< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Tudomány/gazdaság / Blog article: Mesterségesen vágják az űrből a jégtáblákat?

| Mobile | RSS

Mesterségesen vágják az űrből a jégtáblákat?

A következő videón jól látható, hogy Grönlandon valami nagyon furcsa történik. Egyértelműen látható a felvételen, hogy a darabokon merőleges – és hajszálpontos – vágások találhatóak – és nem törések. Mintha csak lézerrel vágták volna el őket az űrből… A gleccserek az egyik legnagyobb friss víz tartalékai a Földnek, és legfontosabb, hogy fenntartsák a stabil hőmérsékletet, mely lehetővé teszi az életet a bolygón.  Akárki is vágta fel lézerekkel ezeket a nagy jégdarabokat, rendkívül “sötét erőket” képvisel.
A spanyol nyelvű videón kitérnek arra is, hogy ez a “vágás”, illetve vágások még a google térképén is jól kivehetőek.

1. Az olvadó gleccserek “fegyverek” 
Az olvadó jég nagy része befolyásolja a tengeri élővilágot és növeli a szökőárak veszélyét. Ezenkívül pedig olyan veszélyes nukleáris hulladékokat moshat ki, ami az egész bolygóra hatással lehet! /Lásd: Hidegháborús atomhulladék olvadhat ki a jégből /
2. Hőmérséklet megváltozása 
Az olvadó gleccserek “mellékhatása” a globális felmelegedés, amely a szó szoros értelmében egyenlő a halállal a bolygó számára néhány éven belül.
3. Édesvízi tartalékok elpusztításaA gleccserek, de még inkább a belföldi és tengeri jégtakarók képezik a Föld édesvíztartalékának döntő részét, mintegy 69%-át. Az óceánok után a Föld második legnagyobb víztartalék-tározói. A sarkvidékeken a szárazföldi területek legnagyobb részét jégtakaró borítja, így a Föld éghajlatára meghatározó hatással bírnak.A zürichi központú WGMS szakemberei szerint Európában az Alpokban és a Pireneusokban a legrosszabb a helyzet, a világ több pontján pedig egyenesen katasztrófával fenyeget a gleccserolvadás. Például Indiában, ahol a legtöbb folyót a Himalája gleccserei táplálják, vagy Észak-Amerika nyugati partvidékén, ahová a Sziklás-hegységből és a Sierra Nevada hegységből érkeznek a folyók.
A gleccserek eltűnése a legsúlyosabban a helyi lakosokat érintheti, akik az ivóvízforrások visszaszorulása miatt nem tudják táplálni a mocsaras legelőket kedvelő haszonállatokat. A gleccsertavak is nagy kockázatot jelentenek, mivel a töredezett kőzet és a jég által visszatartott víztömegek áradása természeti katasztrófához vezethet.
Fordította/Közzétette: www.fenyorveny.hu 
(A cikket csak forrásmegjelöléssel lehet megosztani, változtatás nélkül!)Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!

fecsego.eu/fenyorveny.hu

Leave a Reply 924 megnézve, 1 alkalommal mai nap |