< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, Fogyasztóvédelem, főszerkesztő blogja, Közélet / Blog article: Trópus a ruzsai fóliában: “Akármilyen forróság van, a piacot ki kell szolgálni”

| Mobile | RSS

Trópus a ruzsai fóliában: “Akármilyen forróság van, a piacot ki kell szolgálni”

Trópus a ruzsai fóliában:

Arany T. János:Délmagyarország

Ruzsa – Ellátogattunk a Ruzsa mellett gazdálkodó Szekeres Jánosék fóliájába, hogy megtudjuk, milyen a hőséggel együtt járó magas páratartal­­mú helyen dolgozni.

Napfelkeltekor kezdenek dolgozni és délelőtt befejezik a munkát a ruzsai fóliában Szekeres Jánosék, akiknél arra voltunk kíváncsiak, hogy bírják a meleget. Röviden: nehezen, de muszáj.

– Családi gazdaságot viszünk. A hőség kiküszöbölése érdekében több lábon állunk, a paprika mellett van burgonya és sertés is – foglalta össze a lényeget röviden a Ruzsa közelében kétszer 1500 négyzetméter fóliában gazdálkodó Szekeres János. Fóliájában a hőségről beszélgetünk és arról, hogyan bírják a meleget. A vállalkozó elárulta, a hét eleji hőséget Siófokon vészelték át, ennek ellenére tapasztalata van bőven, a kilencvenes évek eleje óta fóliázik.

– A paprika nagy részét már leszedtük, mert ha tovább érik, pirosodik, és az nem fogy annyira. Napkeltétől délelőttig tudunk dolgozni, vagy késő este. Ahogy jön a hőség, bevonu­lunk a fák hűvösébe paprikát válogat­ni. A baj az, hogy a nagyba­nin a kedd a csúcs, akkor a legnagyobb piac, ezért a hétfő, ha esik, ha fúj, a piacra készülésről szól, mert akármilyen hőség van, a piacot ki kell szolgálni – ma­­gyarázta a vállalkozó.

Szekeres János ruzsai gazdaságában a gyerekek is besegítenek a fóliában.
Fotó: Török János

– Nem mondom, hogy kibírhatatlan a hőség, inkább a ma­­gas páratartalom viseli meg a szervezetet. A klímaváltozást a bőrünkön érezzük, korábban nem volt ilyen meleg, mint mostanában – tette hozzá. Szekeres János azt mondta, a kisebbeket még rá lehet beszélni a segítségre, de ahogy kamaszodnak, már egyre kevésbé tetszik nekik a fólia. – Amúgy sem egy nyugdíjas állás ez – mondta, miközben a gyerekek lelkesen szedték a paprikát. – A gyerkőcök könnyebben mozognak a so­­rok között, mint a felnőttek – mutatta, ahogy a hétéves Noémi a sorok között kúszott, bátyja, a tizenkét éves Balázs pedig segített neki.

– Alapvető dolog a hűsítő ital, de úgy gondolom, nem jó a felhevült testet hideg folyadékkal hű­­teni. Jólesik, de a párában csak megizzadok tőle, és azonnal kicsapódik – mondta a védőitalról.
Az alacsony se jó

A levegő hőmérséklete mellett a páratartalom is lényeges összetevője a minőségnek. Az egészséges felnőtt ember számára a 40-60 százalékos páratartalom az optimális. A túl alacsony páratartalom kiszáradásra hajlamosít: a nyálkahártyák irritációja könnyebben kialakul. A száraz levegő a bőrünket is szárítja. A túl magas páratartalom sem egészséges, ugyanis számos kórokozó, atka és gomba elszaporodásának kedvez. A túl párás levegő növeli az allergiák kialakulásának kockázatát, elsősorban a házipor (poratka) esetében. A levegő páratartalma befolyásolja hőérzetünket: a magasabb páratartalmú levegőt melegebbnek, az alacsonyabbat hűvösebbnek érezzük.

fecsego.eu/DM

Leave a Reply 180 megnézve, 1 alkalommal mai nap |