< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Az EU a volt bolgár biztost jelöli az IMF élére((A UE nomeia o ex-comissário búlgaro à frente do FMI

| Mobile | RSS

Az EU a volt bolgár biztost jelöli az IMF élére((A UE nomeia o ex-comissário búlgaro à frente do FMI

A bolgár Krisztalina Georgievát jelöli az Európai Unió a Nemzetközi Valutaalap (IMF) élére.

szerző: Szabó Zsuzsanna, Fotó: AFP – Dominick Reuter

Innen már szinte biztos a győzelme, mivel a szokásjog szerint a Világbank vezetője mindig amerikai, míg az IMF-é mindig európai – írja a 444.hu.

Öten indulnának az IMF elnöki székéért

Az EU gazdasági miniszterei hosszú és vehemens vita végén jutottak döntésre, és az eredmény nem is lett tökéletesen szabályos. A Financial Times forrásai szerint ugyanis Georgieva a szavazatok 56 százalékát szerezte meg, ami népességarányosan 57 százalékos támogatottságot jelentett. Ez nyilvánvaló győzelem volt a másik esélyes, a holland Jeroen Dijsselbloem fölött, csakhogy közel sem érte el az uniós népesség előírt, 65 százalékos arányát. Svédország és Hollandia eleinte tiltakozott is, de Dijsselbloem végül elismerte a vereséget. A Politico szerint a déli országok, köztük például Olaszország is berzenkedett – jegyzi meg a 444.hu.

Az IMF vezérigazgatói posztjára egyébként öt jelölt közül választották ki az új vezetőt, akik a következők voltak:

  • a holland Jeroen Dijsselbloem, az euróövezet pénzügyminiszterei fóruma, az eurócsoport volt vezetője,
  • Nadia Calvino spanyol gazdasági miniszter,
  • a portugál Mario Centeno, az eurócsoport jelenlegi elnöke,
  • Olli Rehn, a finn jegybank elnöke és
  • Krisztalina Georgieva, a Világbank vezérigazgatója, korábbi uniós költségvetési biztos.

Georgieva egy másik feltételnek sem felel meg: elmúlt már 65 éves, ezért alighanem módosítani kell az IMF szabályzatát.

Ezen túl viszont nem mondható meglepő választásnak. Az EU-párti jobboldali GERB, azaz Bojko Boriszov miniszterelnök pártjában kezdett politizálni, majd fényes nemzetközi karriert futott be: volt a Világbank vezető közgazdásza, az Európai Bizottság alelnöke, és esélyes jelölt az ENSZ főtitkári posztjára is. A Világbank elnökének váratlan januári lemondása óta megbízott elnökként vezette a szervezetet.

Az elmúlt hónapok európai politikai játszmáiban Georgievát úgy emlegette több külföldi lap is, mint aki a visegrádi országok jelöltje az Európai Bizottság élére. Az Euractiv néppárti forrása szerint azért nem lehetett belőle bizottsági elnök, mert “Orbán jelöltje” volt.

Ezen túl nem volt vitáktól mentes bizottsági alelnöki pályafutása sem – jegyzi meg a 44.hu -, kiderült ugyanis, hogy többször a bizottság kontójára látogatott meg ENSZ-eseményeket azért, hogy a saját ENSZ-főtitkári kinevezése mellett kampányoljon.

Az IMF eddigi vezérigazgatója, Christine Lagarde azután távozott a szervezet éléről, hogy az Európai Központi Bank (ECB) elnöki posztjára jelölték. Posztjáról hivatalosan szeptember 12-én távozik.

Az IMF pénteki közleményében jelezte: július 29-én kezdődik és szeptember 6-áig tart a jelöltállítás az IMF élére. Jelöltek bármelyik tagország indíthat. Az új vezérigazgatót legkésőbb október 4-éig tervezi megválasztani a tagországokat képviselő Kormányzótanács, még azelőtt, hogy október 14-20. között megtartanák az IMF és a Világbank szokásos éves közgyűlését Washingtonban.

fecsego.eu/napi gazdaság

A UE nomeia o ex-comissário búlgaro à frente do FMI
4 de agosto de 2019 | Posts | europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Notícias do Chatter

Búlgaro Krisztalina Georgieva é nomeado pela União Européia para chefiar o Fundo Monetário Internacional (FMI).

por Zsuzsanna Szabó, Foto por AFP – Dominick Reuter

A vitória é quase certa, já que de acordo com o direito consuetudinário, o chefe do Banco Mundial é sempre americano e o FMI é sempre europeu – escreve 444.com.
Cinco correm para a presidência do FMI

Os ministros da economia da UE chegaram a uma conclusão no final de um longo e animado debate, e o resultado não foi perfeitamente regular. Segundo fontes do Financial Times, Georgieva obteve 56% dos votos, 57% a favor da população. Foi uma vitória óbvia sobre o outro vencedor, o holandês Jeroen Dijsselbloem, mas estava longe de atingir os 65% necessários da população da UE. A Suécia e os Países Baixos inicialmente protestaram, mas Dijsselbloem acabou por reconhecer a derrota. Segundo o Politico, os países do sul, incluindo a Itália, por exemplo, eram turbulentos – observa 444.com.

A propósito, o novo chefe executivo foi selecionado entre os cinco candidatos para o cargo de CEO do FMI:

Antigo Chefe do Eurogrupo, Jeroen Dijsselbloem dos Países Baixos, Fórum dos Ministros das Finanças da Área do Euro,
Nadia Calvino, ministra espanhola dos Assuntos Económicos,
Mario Centeno de Portugal, atual Presidente do Eurogrupo,
Olli Rehn, governador do Banco da Finlândia e
Krisztalina Georgieva, CEO do Banco Mundial, ex-comissária do orçamento da UE.

Georgieva não atende a nenhuma outra condição: a idade de 65 anos acabou, e as regras do FMI provavelmente precisarão ser emendadas.

Além disso, no entanto, não é uma escolha surpreendente. O braço-direito pró-UE, o primeiro-ministro Bojko Borisov, começou a politizar e seguiu uma brilhante carreira internacional como economista sênior do Banco Mundial, vice-presidente da Comissão Européia e candidato em potencial ao secretário-geral da ONU. Ele liderou a organização desde sua renúncia inesperada como presidente do Banco Mundial em janeiro.

Nos últimos meses, os jogos políticos europeus encaminharam Georgieva para várias revistas estrangeiras como indicadas à Comissão Européia para os Países Visegrad. O Partido do Povo da Euractiv disse que não poderia se tornar presidente do comitê porque ele era um “candidato a Orban”.

Além disso, ele não teve nenhuma carreira polêmica de vice-presidente, observa 44.hu, pois descobriu que ele havia repetidamente visitado eventos da ONU na conta da comissão para fazer campanha por seu próprio secretário-geral da ONU.

Christine Lagarde, ex-CEO do FMI, deixou a organização depois de ser nomeada para o cargo de presidente do Banco Central Europeu (BCE). Ele deixará oficialmente seu posto em 12 de setembro.

O FMI disse em um comunicado na sexta-feira que começará em 29 de julho e vai até o dia 6 de setembro para o FMI. Candidatos de qualquer país membro podem ser lançados. O novo CEO deverá ser eleito pelo Conselho de Governadores dos países membros até 4 de outubro, antes de 14 a 20 de outubro. A reunião geral anual do FMI e do Banco Mundial será realizada em Washington, DC.

fecsego.eu/day economia

Leave a Reply 74 megnézve, 1 alkalommal mai nap |