< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: “feledtetni akarja a nyomásgyakorlást” – A Bírói Tanács is reagált a GRECO-jelentésre((“quer esquecer a pressão” – o Conselho Judicial também respondeu ao relatório do GRECO

| Mobile | RSS

“feledtetni akarja a nyomásgyakorlást” – A Bírói Tanács is reagált a GRECO-jelentésre((“quer esquecer a pressão” – o Conselho Judicial também respondeu ao relatório do GRECO


Fotó: Népszava

A GRECO-jelentésekkel kapcsolatban kiemelte: bíznak abban, hogy az illetékes döntéshozók megfontolják a nemzetközi testületek kritikáit.

Csütörtökön mi is beszámoltunk arról: sötét képet fest a magyar jogállamiságról korrupciós helyzetről szóló, frissen nyilvánosságra hozott két jelentés, melyet a GRECO, vagyis a Korrupció Elleni Államok Csoportja készített a 2017-es és a 2018-as évről. A jelentésre az Országos Bírósági Hivatal (OBH) is reagált: egyebek mellett közölték, hogy a GRECO munkacsoportja budapesti adatgyűjtésekor az OBH joggyakorlatát nem bírálta, csupán elvi észrevételeket tett a bíróságok igazgatásának törvényi szabályozására vonatkozóan. Esetenként pedig tényállítások helyett puszta feltevésekből indult ki, mint például akkor, amikor az OBT-re nehezedő, saját megfogalmazásukban is pusztán „állítólagos” nyomásgyakorlást emlegették fel. „Végezetül fontos megjegyezni, hogy – a legszűkebb szakterületénél maradva – a GRECO korrupciós kockázatot egyetlen esetben sem azonosított a magyar bírósági rendszeren belül” – tették hozzá. Erre reagálva most Vadász Viktor, az Országos Bírói Tanács (OBT) tagja és szóvivője az OBT honlapján azt írta: az OBH közleményéből úgy tűnik, hogy Handó Tünde feledtetni kívánja azokat az eseteket, amikor ő vagy az általa kinevezett bírósági vezetők az OBT-re és tagjaira, valamint a bírói érdekképviseletet ellátó MABIE-re és tagjaira gyakoroltak nyomást vagy álltak rajtuk bosszút. Ezzel szemben – folytatta – a bizonyítékokkal is alátámasztható, részben pedig köztudomású támadások az OBT tagjai ellen – a teljesség igénye nélkül – eddig a következők voltak: 

  • több OBT tag is beszámolt arról, hogy az OBH elnöke által kinevezett vezetők arra presszionálták, hogy mondjanak le az OBT tagságról;
  • az elmúlt másfél évben összesen öt fegyelmi eljárást indítottak OBT tagokkal szemben: kettő esetben ezt Handó Tünde személyesen kezdeményezte, három esetben erre az általa kinevezett elnököket utasította. Min írja, a fegyelmi eljárás kezdeményezéséről – az érintettek tisztességes eljáráshoz való jogát és a fegyelmi eljárás nem nyilvános jellegét semmibe véve – Handó Tünde eddig példátlan módon minden bírósági vezetőt és rajtuk keresztül minden bírót tájékoztatott.

Hozzátette, hogy az OBT tagjai 2018 tavasza óta szakmai munkájukban is folyamatosan üldöztetésnek vannak kitéve.Arról is írt, hogy az OBH elnöke által kinevezett Gerber Tamás listát készíttetett a Budapest Környéki Törvényszék területén dolgozó MABIE tagokról (köztük két OBT tagról is), és arra hívta fel a járásbírósági elnököket, hogy beszéljenek a MABIE tagokkal az egyesületből való kilépésük érdekében. A súlyos adatsértést Handó Tünde a hozzá intézett bejelentés ellenére sem vizsgálta ki – hangsúlyozta.
„Ezen intézkedéseknek az OBT tagjainak »megleckéztetésén« túl az is a célja lehetett, hogy általában is elvegye a bírák kedvét a bírói önigazgatási testületekben és érdekvédelmi szervezetekben való aktív részvételtől. Ez a törekvés önmagában integritási kockázatot jelent a bírósági szervezetre nézve, különösen a szükséges OBT póttagválasztás előtt”

– közölte.Kiemelte, hogy Handó Tünde saját jogértelmezése alapján önkényesen illegitimnek nyilvánította az őt ellenőrző bírói testületet, amellyel 2018 májusa óta az együttműködést megtagadja, nem biztosít irattanulmányozást, nem teszi meg a szükséges előterjesztéseket, nem írta alá költségvetési megállapodást az OBT-vel. Különböző nemzetközi delegációk tagjai személyesen is meggyőződhettek arról, hogy mennyire méltatlan elhelyezést biztosít az OBT részére, amely már önmagában kifejezi hozzáállását a legfőbb bírói önigazgatási testülethez.  Emellett felidézte, hogy a GRECO-n kívül a Velencei Bizottság, az Európai Tanács Országspecifikus ajánlása és a Nemzetközi Bírói Egyesület vizsgálati jelentése is ugyanarra a konklúzióra jutott az OBH elnökének, mint a közigazgatás magas rangú beosztottjának túlzott hatalmát és az OBT-vel, mint a bírák által választott legmagasabb önigazgatási fórummal és tagjaival szembeni magatartását illetően.
„Az sem véletlen, hogy ezek a jelentések teljesen azonosan látták az OBT vizsgálata által is feltárt kritikus területeket: a kinevezések folyamatát, a kirendeléseket és főként az eredménytelenné nyilvánított pályázatokat. Ezek is valós integritási kockázatot rejtenek”

– fűzte hozzá.A bejegyzés szerint az OBT továbbra is bízik abban, hogy ha Handó Tünde láthatóan nem is, de az illetékes döntéshozók megfontolják a nemzetközi testületek kritikáit, és a bíróságok függetlenségének megerősítésére törekednek, amelyhez az OBT minden támogatást és segítséget megad.

fecsego.eu/népszava online

“quer esquecer a pressão” – o Conselho Judicial também respondeu ao relatório do GRECO
3 de agosto de 2019 | Posts | europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Notícias do Chatter

Foto: Népszava

Relativamente aos relatórios do GRECO, sublinhou a confiança de que os decisores relevantes considerariam as críticas dos organismos internacionais.

Também informamos na quinta-feira que dois relatórios publicados recentemente pelo GRECO, o Grupo de Estados contra a Corrupção, em 2017 e 2018, descrevem o estado de corrupção na Hungria. O Escritório Nacional de Tribunais (OBH) também respondeu ao relatório afirmando, entre outras coisas, que a equipe do GRECO não havia criticado a jurisprudência do OBH na coleta de dados em Budapeste, mas apenas comentou em princípio sobre a estrutura legal para a administração dos tribunais. Em alguns casos, baseava-se em meras suposições, e não em suposições factuais, como quando se referiam à OBT em suas próprias palavras como pressões puramente “alegadas”. “Finalmente, é importante notar que, no seu campo de especialização mais restrito, o GRECO nunca identificou um risco de corrupção dentro do sistema judicial húngaro”, acrescentaram. Em resposta, Viktor Vadász, membro e porta-voz do Conselho Nacional de Justiça (OBT), escreveu no site da OBT que a declaração do OBH parece sugerir que Tünde Handó deseja esquecer os casos em que ela ou os juízes do tribunal ela nomeia para OBT e membros e MABIE e seus membros representando o judiciário. Em contraste, ele continuou, até agora, mas não exaustivamente, apoiado por provas e ataques parcialmente públicos aos membros da OBT:

vários membros da OBT relataram que os líderes nomeados pelo presidente da OBH haviam pressionado por sua renúncia;
No último ano e meio, um total de cinco processos disciplinares foram iniciados contra membros da OBT: em dois casos, Tünde Handó iniciou isto pessoalmente e, em três casos, dirigiu os presidentes por ela nomeados. Como ela escreve, Tünde Handó forneceu, até à data, informação sem precedentes a todos os líderes judiciais e através deles ao judiciário sobre o início de processos disciplinares, ignorando o direito dos interessados ​​a um julgamento justo e a natureza não pública do processo disciplinar.

Ele acrescentou que os membros da OBT foram sujeitos a assédio em curso no seu trabalho profissional desde a primavera de 2018. Ele também escreveu e peça aos presidentes distritais que falem com membros da MABIE para deixar a associação. Apesar do anúncio, Tünde Handó não investigou a grave violação de dados – enfatizou ele.
“Essas medidas, além de ‘lecionar’ membros da OBT, também poderiam ter o objetivo de desencorajar os juízes de participarem ativamente de órgãos de autogovernança judicial e organizações de defesa. Este esforço em si representa um risco para a integridade do judiciário, especialmente antes da eleição alternativa necessária da OBT. “

Ele ressaltou que Tünde Handó, por sua própria interpretação da lei, declarou arbitrariamente o órgão judicial para controlá-lo, recusando-se a cooperar com ele desde maio de 2018, deixando de fornecer documentação, fazendo as propostas necessárias e não assinando um acordo orçamentário com a OBT. Os membros de várias delegações internacionais têm sido pessoalmente convencidos da injustiça da colocação da OBT, que por si só expressa sua atitude em relação ao órgão supremo de autogoverno judicial. Lembrou também que, para além do GRECO, a Comissão de Veneza, a Recomendação Específica ao País do Conselho Europeu e o Relatório de Inquérito da Associação Judiciária Internacional chegaram à mesma conclusão com o poder excessivo do Presidente do OBH como funcionário administrativo superior e com o OBT. sobre a conduta dos juízes em relação ao mais alto fórum autônomo e seus membros.
Não é coincidência que estes relatórios tenham visto exactamente as mesmas áreas críticas que o exame OBT revelou: o processo de consultas, destacamentos e, em particular, candidaturas mal sucedidas. Eles também representam um risco real de integridade ”.

Ele acrescentou que, de acordo com o post, OBT continua confiante de que, mesmo que Tünde Hando não pareça, mas que os decisores relevantes irão considerar as críticas a organismos internacionais e procurar reforçar a independência dos tribunais, para que OBT fornece todo o apoio e assistência.

fecsego.eu/peoples palavras online

Leave a Reply 78 megnézve, 1 alkalommal mai nap |