< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Csak pénzért adná ki a Nemzeti Választási Iroda, hogy alakult a választópolgárok száma))Le bureau électoral national donnerait le taux de participation uniquement pour de l’argent

| Mobile | RSS

Csak pénzért adná ki a Nemzeti Választási Iroda, hogy alakult a választópolgárok száma))Le bureau électoral national donnerait le taux de participation uniquement pour de l’argent


Fotó: Népszava

Az adatok megvannak, de az előbányászásuk százezrekbe kerülhet – fejtegette az NVI.Hiába közérdekű információ, nem adja ki ingyen a Nemzeti Választási Iroda több millió választópolgár számának változásait bemutató táblázatokat. Az ügyben a szocialista Tóth Bertalan kért tájékoztatást – a politikus az önkormányzati választások kapcsán kért ki adatokat az NVI-től.  Tóth azt még megismerhette, hogy jelen állás szerint hány szavazó vehet részt az október 13-i választáson a főváros kerületeiben és a 23 megyei jogú városban, ám ő arra is kíváncsi lett volna, hogy május 1, -június 1.,-július 1.,- augusztus 1.között hogyan változott a választópolgárok száma a kérdéses helyszíneken. 

Egy házban kétszáz ember

Tóth Bertalan adatigénylése érthető: a tavalyi országgyűlési választások előtt is csúcsra pörgött a Fidesznek kedvező voksturizmus, az akkor még ellenzéki médiumnak számító Hír TV szerint ukrán határ melletti szabolcsi településen, Kispaládon például egy házba 200 embert jelentettek be.  Mivel az önkormányzati választási részvételnek is feltétele a bejelentett magyarországi lakcím, sejthető, hogy idén is beindul ugyanez a folyamat. 

Sokba kerül az adatbányászás

A politikus azonban NVI elnökétől megtudta, a havi bontású adatokért fizetnie is kellene: Pálffy Ilona levelében kifejtette, hogy a kért adatok ugyan megvannak az iroda történeti adatbázisában, kibányászásukhoz viszont „jelentős fejlesztői tevékenységre” lenne szükség.A választási iroda erre árajánlatot kért adatfeldolgozójától, a cég pedig öt munkanappal számolt, és 548 ezer forint+áfáért vállalta volna három nap adatainak kifejtését.Tóthtól ennél  azért kevesebbet, a törvény szerint levárható 176 ezer forintot kért volna az NVI, ám ő a Népszavának  elmondta, nem fog fizetni a közérdekű adatokért.

Két hónap alatt is szépen növekedtek

Attól, hogy az NVI a zsebét mutatja, más megközelítéssel még követhetőek a változások: a Pécsi Stop éppen az  iroda ingyen elérhető  adatlapját idézi, mely szerint a Baranya megyei Harkányban, az országgyűlési választások óta 414 fővel nőtt a szavazásra jogosultak száma; a május 26-i EP választások óta pedig 191 új választópolgára lett a településnek, és hivatalosan 4160-an vannak.Jóval drasztikusabb a növekedés Hódmezővásárhelyen: a szerb határhoz közel eső városban az EP-választások óta 1161 fővel nőtt a betelepülő lakók száma – akik közül mint azt a Hírklikk Márky-Zay Péter polgármestertől megtudta – csak 60-70 ember költözött be ténylegesen.Ennél is árulkodóbb, hogy a csak papíron érkező 1100 „új lakó” egyenletesen oszlik el az 51 hódmezővásárhelyi szavazókör között.  

fecsego.eu/népszava online

Le bureau électoral national donnerait le taux de participation uniquement pour de l’argent
17 août 2019 | Messages | Biographie / tabloïd, europarl.europa.eu/news/fr, europarl.hu, nouvelles de Chatter

Photo: Népszava

Les données sont disponibles, mais cela peut coûter des centaines de milliers de dollars à l’extraction, a déclaré la NVI, selon des informations du domaine public, et le Bureau électoral national ne publie pas de graphiques montrant l’évolution de millions d’électeurs gratuitement. Le socialiste Bertalan Tóth a demandé des informations sur l’affaire. Le politicien a demandé des informations à la NVI au sujet des élections municipales. Tóth savait toujours combien d’électeurs pourraient voter lors des élections du 13 octobre dans les districts de la capitale et dans 23 villes dotées de droits de comté, mais il souhaitait également savoir que les 1er et 1er juin et 1er juillet , – entre le 1er août, l’évolution du nombre d’électeurs dans les localités en question.
Deux cents personnes dans une maison

La demande d’informations de Bertalan Tóth est compréhensible: avant les élections législatives de l’année dernière, le tourisme allemand favorable au Fidesz avait culminé, selon HírTV, média de l’opposition de l’époque, qui aurait rapporté 200 personnes dans une maison située à Sabolcs, une frontière ukrainienne. Le discours hongrois déclaré étant également une condition préalable à la participation aux élections municipales, il est probable que le même processus commence cette année également.
L’exploration de données coûte cher

Cependant, le président de la NVI a appris au politicien qu’il devrait payer pour la ventilation mensuelle: Ilona Pálffy a déclaré dans une lettre que les données demandées se trouvaient dans la base de données historiques du bureau, mais qu’il faudrait un “travail de développement important” pour les extraire. la société a calculé cinq jours ouvrables et aurait mis trois jours pour divulguer ses données pour un montant de 548 000 $ + TVA, mais NVI aurait demandé moins que les 176 000 $ statutaires, mais il a déclaré à Népszava qu’il ne paierait pas les données d’intérêt public.
Ils ont également bien grandi en deux mois

Du point de vue du NVI à la poche, d’autres approches peuvent être suivies: Pécsi Stop cite la fiche de données librement accessible du bureau, qui montre que le nombre d’électeurs dans le comté de Baranya a augmenté de 414 depuis les élections législatives; et depuis les élections européennes du 26 mai, il y a eu 191 nouveaux électeurs et officiellement 4 160. La croissance à Hódmezővásárhely est beaucoup plus radicale: dans la ville proche de la frontière serbe, le nombre de colons a augmenté de 1 161 depuis les élections au PE – dont comme l’a rapporté le maire Péter Márky-Zay Hírklikk – 60 à 70 personnes seulement se sont effectivement installées. Ce qui est encore plus révélateur, c’est que les 1 100 “nouveaux résidents” qui arrivent sur papier sont répartis équitablement entre les 51 bureaux de vote de Hódmezővásárhely.

fecsego.eu/peoples mots en ligne

Leave a Reply 176 megnézve, 1 alkalommal mai nap |