< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Transzplantáció Elvégezték az ezredik beteg sikeres májátültetését Magyarországon – videó((Transplantation Transplantation hépatique réussie d’un millième patient en Hongrie – vidéo

| Mobile | RSS

Transzplantáció Elvégezték az ezredik beteg sikeres májátültetését Magyarországon – videó((Transplantation Transplantation hépatique réussie d’un millième patient en Hongrie – vidéo

Szívátültetésben a második legnagyobb központ az egyetem a kontinensen.

nyomtatás
betűméret

Elvégezték az ezredik beteg sikeres májátültetését Magyarországon, a Semmelweis Egyetemen (SE) a napokban.

Merkely Béla, a felsőoktatási intézmény rektora hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón közölte, hogy egy transzplantációhoz mintegy száz orvos és szakdolgozó összehangolt munkája szükséges, a beavatkozás a legmagasabb szakmai szintet képviseli.

Felidézte, hogy tavaly 505 szervátültetést végeztek Magyarországon – ebből 327-et az SE-n -, ami rekord. Több mint 160 vesét, 80 májat és csaknem 60 szívet transzplantáltak – közölte Merkely Béla, hozzátéve, hogy idén is hasonló ütemben zajlanak a beavatkozások.

Európában az SE az egyik legnagyobb transzplantációs oktatási-kutatási intézmény – mondta. Szívátültetésben a második legnagyobb központ az egyetem a kontinensen, míg a vese- és májbeavatkozások szempontjából a negyedik és ötödik helyen szerepel – sorolta a rektor.

Céljuk, hogy valamennyi úgynevezett szolid szerv esetében “dobogóra lépjenek” a következő öt évben, és az egyik transzplantációjában elsők legyenek – hangoztatta.

Merkely Béla közölte, hogy mintegy 3500 transzplantált beteget kezelnek folyamatosan az SE-n.

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára azt mondta, hogy az alapításának 250. évfordulóját ünneplő Semmelweis Egyetem története magában foglalta a kiugró teljesítményeket.

Közölte, a magyarországi klinikai rendszerekben három komoly funkció valósul meg: a magas szintű betegellátás, az oktatás és a kutatás-innováció.

Az SE egy “brandet” is jelent, nem csupán Magyarországon, de külföldön is – jelentette ki Bódis József.

Hozzátette, hogy a továbbiakban is jövőépítő munkát akarnak végezni, ezt szolgálja a Semmelweis XXI. komplex fejlesztési projekt.

Az államtitkár kiemelte, hogy az SE rendkívül jól szerepelt a különböző egyetemi rangsorokban a közelmúltban. A cél, hogy ezekben az első százba kerüljön, a szakmai hierarchiákban pedig a felső ötbe, ehhez azonban sokat kell dolgozni – jegyezte meg.

Bódis József azt hangoztatta, hogy az SE orvosképzése a legnagyobb siker a nemzetköziesítés terén, jelenléte a világpiacon komoly presztízs a magyar felsőoktatásnak.

Csányi Endre Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára jelezte, hogy a tavaly Magyarországon átültetett 505 szerv közül 119 külföldről érkezett. Ez annak köszönhető, hogy 2013-ban az ország csatlakozott a nyolc európai államot tömörítő Eurotransplant hálózathoz.

Azt mondta, hogy törekszenek a megelőzésre és az átültetés előtti beavatkozásokra. Ennek jegyében például az ősszel ingyenes szűrővizsgálatnak vetik alá hepatitis C-re az összes egészségügyi dolgozót, mintegy 100 ezer embert. Csányi Endre Péter hozzáfűzte, hogy a kormány 2030-ig szólóan nemzeti egészségprogramokat hagyott jóvá.

Kóbori László, az SE transzplantációs és sebészeti klinikájának igazgatója közölte, hogy a májátültetésen átesett ezredik beteg egy 61 éves nő. Az új szervet 20 perc alatt varrták be. A beteg jól van, osztályon lábadozik, májfunkciója normális és “tankönyvi módon alakul”, de állapota további utánkövetést igényel.

Felidézte, hogy 4084 szervátültetést hajtottak végre az intézményükben a fennállás 25 éve alatt. A transzplantáció összetett, multidiszciplináris feladat – hangsúlyozta.

Kitért arra, hogy klinikájuk nemzetközi hírű, akkreditált központ. Azt tervezik, hogy aktív szerepet vállalnak egyesült államokbeli kollégák képzésében, valamint még tovább fejlesztik a gyermektranszplantációt – sorolta Kóbori László.

Az esemény meghívójában azt írták, hogy 24 éve végeznek májátültetést Magyarországon. A beavatkozás kizárólag az SE transzplantációs és sebészeti klinikáján érhető el.

fecsego.eu/ma.hu

Transplantation Transplantation hépatique réussie d’un millième patient en Hongrie – vidéo
17 septembre 2019 | Messages | europarl.europa.eu/news/fr, europarl.hu, nouvelles de Chatter

La transplantation cardiaque est le deuxième plus grand centre du continent.
imprimer
taille de la police

Des milliers de patients ont terminé avec succès leur transplantation hépatique à l’Université de Semmelweis (SE) en Hongrie.

Béla Merkely, recteur de l’enseignement supérieur, a déclaré lundi lors d’une conférence de presse à Budapest qu’une greffe nécessitait le travail coordonné d’une centaine de médecins et de techniciens, représentant le plus haut niveau de professionnalisme.

Il a rappelé que l’année dernière, il y avait eu 505 greffes d’organes en Hongrie – dont 327 à la SE – ce qui est un record. Béla Merkely a ajouté que plus de 160 reins, 80 foies et près de 60 cœurs avaient été greffés, ajoutant que les interventions se déroulaient à un rythme similaire cette année.

SE est l’un des plus grands instituts d’enseignement et de recherche sur la transplantation en Europe, at-il déclaré. L’université est le deuxième plus grand centre de transplantation cardiaque du continent, alors qu’elle est classée quatrième et cinquième en termes d’interventions rénales et hépatiques, a déclaré le recteur.

Leur objectif est de “monter sur le podium” de tous les organes dits solides au cours des cinq prochaines années et d’être le premier greffon, a-t-il déclaré.

Béla Merkely a déclaré qu’environ 3 500 patients transplantés sont traités en permanence à la SE.

József Bódis, secrétaire d’État à l’Enseignement supérieur, à l’Innovation et à la Formation professionnelle au ministère de l’Innovation et de la Technologie, a déclaré que l’histoire de l’Université de Semmelweis, célébrant son 250e anniversaire, comportait des réalisations remarquables.

Il a déclaré que le système clinique hongrois avait trois fonctions principales: les soins de haut niveau aux patients, l’éducation, la recherche et l’innovation.

SE signifie également une “marque” non seulement en Hongrie mais aussi à l’étranger – a déclaré József Bódis.

Il a ajouté qu’ils souhaitaient continuer à travailler dans le futur, comme le veut la Semmelweis XXI. projet de développement complexe.

Le secrétaire d’État a souligné que la SE avait été extrêmement bien représentée récemment dans divers classements d’universités. L’objectif est d’entrer dans les 100 premiers et dans le top 5 des hiérarchies professionnelles, mais cela demande beaucoup de travail, a-t-il déclaré.

József Bódis a souligné que la formation médicale de la SE est le plus grand succès de l’internationalisation, sa présence sur le marché mondial est un grand prestige de l’enseignement supérieur hongrois.

Endre Péter Csányi, secrétaire d’État adjoint chargé de la gestion de la santé au ministère des Ressources humaines, a déclaré que 119 des 505 organes transplantés en Hongrie l’année dernière provenaient de l’étranger. Cela est dû à l’adhésion du pays au réseau Eurotransplant de huit pays européens en 2013.

Il a dit qu’ils chercheraient des interventions de prévention et de pré-greffe. Par exemple, à l’automne, tous les travailleurs de la santé, environ 100 000 personnes, seront soumis à un dépistage gratuit de l’hépatite C. Endre Péter Csányi a ajouté que le gouvernement avait approuvé les programmes de santé nationaux jusqu’en 2030.

László Kóbori, directeur de la clinique de transplantation et de chirurgie SE, a déclaré qu’un millième patient qui avait subi une greffe du foie était une femme de 61 ans. Le nouvel orgue a été suturé en 20 minutes. Le patient va bien, se rétablit dans son service, a une fonction hépatique normale et développe des “manuels”, mais nécessite un suivi supplémentaire.

Il a rappelé que 4084 greffes d’organes avaient été effectuées dans leur établissement depuis 25 ans. La transplantation est une tâche complexe et multidisciplinaire, a-t-il souligné.

Il a noté que leur clinique est un centre accrédité de réputation internationale. Ils ont l’intention de jouer un rôle actif dans l’éducation des collègues américains et dans le développement de la transplantation d’enfants, a déclaré László Kóbori.

Dans l’invitation à l’événement, il était écrit qu’ils avaient été greffés du foie en Hongrie pendant 24 ans. L’intervention est uniquement disponible à la clinique de greffe et de chirurgie SE.

fecsego.eu/ma.hu

Leave a Reply 123 megnézve, 1 alkalommal mai nap |