< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: TAGADJÁK AZ AMERIKAI NYOMÁSGYAKORLÁST

| Mobile | RSS

TAGADJÁK AZ AMERIKAI NYOMÁSGYAKORLÁST

Szabad Magyar Szó |

Tagadják az amerikai nyomásgyakorlást

Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter szombaton cáfolta azokat az állításokat, miszerint Donald Trump amerikai elnök nyomást gyakorolt volna Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre annak érdekében, hogy indítson vizsgálatot Joe Biden volt demokrata párti amerikai alelnök és fia ügyében. A The Washington Post és a The New York Times című amerikai napilapok csütörtökön és pénteken – meg nem nevezett forrásokra hivatkozva – arról cikkeztek, hogy az amerikai elnök egy júliusi telefonbeszélgetésben nyomatékosan arra kérte Zelenszkijt, hogy indítson vizsgálatot Joe Biden, Trump egyik fő politikai ellenfele és fia ellen.

„Tudom, hogy miről szólt a beszélgetés, és úgy gondolom, nem volt nyomásgyakorlás” – mondta Prisztajko a Reuters jelentése szerint. „Ez egy hosszú, baráti beszélgetés volt, sok kérdést érintett, amelyek időnként komoly válaszokat igényeltek” – jelentette ki az ukrán külügyminiszter. Trump pénteken a Twitteren tagadta és álhírnek minősítette a neki tulajdonított szavakat.

Az amerikai sajtó korábbi beszámolói szerint Joe Biden – aki 2009 és 2017 között Barack Obama alelnöke volt – 2014-ben támogatta Viktor Janukovics akkori oroszbarát ukrán elnök megbuktatását, és az új elnöknek, Petro Porosenkónak katonai támogatást ígért, de cserébe azt követelte, hogy az ő Hunter nevű fiát tegyék meg az ukrán gázipari cég igazgatótanácsa tagjának. Ez meg is történt.

A két amerikai lap írásai nyomán pénteken demokrata párti törvényhozók vizsgálatot sürgettek annak kiderítésére, hogy vajon Trump és ügyvédje nyomást gyakorolt-e az ukrán kormányra annak érdekében, hogy a 2020-as amerikai elnökválasztás idején hozzon nyilvánosságra kompromittáló célzatú dolgokat a választási vetélytársáról.

Leave a Reply 102 megnézve, 1 alkalommal mai nap |