< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Orbán átvette a szót a finn miniszterelnöktől, amikor Tiborczról kérdezték//Orbán tomou a palavra do primeiro-ministro finlandês quando perguntado sobre Tiborcz

| Mobile | RSS

Orbán átvette a szót a finn miniszterelnöktől, amikor Tiborczról kérdezték//Orbán tomou a palavra do primeiro-ministro finlandês quando perguntado sobre Tiborcz

Vaskor Máté

Vaskor Mátéújságíró.

Orbán Viktor lényegében letagadta a finn miniszterelnökkel hétfőn este közösen tartott sajtótájékoztatóján, hogy Tiborcz István kapott EU-s támogatásokat, tudósított az Index.

A lap szerint Antti Rinnét egy finn újságíró kérdezte arról, hogyan hogyan juthattak EU-s támogatások Orbán Viktor vejéhez, mit tehet az EU a jövőben a hasonlók ellen, és hogy lehetne visszavonni ezeket a támogatásokat, de Orbán közbevágott és ő felelt Rinne helyett.

Bár a kérdés nem hozzám szólt, de ön nem mond igazat, ez egy fake news

– szólt közbe a magyar miniszterelnök.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A sajtótájékoztatón szóba került a klímapolitika is, a finn EU-elnökség egyik prioritása a 2050-es EU-s karbonsemlegességi klímacél elfogadtatása még ebben az évben. Viszont ezt a lengyelek mellett többek közt pont Magyarország vétózta meg júniusban. A finnek próbálnák ezt a kelet-európai blokkot feloldani, miközben Orbán a két ország klímapolitikájának hasonlóságát méltatta, többek közt azt is, hogy a finnek is orosz atomerőművet építenek, mert a klímasemlegességet nem lehet elérni anélkül.

A magyar miniszterelnök beszélt arról is, hogy a kormány álláspontja szerint a hetes cikkely szerinti eljárást meg kellene szüntetni Magyarország ellen. Ezt az Index tudósítása szerint azzal indokolta, hogy

mi nem voltunk olyan szerencsések, mint a finnek, minket a II. világháború után megszálltak, és itt több mint negyven évig diktatúra volt, és a finnek talán nem értik, hogy a jogállamiság Magyarországon nem jogi, hanem becsületbeli kérdés. Ilyenkor belelépnek a becsületünkbe, és javaslom, ezt jól fontolják meg.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor egyébként ezen a sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Várhelyi Olivér nagykövetet, a brüsszeli állandó képviselet vezetőjét jelöli Magyarország uniós biztosának.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

forrás:Hír24

Orbán tomou a palavra do primeiro-ministro finlandês quando perguntado sobre Tiborcz
1 de outubro de 2019 | Posts | europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Notícias do Chatter

Idade do Ferro Matthew
Jornalista da Revista da Idade do Ferro.

Viktor Orbán negou essencialmente em uma entrevista coletiva com o primeiro-ministro finlandês na noite de segunda-feira que István Tiborcz havia recebido financiamento da UE, informou o Índice.

Segundo o jornal, Antti Rinné foi questionada por um jornalista finlandês como os subsídios da UE poderiam obter o genro de Viktor Orbán, o que a UE poderia fazer no futuro contra tal e como retirar esses subsídios, mas Orban interrompeu e respondeu a Rinne.

Embora a pergunta não tenha sido endereçada a mim, mas você não está dizendo a verdade, isso é uma notícia falsa

Disse o primeiro ministro húngaro.

Foto: MTI / Szilárd Koszticsák
A política climática também foi discutida na conferência de imprensa, uma das prioridades da presidência finlandesa da UE sendo a adoção da meta climática neutra em carbono da UE para 2050 no final deste ano. No entanto, além dos poloneses, a Hungria, entre outros, vetou em junho. Os finlandeses tentariam dissolver esse bloco da Europa Oriental, enquanto Orban elogiava a semelhança das políticas climáticas dos dois países, incluindo o fato de os finlandeses estarem construindo uma usina nuclear russa porque a neutralidade climática não pode ser alcançada sem ela.

O primeiro-ministro húngaro também falou sobre a opinião do governo de que o procedimento do Artigo 7 contra a Hungria deve ser abolido. A razão para isso, de acordo com o Index, era que

não tivemos a mesma sorte que os finlandeses, eles foram ocupados após a Segunda Guerra Mundial, e houve uma ditadura aqui por mais de quarenta anos, e os finlandeses podem não entender que o estado de direito na Hungria não é uma questão de honra, mas de integridade. É quando eles entram em nossa honra, e sugiro que considerem bem.

Foto: MTI / Szilárd Koszticsák
A propósito, Viktor Orbán anunciou nesta conferência de imprensa que nomeará o Embaixador Olivér Várhelyi, Chefe da Representação Permanente de Bruxelas no Comissário da UE.

Imagem em destaque: MTI / Szilárd Koszticsák

Fonte: Hír24

Leave a Reply 117 megnézve, 1 alkalommal mai nap |