< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Népszava: Darabonként tizenhárom milliárdért vehette a luxusrepülőket a honvédség((People’s Mouth: treize milliards d’aéronefs de luxe peuvent être achetés par l’armée

| Mobile | RSS

Népszava: Darabonként tizenhárom milliárdért vehette a luxusrepülőket a honvédség((People’s Mouth: treize milliards d’aéronefs de luxe peuvent être achetés par l’armée

-da-

-da-

A kormány következetesen titkolja a honvédségi repülőgép-beszerzések költségeit, de a Honvédelmi Minisztérium az egyik cégének mérlegében “furcsa számokat” talált a Népszava.

A lap emlékeztet rá, hogy az elmúlt két évben a Magyar Honvédség két Airbus 319-es és két Falcon 7X repülőgéppel gazdagodott. Az előbbi gépek 160 személy szállításra alkalmasak, ezért csapatszállító gépeknek nevezik honvédségi berkeken belül, a két Dessault Falcon viszont igazi luxusrepülő: a 12-16 személy utaztatására képes üzleti gép (business jet) akár 11 ezer kilométert repülhet leszállás nélkül, így alkalmas interkontinentális utazások lebonyolításra is. A kormány és a minisztérium is titkolja, mennyibe kerültek ezek a gépek. 

A két, amúgy használt Falcon kalandos úton került Magyarországra: az első tavaly augusztusban szállt le némileg váratlanul a kecskeméti katonai repülőtéren és viszonylag gyors honosítás után a Magyar Honvédség állományába került. Már ekkor lehet tudni, hogy legalább még egy „futárgép” beszerzését fontolgatja a kormány, mint kiderült a valamikor tavaly ősszel érkezett a Magyarországra és Ferihegyen tárolták. A Zoom.hu derítette ki, hogy a hiányzó üzleti gép a honvédelmi minisztérium egyik cégének a HM EI Zrt. tulajdonában van és polgári gépként vették nyilvántartásba. A gépet idén tavasszal vette át a honvédség, ezért a Népszava azt feltételezte, hogy a HM EI Zrt tavalyi üzleti beszámolójában a gép vásárlásról részletekkel szolgálnak. Ám a cégbírósághoz benyújtott iratokban egy szó utalás sincs a HA-LKX lajstromjelű gép megvásárlásáról, egyedül a mérlegben találtak egy 13,7 milliárd forintos tételt – ami az egyik Falcon árára utalhat.

Ugyanis a cég által vásárolt áruk készletértéke 2017-ről, 2018 végére 15,5 milliárd forintra emelkedett, ami 13,7 milliárddal magasabb a nyitóállománynál. Az elmúlt években ezen a soron rendre pár száz millió forintnyi készletet számoltak el, így a tíz milliárdot jócskán meghaladó növekedés egyik évről a másikra több, mint figyelemre méltó. A cég üzleti beszámolójából annyi derül ki, hogy a 13,7 milliárd forintos növekedés – amely pontosan megegyezik egy használt Falcon becsült árával – „kereskedelmi áruügylet” következménye. 

fecsego.eu/index

People’s Mouth: treize milliards d’aéronefs de luxe peuvent être achetés par l’armée
12 août 2019 | Messages | europarl.europa.eu/news/fr, europarl.hu, nouvelles de Chatter
-da-

-da-

Le gouvernement a toujours caché le coût d’achat d’avions militaires, mais le ministère de la Défense a trouvé des “chiffres étranges” dans le bilan de l’une de ses sociétés.

Le journal rappelle que ces deux dernières années, les forces de défense hongroises ont été enrichies de deux Airbus 319 et de deux Falcon 7X. Les anciens avions sont capables de transporter 160 personnes. Ils sont donc appelés avions de transport d’équipe au sein des forces armées, mais les deux Falcons de Dessault sont de véritables avions de luxe: un avion d’affaires pouvant transporter 12 à 16 personnes peut parcourir jusqu’à 11 000 kilomètres sans atterrissage, ce qui le rend idéal pour les voyages intercontinentaux. aussi. Le gouvernement et le ministère cachent combien ces machines coûtent.

Les deux Falcon autrement utilisés sont arrivés en Hongrie pour un voyage aventureux: le premier a atterri de façon inattendue à l’aéroport militaire de Kecskemét en août dernier et, après une naturalisation relativement rapide, est entré dans les Forces de défense hongroises. On sait déjà que le gouvernement envisage d’acheter au moins un «service de messagerie», car il s’est avéré être arrivé en Hongrie à l’automne dernier et être stocké à Ferihegy. Zoom.hu a découvert que la machine professionnelle manquante appartenait à une société du ministère de la Défense, HM EI Zrt., Et était enregistrée comme machine civile. La machine a été reprise par les forces de défense ce printemps. Népszava a donc supposé que le HM EI Zrt. Fournirait des détails sur l’achat de la machine dans le rapport d’activité de l’année dernière. Cependant, les documents déposés auprès du tribunal ne mentionnent même pas l’achat de la machine enregistrée par HA-LKX, seul un élément de 13,7 milliards de dollars a été trouvé dans le bilan – ce qui peut indiquer le prix d’un Falcon.

La valeur en stock des biens achetés par l’entreprise a augmenté de 15,5 milliards HUF de 2017 à fin 2018, soit 13,7 milliards de plus que le stock initial. Ces dernières années, quelques centaines de millions de forints ont été comptabilisés dans cette ligne, de sorte que la croissance de plus de 10 milliards de dollars d’une année sur l’autre est plus que remarquable. Selon le rapport d’activité de la société, l’augmentation de 13,7 milliards de dollars, qui correspond exactement au prix estimé d’un Falcon usagé, est le résultat d’un “commerce de biens”.

fecsego.eu/index

Leave a Reply 83 megnézve, 1 alkalommal mai nap |