< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Kultúra / Blog article: Nem sztrájkot, hanem országos iskolabojkottot tartanak jövő pénteken a diákok

| Mobile | RSS

Nem sztrájkot, hanem országos iskolabojkottot tartanak jövő pénteken a diákok

– SZERZŐ: 168 ÓRA

Jogilag nem sztrájk, hanem iskolabojkott lesz a diákok szeptember 13-ra meghirdetett akciója – mondta el a hvg.hu-nak az egyik szervező, Nógrádi Áron.

A diákok augusztus 31-én a Kossuth téri demonstrációjukon jelentették be a sztrájkot. Azt kérték, hogy aznap minden diák maradjon otthon, és ne menjen iskolába tiltakozása jeléül. A szervezők így szeretnék felhívni a figyelmet a magyar közoktatás állapotára.

2019. augusztus 31.

„Orbán Viktornak egy napja van letenni a nyelvvizsgát” – Tüntettek a Kossuth téren, szeptemberben jöhet az országos diáksztrájk

Hangsúlyozták, hogy a nemrég elfogadott köznevelési törvény módosítása csökkenti az alternatív iskolák szabadságát, a jövőben állami hivatal dönt majd a magántanulói státuszról, nehezebb lesz kitolni az első osztály elkezdését, az iskolaigazgatói kinevezésekbe pedig nem lesz beleszólás.

Nógrádi Áron most azt nyilatkozta a portálnak, hogy senkit nem akarnak igazolatlan hiányzásra buzdítani, ezért a szülőket kérik arra, igazoljanak egy napot a gyermeküknek, ha részt akar venni az eseményen.

Főként a középiskolásokra számítanak, de elképzelhetőnek tartják, hogy egy-két általános iskolás is csatlakozik, és remélik, hogy a felsőoktatásban tanulók közül is támogatják majd őket.

Az eseménynek már van Facebook-oldala is.

Demonstráció a köznevelési törvény ellen

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A diákok a köznevelési törvény visszavonásán kívül azt akarják elérni, hogy

  • az intézményvezetők kinevezésénél a tanároknak és a szülői, illetve diák közösségeknek legyen véleményezési és egyetértési joga,
  • több pénz jusson az oktatásra az éves költségvetésben,
  • vonják be érdemben a szakszervezeteket, civil szervezeteket a törvényalkotásba,
  • legyen szabad tankönyvválasztás,
  • csökkentsék a lexikális tananyag mennyiségét, a diákok és a tanárok túlterheltségét.
Leave a Reply 382 megnézve, 1 alkalommal mai nap |