< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: A kormánynak az a jó, ha gyűlölünk: meleget, szomszédot, bárkit((It’s good for the government to hate you: gay, neighbor, anyone

| Mobile | RSS

A kormánynak az a jó, ha gyűlölünk: meleget, szomszédot, bárkit((It’s good for the government to hate you: gay, neighbor, anyone


Fotó: Szergej Markoszov

A tüntetés nem csupán a homofób fideszes képviselőnek üzent.

– Teljes apátiába süllyedt ez az ország! Egy ekkora botrány után, miért csak ennyien vagyunk itt? – kesergett egy középkorú asszony a fővárosi Clark Ádám téren vasárnap délután, pedig szó sem volt arról, hogy érdektelenségbe fulladt volna a tüntetés. A kánikula ellenére is több mint négyszázan érezték úgy, hogy ott a helyük a „szolidaritási sétán”, amivel megmutathatják: nem kérnek a homofóbiából, a kirekesztésből, a megkülönböztetésből. Másfelől viszont a tüntetők közül többen is úgy gondolkodtak: a múlt heti botrány „új mélypontot” jelent, így abban bíztak, hogy most már „tényleg sokan” mozdulnak majd.

Valóban heves vitákat szított a múlt héten az, hogy – mint arról többször beszámoltuk – Boldog István, fideszes parlamenti képviselő a Coca-Cola bojkottjára szólított fel, amiért az óriáscég meleg párokkal reklámozta üdítőjét plakátokon. A kormányközeli PestiSrácok.hu egy szerzője pedig arról írt: miként melegeket, úgy „tolószékes embereket” sem látnak szívesen hirdetéseken. „Egy ideális világban nem tűnne fel, ha egy plakáton mi innánk az üdítőt, ennénk a hamburgert, örülnénk a nyugdíjbiztosításunknak vagy egy utazásnak. Egy ideális világban nem egy üdítővel próbálnának minket eladni. Egy ideális világban azért szerepelnénk a plakátokon, mert mi is ugyanígy itt vagyunk, eszünk, iszunk, öltözködünk, közlekedünk, mint bárki más” – jelezték a vasárnapi tüntetés szervezői, hogy nem csupán a homofób fideszes képviselőnek és az írásáért utóbb bocsánatot kérő kormánypárti újságírónak üzennének. 

A tüntetés szervezője, Csordás Anett, a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület elnöke beszédében az alapvető az emberi jogok tiszteletben tartásának fontosságát hangsúlyozta. Dés László, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész arról beszélt, hogy egyedül a hatalomnak jó a gyűlöletkeltés: addig sem a saját életükkel, országukkal foglalkoznak az emberek, amíg Sorost, Brüsszelt, a melegeket, a szomszédjukat gyűlölik. „Nő vagyok, anya, keresztény és fogyatékkal élő.” – kezdte beszédét Nagyné Rucz Éva, a Rehab Critical Mass és a Rett Szindróma Alapítvány önkéntese, aki praktikus szempontok alapján hívta fel a figyelmet a szolidaritás, elfogadás hiányára. Mint mondta, a kerekesszékesek számára nincs elég megfelelő rámpa és működő lift, segítség nélkül, egyedül pedig jelenleg az ország mindössze 34 településére tudnak eljutni vonattal. A beszédek végén a megmozdulás résztvevői – köztük kerekesszékesek, szivárványszínű pólót viselők – „szolidaritási sétára” indultak a Lánchídon át a Szent István térre.

fecsego.eu/népszava online

It’s good for the government to hate you: gay, neighbor, anyone
August 12, 2019 | Posts | europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Chatter news

Photo: Sergei Markosov

The demonstration was not just about a homophobic Fidesz representative.

  • This country has fallen into total apathy! After such a scandal, why are we all here? A middle-aged woman cried at Clark’s Adam Square on Sunday afternoon, though there was no mention that the demonstration was overwhelming. Despite the panic, more than four hundred felt that they were there on the “solidarity walk” to show that they were not asking for homophobia, exclusion, discrimination. On the other hand, many of the protesters thought that last week’s scandal was a “new low point,” so they hoped that “really many” would move now.

Indeed, last week’s controversy sparked the fact that, as we have repeatedly said, Fidesz MP István Happy called for a boycott of Coca-Cola for the giant to advertise its refreshment with posters on gay couples. And an author of PestiSrácok.hu, a government-run post, wrote about how gay people, like wheelchair users, are not welcome in ads. “In an ideal world, it would not appear if we were drinking a refreshment, eating a hamburger, enjoying our retirement insurance or a trip on a poster. In an ideal world, they wouldn’t try to sell us a soft drink. In an ideal world, we would be featured on posters because we are here, eating, drinking, dressing, traveling, just like anyone else, ”Sunday’s protest organizers said, not just sending a message to a homophobic Fidesz spokesman and a pro-government journalist .

The organizer of the demonstration, Anett Csordás, Let’s move on! In his speech, the chairman of the Public Benefit Association emphasized the importance of respecting human rights. László Dés, Kossuth Prize winner and Liszt Prize winner Hungarian performer, said that power alone is good for hatred: people do not deal with their own lives and countries as long as they hate Soros, Brussels, their gays and their neighbors. “I’m a woman, a mother, a Christian, and a disabled person,” said Éva Nagyné Rucz, a volunteer at the Rehab Critical Mass and the Rett Syndrome Foundation, who drew attention to the lack of solidarity and acceptance in practical terms. Wheelchairs, he said, do not have enough ramps and working elevators without assistance, and currently only 34 cities across the country can be reached by train. At the end of the speeches, participants of the movement, including those in wheelchairs and rainbow t-shirts, set out for a “solidarity walk” across the Chain Bridge to Saint Stephen’s Square.

fecsego.eu/peoples words online

Leave a Reply 92 megnézve, 1 alkalommal mai nap |