< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Orbán bejelentette: Várhelyi Olivér az új biztosjelölt((Orbán a annoncé: Olivér Várhelyi, le nouveau commissaire désigné

| Mobile | RSS

Orbán bejelentette: Várhelyi Olivér az új biztosjelölt((Orbán a annoncé: Olivér Várhelyi, le nouveau commissaire désigné


Fotó: Erdős Dénes / Népszava

A jogállamiság Magyarországon nem jogi, hanem becsületbeli kérdés – jelentette ki Orbán Viktor hétfő este, az EU soros elnökségét betöltő Finnország kormányfőjével, Antti Rinnével tartott közös sajtótájékoztatón. Ugyanakkor közölte: Várhelyi Olivér nagykövetet, a brüsszeli állandó képviselet vezetőjét jelöli Magyarország uniós biztosának.

Az Európai Parlament jogi bizottsága hétfőn megerősítette múlt heti döntését, amely szerint összeférhetetlenség van az eredeti magyar jelölt, Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda tevékenysége között. A kormányfő kérdésre közölte: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke azt kérte tőle, jelöljön más biztost. A miniszterelnök erre azt felelte: “különleges helyzetben” van, tekintettel arra, hogy Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszter a Fidesz listavezetője volt az EP-választáson, és előre jelezték, hogy biztosjelöltként számítanak rá. Ez a lista 53 százalékot kapott, “azt gondoltuk, ez egy erős demokratikus legitimáció lesz, és ez megkönnyíti a bizottság elnökasszonyának és az EP-nek a döntését is”, de ez nem így történt – fejtette ki. “Nem utasítottam el az elnökasszony kérését, de abba nem mehetek bele, hogy bárki más, például az EP válogasson magyar politikusok közül a magyar nép helyett” – közölte a kormányfő, aki ezért – mondta – egy technokratát jelölt a posztra, nem pedig egy politikai delegáltat.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi BalázsMint korábban megírtuk, a nemrég újraválasztott finn miniszterelnök nem barátkozni jött Magyarországra, hanem többek között éppen erről a témáról tárgyalni, mivel a finn elnökség az egyik fő célkitűzésének tekinti a mechanizmus kidolgozását. A megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón a kötelező udvariassági körök után Antti Rinne azt mondta, elkötelezettek amellett, hogy az új uniós költségvetési ciklusban a támogatások odaítélésénél legyen szempont az is, hogy egy tagállam hogy áll a klímavédelem, a bevándorlás ügyéhez, milyen a jogállamiság állapota az országban. Kérdésre válaszolva Orbán Viktor sem zárkózott el egy ilyen mechanizmus elől, de azt mondta, már most is léteznek szabályok, melyek feltételekhez kötik a pénzek folyósítását, ha egy állam rosszul működik, akkor ezeket vissza lehet tartani, így „nem érti, miért kell újra feltalálni a kereket”, de ha lesz egy pontos, kiérlelt, leírt javaslat, megfontolják. Szintén kérdésre válaszolva Orbán Viktor „fake newsnak” nevezte, hogy uniós pénzek jutottak volna vejének, Tiborcz Istvánnak. Annti Rinne ezzel kapcsolatban azt mondta, szerinte az EU-ban megvan a hatékony ellenőrzési mechanizmus a pénzek helyes felhasználására. 

fecsego.eu/ma.hu

Orbán a annoncé: Olivér Várhelyi, le nouveau commissaire désigné
1er octobre 2019 | Messages | Salle de presse de l’UE, europarl.europa.eu/news/fr, europarl.hu, Chatter news

Photo: Dénes Erdős / Népszava

L’état de droit en Hongrie n’est pas une question d’honneur, mais d’intégrité, a déclaré Viktor Orbán lors d’une conférence de presse conjointe avec le Premier ministre finlandais, Antti Rinn, qui préside la présidence de l’UE, lundi soir. Dans le même temps, il a déclaré: Olivér Várhelyi désignera le commissaire hongrois pour l’UE à la tête de la représentation permanente à Bruxelles.

Lundi, la commission des affaires juridiques du Parlement européen a confirmé la décision prise la semaine dernière selon laquelle il existait un conflit entre la position du candidat hongrois d’origine, le commissaire László Trócsányi, et les activités des cabinets d’avocats Nagy et Trócsányi. Le Premier ministre a déclaré à ce sujet: Ursula von der Leyen, présidente désignée de la Commission européenne, lui avait demandé de désigner un autre commissaire. Le Premier ministre a répondu qu’il se trouvait dans une “situation particulière” étant donné que l’ancien ministre de la Justice, László Trócsányi, était le leader de la liste Fidesz lors des élections au Parlement européen et qu’il était prévu qu’il soit désigné comme commissaire désigné. Cette liste a reçu 53%, “nous pensions que ce serait une forte légitimité démocratique et que cela faciliterait la prise de décision du président de la commission et du PE”, mais il ne l’a pas fait. “Je n’ai pas rejeté la demande du président, mais je ne peux permettre à personne d’autre, tel que le PE, de choisir des politiciens hongrois à la place du peuple hongrois”, a déclaré le Premier ministre, qui a annoncé la nomination d’un technocrate au lieu d’un politicien. les délégués.

Photo: Service de presse du Premier ministre / Balázs Szecsődi Comme nous l’avons écrit précédemment, le Premier ministre finlandais récemment réélu n’est pas venu en Hongrie pour discuter, mais entre autres, du développement du mécanisme comme l’un des objectifs principaux de la présidence finlandaise. Lors d’une conférence de presse qui a suivi les entretiens, Antti Rinne a déclaré, après une politesse obligatoire, que, dans un nouveau cycle budgétaire de l’UE, le financement devrait également être axé sur la manière dont un État membre aborde la question de la protection du climat, de l’immigration et de l’état de droit. En réponse à une question, Viktor Orbán n’a pas hésité à recourir à un tel mécanisme, mais a précisé qu’il existe déjà des règles qui subordonnent le versement de l’argent à un État défaillant. Il ne comprend donc pas pourquoi il doit le réinventer. roue », mais s’il existe une proposition écrite précise et mûre, ils l’envisageront. En réponse à une question, Viktor Orbán a qualifié de “fausses nouvelles” que de l’argent de l’UE aurait été versé à son gendre, István Tiborcz. Annin Rinne a déclaré avoir déclaré qu’il existait un mécanisme de contrôle efficace dans l’UE pour une utilisation correcte de l’argent.

fecsego.eu/ma.hu

Leave a Reply 158 megnézve, 1 alkalommal mai nap |