< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Váratlanul sok uniós pénztől eshet el Magyarország egy német javaslat miatt((De manière inattendue, la Hongrie pourrait perdre beaucoup d’argent de l’UE en raison d’une proposition allemande

| Mobile | RSS

Váratlanul sok uniós pénztől eshet el Magyarország egy német javaslat miatt((De manière inattendue, la Hongrie pourrait perdre beaucoup d’argent de l’UE en raison d’une proposition allemande

Egy a Politico által megszerzett dokumentum szerint a németek legfeljebb 1 százalékos EU-s költségvetési méretet akarnak a 2021-2027-es időszakban a közösség együttes gazdasági méretéhez (GNI) képest. Ez az európai bizottsági javaslatból kalkulálható akár 20-25 százaléknál is nagyobb felzárkóztatási és agrárügyi forrásvágást jelentene Magyarország számára – írja a Portfolio.hu.

A Politico hétvégi értesülése szerint a német kormány a 2021-2027-es EU-költségvetési tárgyalások előtt kijelentette, hogy ők csak a GNI-hoz képest legfeljebb 1 százalékos 7 éves keretköltségvetést támogatnak.

Ezt szeretné látni az EU-költségvetésben az EP

Újabb szög a korrupt kormányok koporsójába

A britek nélkül a mostani hétéves ciklus keretköltségvetése 1,13 százalék a közösségi GNI arányában. Az Európai Bizottság tavaly májusi javaslata ennek az 1,11 százalékra csökkentését tartalmazta. Ehhez képest a németekről most kiderült, hogy a GNI 1 százalékát kitevő büdzsét támogatnának, ami a bizottsági javaslatnál több mint 10 százalékkal kisebb kalapból osztaná az uniós pénzeket a következő ciklusban – mutat rá a Portfolio.

Az Európai Bizottság azt is javasolta, hogy a hagyományos nagy politikák (felzárkóztatás, agrár) együttes súlyát 70-ről 60 százalékra kell csökkenteni, és ezzel párhuzamosan növelni a klímaváltozási/energiahatékonysági, a kutatás-fejlesztési, a digitalizációs, a menekültek integrációjára, a nagy közlekedési infrastruktúrákra, valamint a társadalmi-szociális célokra szánt források volumenét.

Mindebből az következne a Portfolio számításai szerint, hogy a Magyarországnak szánt felzárkóztatási források reál értelemben 24, az agrárkassza első pillérében található hektáralapú földtámogatások 21, a második pillérében a vidékfejlesztési források pedig 31 százalékkal zuhanhatnak. Emellett a bizottság a tagállamok saját költségvetési önrészét (társfinanszírozási arány) is a duplájára emelné, azaz a 100 forintnyi uniós fejlesztés mögötti mostani 15 forintos önrész 30-ra emelkedne.

A fentiek alapján – 2018-as árakon – mintegy 7,6 milliárd euróval (körülbelül 2400 milliárd forinttal) kevesebb forráshoz jutna Magyarország a következő hétéves uniós költségvetésből a jelenlegi hétéves ciklushoz képest és 3,1 milliárd euróval (1000 milliárd forint) többet kellene befizetnie a kasszába. Így az EU-pénzek nettó egyenlege közel 34 százalékkal 21,3 milliárd euróra esne a pénzügyi portál számításai szerint. A társfinanszírozás emelkedése miatt viszont a teljes itthon felhasználható forrás “csak” 7,7 százalékkal lenne kevesebb. Mindez azt is jelentené, hogy az évente lehívható uniós pénzek a magyar GDP arányában nézve, éves átlagban 2,6 százalék lenne a jelenlegi 4 százalékhoz képest, azaz jóval kisebb lenne a gazdaságélénkítő hatása is az EU-pénzeknek.

fecsego.eu/ma.hu

De manière inattendue, la Hongrie pourrait perdre beaucoup d’argent de l’UE en raison d’une proposition allemande
17 septembre 2019 | Messages | europarl.europa.eu/news/fr, europarl.hu, nouvelles de Chatter

Selon un document obtenu par Politico, les Allemands veulent jusqu’à 1% de la taille du budget de l’UE pour la période 2021-2027 par rapport à la taille économique combinée (RNB) de la communauté. Selon la proposition de la Commission européenne, cela signifierait un rattrapage de plus de 20 à 25% en Hongrie – écrit Portfolio.hu.

Selon Politico ce week-end, le gouvernement allemand avait déclaré avant les discussions sur le budget de l’UE pour 2021-2027 qu’il ne soutiendrait qu’un budget-cadre sur sept ans représentant jusqu’à 1% du RNB.
C’est ce que le PE veut voir dans le budget de l’UE
Un autre angle au cercueil des gouvernements corrompus

À l’exception des Britanniques, le budget du cycle actuel de sept ans est de 1,13% du RNB de la Communauté. La proposition de la Commission européenne en mai dernier prévoyait une réduction à 1,11%. En revanche, les Allemands ont maintenant indiqué qu’ils soutiendraient un budget de 1% du RNB, ce qui diviserait moins les fonds de l’UE que la proposition de la Commission lors du prochain cycle, indique le portefeuille.

La Commission européenne a également suggéré de réduire de 70% à 60% le poids combiné des grandes politiques traditionnelles (rattrapage, agriculture), tout en augmentant le poids du changement climatique / efficacité énergétique, R & D, numérisation, intégration des réfugiés, le volume des ressources consacrées aux infrastructures de transport et aux objectifs socio-sociaux.

Ainsi, selon les calculs du portefeuille, les fonds de réalignement pour la Hongrie pourraient chuter de 24% en termes réels, de 21% dans le premier pilier des coffres agricoles et de 31% dans le deuxième. En outre, le comité doublerait la contribution propre des États membres (taux de cofinancement), c’est-à-dire que les 15 forints actuels sur les 100 forints du développement de l’UE seraient portés à 30.

Sur la base de ce qui précède, aux prix de 2018, la Hongrie recevrait environ 7,6 milliards d’EUR (environ 2 400 milliards de HUF) de financement de moins que le cycle actuel de sept ans du budget de l’UE et dépenserait 3,1 milliards d’EUR de plus (1 000 milliards de HUF). pot. Ainsi, selon le portail financier, le solde net de la monnaie de l’UE chuterait de près de 34% à 21,3 milliards d’euros. Cependant, en raison de l’augmentation du cofinancement, la ressource nationale totale ne serait “que” de 7,7% inférieure. Cela signifierait également que les fonds de l’UE pouvant être mobilisés annuellement en proportion du PIB hongrois seraient de 2,6% en moyenne par an par rapport aux 4% actuels, ce qui aurait également un effet de stimulation beaucoup plus faible sur la monnaie de l’UE.

fecsego.eu/ma.hu

Leave a Reply 110 megnézve, 1 alkalommal mai nap |