< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Jogszabálysértő: dagad a szmötyi, már az EU is foglalkozik a Fidesz által Horvátból idehordott szennyvíziszappal

| Mobile | RSS

Jogszabálysértő: dagad a szmötyi, már az EU is foglalkozik a Fidesz által Horvátból idehordott szennyvíziszappal

Ujhelyi az Európai Bizottsághoz fordult a Magyarországra szállított horvát és szlovén szennyvíziszappal kapcsolatban. 

A politikus szerdán, sajtótájékoztatón elmondta: az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának tagjaként kedden a környezetvédelemért és az egészségügyért felelős biztosokhoz fordult, akiktől arra vár választ, hogy az Európai Bizottságnak (EB) van-e információja az ügyről, tudnak-e arról, hogy évek óta veszélyes anyagokat szállítanak tagállamok között, ez összhangban van-e az uniós joggal, illetve az Európai Unió biztosított-e ezekhez az ügyletekhez forrást.

„Csak Horvátországból 90 ezer tonna emberi ürülékből származó szennyvíziszap került Magyarországra, Szlovéniából 30 ezer tonna, és van olyan előkészített szerződés, amely újabb 200 ezer tonna ideszállítását jelentené” – részletezte a képviselő. Ebben az ügyben szövetségeseket keres a környezetvédelemmel és egészségüggyel foglalkozó bizottságban.

Meggyőződésük, hogy európai szabályokba ütközik a szennyvíziszap Magyarországra szállítása, mint fogalmazott: Az ügy nem belpolitikai kérdés, hiszen olyan tagállamok közötti kereskedelemről van, amely súlyosan sérti az európai jogszabályokat – indokolta kezdeményezését Ujhelyi István.

Kevésnek tartotta azt a kormányzati választ, miszerint leállítják a jövőbeli szállítmányokat, de a jelenleg érvényes szerződések alapján továbbra is érkezhet szennyvíziszap Magyarországra. Ujhelyi István úgy vélte: Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszternek választ kell adnia az ügyben. Megjegyezte: a kormány, ha akarja, akkor minden jogi kereten átlépve két óra alatt képes bezárni, kinyitni, felfüggeszteni vagy megszüntetni komoly “bizniszeket”, most azonban halogató döntést hoztak.

„Amit most Korózs Lajos kinyomozott: Szlovénia teljes egy éves emberi ürülékének szennyvíziszapja Magyarországra kerül. Ez azt jelenti, hogy nem gyűjtögetik, hanem minden nap jönnek százasával a kamionok Magyarországra” – fogalmazott Ujhelyi. Hozzátette: ez egészen biztos, hogy „kormányzati biznisz”.

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának MSZP-s elnöke elmondta: az üggyel kapcsolatos adatkéréseiből kiderült, hogy a magyar engedélyeket a szennyvíziszap behozatalára a környezetvédelmi feladatokat ellátó hatóság, a Pest megyei kormányhivatal adta ki, Tarnai Richárd kormányhivatal-vezető aláírásával, aki korábban a Fidesz parlamenti képviselője volt

fecsego.eu/HírHugo

Leave a Reply 135 megnézve, 1 alkalommal mai nap |