< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Törökország-Szíria-hadsereg-konfliktus Szíria – Török hírügynökség: a kormányerők tüzet nyitottak az egyik török megfigyelőpontra Idlíbben

| Mobile | RSS

Törökország-Szíria-hadsereg-konfliktus Szíria – Török hírügynökség: a kormányerők tüzet nyitottak az egyik török megfigyelőpontra Idlíbben

– A szíriai kormányerők tüzet nyitottak a 8-as számú török megfigyelőpontra az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban – jelentette csütörtökön az Anadolu török állami hírügynökség.
    A beszámoló szerint harci repülőgépek nehézgéppuskáiból adták le a lövéseket. A lövedékek a megfigyelőállás közelében csapódtak be, az incidens következtében nem keletkezett kár, áldozatok nincsenek.
    A 8-as számú megfigyelőpont Idlíb délkeleti részében, Sirmannál található, valamivel északra Hán Sejkún térségétől, amelyet Bassár el-Aszad szíriai elnök előrenyomuló fegyveres erői szerdán foglaltak vissza öt év után az ellenzéki fegyveresektől.
    Az idlíbi offenzíva miatt egy másik, a Moreknél fekvő 9-es számú török megfigyelőpontot keddre már teljesen gyűrűbe zárták a damaszkuszi csapatok. Előző nap, hétfőn ráadásul légitámadás is érte Idlíbben azt a török konvojt, amely Morekbe tartott. Hárman meghaltak, 12-en pedig megsebesültek.
    Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a történteket követően, kedden arra szólította fel a szíriai rezsimet, hogy “ne játsszon a tűzzel”. Damaszkusz azonban azzal vádolta Ankarát, hogy lőszerrel megrakott járműveket küldött a “terroristák” megsegítésére.
    Törökország és Aszad legfőbb szövetségese, Oroszország tavaly szeptemberben egy demilitarizált ütközőövezet létrehozásáról állapodott meg Szíria északnyugati részén, a kormányerőket az ellenzéki fegyveresektől elválasztó demarkációs vonal mentén, ahol Ankara 12 megfigyelőpontot alakított ki.
    Az orosz támogatást élvező szíriai kormányerők április végén azonban hadműveletet indítottak Idlíbben és a szomszédos Hama tartományban az ellenzéki fegyveresek és a dzsihadisták ellen. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden azt közölte, hogy a “terroristák” tevékenységét nem fogta vissza, hogy a török hadsereg megfigyelő posztokat hozott létre.
 Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő szerda esti sajtótájékoztatóján leszögezte: mindegyik megfigyelőpont marad a helyén, és ott teljesít szolgálatot, ahová a Moszkvával kötött egyezmény keretében létrehozták.
    A szóvivő jelezte egyúttal: Recep Tayyip Erdogan török elnök a következő napokban telefon beszél majd Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a szíriai helyzetről. Bejelentette azt is, hogy Erdogan, Putyin, valamint Haszán Róháni iráni elnök szeptember 16-án Ankarában találkozni fog, hogy a polgárháború kérdéseiről egyeztessenek.
    Irán az Aszad-rezsim másik jelentős pártfogója.
    Több hónapnyi patthelyzet után Oroszország az utóbbi tíz napban fokozta támadásait a kormányerőkkel szemben állók ellen Idlíbben és Hamában, ami jelentősen megváltoztatta a katonai helyzetet.
    Jogvédő csoportok és ellenzéki aktivisták szerdán azt adták hírül, hogy tízezrek menekültek el otthonaikból Szíriában a török határ felé az elmúlt napokban a kormányerők támadásai elől. A területről véget nem érő kocsisorok tartanak a török határ felé, legalább 60 ezer ember hagyta el otthonát az utóbbi négy napban – állították.



MTI
Leave a Reply 476 megnézve, 1 alkalommal mai nap |