< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Timmermans: Nem elegendő egy meghallgatás a hetes cikk alapján Magyarországgal szemben megindított eljárás ügyében//Timmermans: Il ne suffit pas d’avoir une audience sur la procédure au titre de l’article 7 contre la Hongrie

| Mobile | RSS

Timmermans: Nem elegendő egy meghallgatás a hetes cikk alapján Magyarországgal szemben megindított eljárás ügyében//Timmermans: Il ne suffit pas d’avoir une audience sur la procédure au titre de l’article 7 contre la Hongrie

Újabb meghallgatásokra van szükség a hétfői után az európai uniós alapszerződés hetes cikke alapján Magyarországgal szemben megindított eljárás ügyében, de az látszik, hogy a többi tagország kész kérdéseket feltenni, a magyar kormány pedig arra, hogy megpróbáljon ezekre választ adni – mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke.

Timmermans: Nem elegendő egy meghallgatás a hetes cikk alapján Magyarországgal szemben megindított eljárás ügyében

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke

Az európai ügyekkel foglalkozó miniszterek hétfői brüsszeli tanácsülésén sor került a magyar kormány első meghallgatására a jogállamisági eljárás részeként.

Tytti Tuppurainen, az EU soros elnökségét betöltő Finnország képviselője arról számolt be, hogy az ülés hosszú volt, de “nagyon együttműködő” szellemben zajlott, és a következő hetekben-hónapokban döntenek majd a további lépésekről.

Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, hogy az eljárás nem irányul senki ellen, minden félnek érdeke, hogy a kérdéses ország bemutathassa az álláspontját.

Frans Timmermans rámutatott, hogy a Sargentini-jelentés, amelynek alapján megindították az eljárást, meglehetősen összetett és sok területet lefed, ezért esetleg meg lehetne hívni a jövőbeli meghallgatásokra azon nemzetközi szervezeteket is, amelyek jelentéseire hivatkoztak a dokumentumban, például a Velencei Bizottságot, s így fókuszáltan végigvenni bizonyos témákat.

Hozzátette, tévedés azt hinni, hogy a novemberben hivatalba lépő új Európai Bizottsággal véget ér majd egy korszak, minthogy az új testület azonos eltökéltséggel fog fellépni a jogállamiság védelmében.

“A jogállamiság tisztelete nélkül nincs Európai Unió” – fogalmazott.

Amélie de Montchalin francia külügyi államtitkár ismertette a francia-német közös álláspontot, amelynek értelmében a magyarországi helyzet “aggodalomra ad okot”.

Ezzel szemben Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes leszögezte: Varsó szerint a magyar kormány intézkedései nem jelentenek rendszerszintű veszélyt a demokratikus normákra.

Varga Judit igazságügyi miniszter kiemelte, a meghallgatás a bevándorláspárti erők bosszúhadjáratának újabb állomása volt. Mint mondta, tételesen cáfoltak minden vádat és hamis állítást, de a politikai boszorkányüldözés oka egyértelműen az, hogy a magyarok többször is nemet mondtak a migrációra.

Sajtóhírek szerint eközben az Európai Parlament illetékes bizottságának elnöke levelet küldött a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak, sérelmezve, hogy az EP nem képviseltethette magát az ülésen.

atv.hu/MTI

Timmermans: Il ne suffit pas d’avoir une audience sur la procédure au titre de l’article 7 contre la Hongrie
17 septembre 2019 | Messages | europarl.europa.eu/news/fr, europarl.hu, nouvelles de Chatter

De nouvelles auditions sont nécessaires sur les procédures engagées lundi contre la Hongrie en vertu de l’article 7 du traité sur l’Union européenne, mais les autres Etats membres semblent prêts à poser des questions et le gouvernement hongrois tente d’y répondre, a déclaré Frans Timmermans, européen. Premier vice-président de la Commission.
Timmermans: Il ne suffit pas d’avoir une audience sur la procédure au titre de l’article 7 contre la Hongrie

Frans Timmermans, premier vice-président de la Commission européenne

Le gouvernement hongrois a été entendu pour la première fois lors d’une réunion des ministres des Affaires européennes à Bruxelles lundi dans le cadre de la procédure concernant l’état de droit.

Tytti Tuppurainen, porte-parole de la Finlande à la présidence de l’UE, a déclaré que la réunion était longue mais dans un esprit “très coopératif” et que de nouvelles mesures seraient décidées dans les semaines ou les mois à venir.

Répondant à la question d'un journaliste, il a déclaré que la procédure ne visait personne, il était dans l'intérêt de toutes les parties de présenter leurs points de vue.

Frans Timmermans a souligné que le rapport Sargentini, sur la base duquel la procédure a été ouverte, est assez complexe et couvre de nombreux domaines, et que des organisations internationales dont les rapports sont mentionnés dans le document, telles que la Commission de Venise, pourraient être invitées à de futures auditions. passer par certains sujets.

Il a ajouté qu’il est erroné de croire que la nouvelle Commission européenne, qui entrera en fonction en novembre, mettra fin à cette période, le nouvel organe étant également déterminé à défendre l’état de droit.

"Il n'y a pas d'Union européenne sans respect de la loi", a-t-il déclaré.

Amélie de Montchalin, secrétaire d’Etat française aux Affaires étrangères, a exposé la position commune franco-allemande selon laquelle la situation en Hongrie était “préoccupante”.

Le vice-ministre polonais des Affaires étrangères, Konrad Szymanski, a quant à lui déclaré qu’à Varsovie, les actions du gouvernement hongrois ne constituaient pas une menace systémique pour les normes démocratiques.

Le juge Varga, ministre de la Justice, a souligné que l’audience était une autre étape dans les représailles des forces de l’immigration. Comme il l’a dit, toutes les allégations et les fausses allégations ont été réfutées en détail, mais la chasse à la sorcière à des fins politiques est clairement due au fait que les Hongrois ont à plusieurs reprises nié l’immigration.

Entre-temps, selon des informations parues dans la presse, le président de la commission compétente du Parlement européen aurait adressé une lettre au Conseil des gouvernements des États membres, se plaignant de l’impossibilité pour le PE d’être représenté à la réunion.

atv.hu/MTI

Leave a Reply 62 megnézve, 1 alkalommal mai nap |