccserek nagyfokú olvadásához vezet” – mondta Atle Nesje, a Bergeni Egyetem geológiaprofesszora az NRK-nak, hozzátéve, hogy az olvadás miatt a gleccsertavak is megáradnak.

A Briksdalsbreen gleccser visszahúzódása 16 év alatt

A Briksdalsbreen gleccser visszahúzódása 16 év alattFotó: Sigbjørn Myklebust, Ove Brynestad, Kurt Erik Nesje, Atle Nesje, Andreas Nesje

A norvégiai vízkészlet- és energiaügyi bizottságnál (NVE) dolgozó Liss Marie Andreassen szerint a norvégiai gleccserek nagy része eltűnhet a következő 20-50 évben. “A gleccserek éghajlatjelzők, és rendkívül érzékenyek a klímaváltozásra” – magyarázta a gleccserkutató. Nesje szerint a kisebb gleccserek egy része már néhány éven belül teljesen eltűnhet. A nagyobbak ezzel szemben még évekig ki fognak tartani, de már náluk is láthatóak a visszahúzódás jelei. “Ahogy a gleccserek zsugorodnak, úgy az olvadékvíz mennyisége is csökken, ami hatással lehet a vízellátásra és a mezőgazdaságra” – fejtette ki a professzor. Nesje megjegyezte továbbá, hogy a vízerőművek egy része gleccservízre támaszkodik, és a vízgyűjtő medencék egy része is eltűnhet.

A jelentés szerint az előrejelzések 15 százalékkal több téli csapadékot és 2-3 Celsius-fokkal melegebb nyarakat ígérnek a század vége felé közeledve. “Bizonyos előrejelzések szerint az olvadás csupán a következő években fog erősödni” – jegyezte meg a professzor, hozzátéve, hogy a század végére a kis és közepes méretű gleccserek nagy része teljesen eltűnhet. (MTI)

forrás:index.hu

Leave a Reply 279 megnézve, 3 alkalommal mai nap |