< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Leállt a hongkongi repülőtér, tüntetők ezrei lepték el a terminált((L’aéroport de Hong Kong est fermé et des milliers de manifestants ont pris d’assaut le terminal

| Mobile | RSS

Leállt a hongkongi repülőtér, tüntetők ezrei lepték el a terminált((L’aéroport de Hong Kong est fermé et des milliers de manifestants ont pris d’assaut le terminal

Kormányellenes tüntetők ezrei bénítják meg a világ egyik legforgalmasabb repülőterét – írja a CNN. A hongkongi nemzetközi repülőtér vezetése ezért helyi idő szerint hétfőn kora délután elrendelte az aznapi járatok törlését, mert a tiltakozók ellehetetlenítették a repülőtér zavartalan üzemeltetését.

Leállt a hongkongi repülőtér, tüntetők ezrei lepték el a terminált

Fotó: Reuters

Több ezer fekete felsős ülőtüntető lepte el ismét Hongkong nemzetközi repülőterét, és még több százan készülnek csatlakozni hozzájuk. A demonstrálók eleinte csak a becsekkolási zónát foglalták el, végül tiltakozásuk kiterjedt az érkezési oldalra is. Az így kialakult káosz miatt az üzemeltetés úgy döntött, hogy egyelőre nem fogadnak és nem indítanak járatokat. A már úton lévő, beérkező járatoknak ugyan még engedélyezték a leszállást, de a kimenő járatok indítását felfüggesztették.

A hongkongi nemzetközi repülőtér a világ egyik legforgalmasabb légikikötője. Évente több mint 65 millió utas fordul meg.

fotó: reuters


Fotó: Reuters
A hónapokkal ezelőtt kezdett, egyre hevesebbé váló tiltakozáshullám részeként zajló ülőtüntetés negyedik napja tart a repülőtéren. A tüntetők és a rendőrök vasárnap este ismét többször összecsaptak, mintegy 40 sérültet kellett kórházba szállítani. Az ellátásra szorulók közül egy nő, akit a rendőrök babzsáklövedékkel találtak el, elveszítheti a jobb szemét a sérülése következtében – idézi az MTI a South China Morning Post (SCMP) tudósítását az eset részleteit ismerő orvosra hivatkozva. A hétfői demonstráción ezért több résztvevő szemfedőt visel, illetve szemet ábrázoló transzparenst tart a kezében.

A vasárnapi összecsapások során a tiltakozók közül néhányan téglákat és Molotov-koktélokat dobtak a rendőrökre, akik könnygázzal és gumibotokkal igyekeztek oszlatni a tömeget. A SCMP beszámolója szerint vasárnap fordult elő először az, hogy a rendőrök zárt helyen – egy vonatállomáson – vetettek be könnygázt a demonstrálók ellen. Az összecsapásokról készült és az interneten közzétett videofelvételeken a gumibotokkal támadó rohamrendőrök elől menekülő tüntetőket és földön fekvő sérülteket lehet látni.

Kormányellenes tüntetőktől hangos Hongkong utcái

A Kínához tartozó, ám különleges közigazgatási státusszal rendelkező városállamban június 9-e óta tartanak a tömegtüntetések. A demonstrálók legújabban a város vasúti és közúti közlekedését, valamint a repülőtér zavartalan működését akadályozzák, általános sztrájkra is felszólítva a lakosságot.

Az egy hevesebb tömegtüntetéseket eredetileg a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet indította el, mely lehetővé tette volna, hogy Hongkong gyanúsítottakat adjon ki olyan feleknek – köztük Kínának és Tajvannak – akikkel korábban nem volt kiadatási egyezménye – emlékeztet az MTI az előzményekre. A tervezet ellenzői ugyanis attól tartottak, hogy Peking a politikai menekültek ellen használhatná fel a törvényt, és nem látták garantáltnak a méltányos eljárást a kínai bíróságokon.


A megmozdulások fókuszába azonban az utóbbi hetekben a kormánnyal szembeni elégedetlenség és a hongkongi demokratikus jogok megerősítése került, és egyre gyakoribbá váltak a Pekinget hergelő akciók, például a kínai nemzeti zászló tengerbe vetése vagy a pekingi kormányzat hongkongi képviseleti irodájának összefirkálása. Az egyre hevesebb indulatok miatt gyakoribbá vált az erőszakos fellépés is, a rendőrség számos alkalommal vetett be könnygázt, gumilövedékeket és egyéb tömegoszlató eszközöket a tiltakozók ellen.


fecsego.eu/atv.hu

L’aéroport de Hong Kong est fermé et des milliers de manifestants ont pris d’assaut le terminal
13 août 2019 | Messages | europarl.europa.eu/news/fr, europarl.hu, nouvelles de Chatter

Des milliers de manifestants anti-gouvernementaux paralysent l’un des aéroports les plus fréquentés au monde – écrit CNN. La direction de l’aéroport international de Hong Kong a donc ordonné l’annulation des vols de jour même aux premières heures de lundi après-midi, car les manifestants avaient rendu impossible l’exploitation de l’aéroport en douceur.
L’aéroport de Hong Kong est fermé et des milliers de manifestants ont pris d’assaut le terminal

Photo: Reuters

Des milliers de manifestants de haut rang ont repris l’aéroport international de Hong Kong et des centaines d’autres se préparent à les rejoindre. À l’origine, les manifestants n’occupaient que la zone d’enregistrement et, finalement, leur manifestation s’étendait du côté de l’arrivée. En raison de ce chaos, l’opération a décidé de ne pas accepter ni lancer de vol pour le moment. Les vols entrants déjà en route ont été autorisés à atterrir, mais les vols sortants ont été suspendus.

L’aéroport international de Hong Kong est l’un des aéroports les plus fréquentés au monde. Plus de 65 millions de passagers font la navette chaque année.
photo de reuters

Photo: Reuters
Dans le cadre d’une vague de manifestations croissante qui a débuté il y a plusieurs mois, la manifestation en est à son quatrième jour à l’aéroport. Des manifestants et des policiers se sont affrontés à plusieurs reprises dimanche soir, une quarantaine de blessés ayant été transportés à l’hôpital. Une femme nécessitant des soins qui a été frappée par la police avec un sac de haricots risque de perdre son œil droit en raison de sa blessure – MTI, cité par le South China Morning Post (SCMP), fait référence à un médecin connaissant les détails de l’affaire. En conséquence, de nombreux participants à la manifestation de lundi portent des lunettes et des banderoles accrocheuses.

Lors des affrontements de dimanche, certains des manifestants ont lancé des briques et des cocktails Molotov sur la police, tentant de disperser la foule à l’aide de gaz lacrymogène et de bâtons de caoutchouc. Selon la SCMP, c’était la première fois dimanche que la police déployait du gaz lacrymogène sur les manifestants dans un espace confiné d’une gare. Des séquences vidéo des affrontements et des vidéos postées sur Internet montrent des manifestants qui fuient la police anti-émeute, attaquent le bâton et blessent des personnes gisant sur le sol.

Rues bruyantes de Hong Kong par des manifestants anti-gouvernementaux

Des manifestations de masse ont eu lieu en Chine depuis le 9 juin, mais avec un statut administratif spécial. Les manifestants ont récemment bloqué le trafic ferroviaire et routier de la ville et le bon fonctionnement de l’aéroport, appelant à une grève générale.

Les manifestations de masse les plus violentes ont été déclenchées à l’origine par un projet d’amendement à la loi sur l’extradition qui permettrait à Hong Kong d’extrader des suspects vers des parties, notamment la Chine et Taiwan, qui n’avaient pas encore de traité d’extradition, rappelle MTI. Les opposants au projet de loi craignaient que Pékin utilise la loi contre les réfugiés politiques et ne se voyaient pas garantir un traitement équitable de la part des tribunaux chinois.

Cependant, ces dernières semaines, l’accent a été mis sur le mécontentement vis-à-vis du gouvernement et le renforcement des droits démocratiques de Hong Kong, avec des actions appelant à Pékin, telles que jeter le drapeau national chinois en mer ou récurer le bureau de représentation du gouvernement à Hong Kong. La violence est devenue plus courante, la police ayant utilisé à plusieurs reprises des gaz lacrymogènes, des balles en caoutchouc et d’autres moyens de contrôle des émeutes contre les manifestants.

fecsego.eu/atv.hu

Leave a Reply 94 megnézve, 1 alkalommal mai nap |