< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Franciaország Bíróság elé kell állnia Nicolas Sarkozynek((France Nicolas Sarkozy doit comparaître devant la Cour

| Mobile | RSS

Franciaország Bíróság elé kell állnia Nicolas Sarkozynek((France Nicolas Sarkozy doit comparaître devant la Cour

Tiltott kampányfinanszírozás. A francia exelnök és pártja többet költött a megengedettnél.

nyomtatás

A francia semmítőszék megerősítette kedden az ügyészség korábbi döntését, miszerint Nicolas Sarkozy volt francia államfőnek (2007-2012) is bíróság elé kell állnia a további 13 gyanúsítottal együtt a 2012-es elnökválasztási kampány törvénytelen finanszírozása miatt, mert az exelnök és pártja többet költött el a megengedettnél.

Az illegális kampányfinanszírozás egy év börtönbüntetéssel és 3750 eurós pénzbüntetéssel sújtható.

Franciaországban a választási kampányok finanszírozását egy független szervezet, a Kampányszámlák Nemzeti Bizottsága intézi. A testület 2012. decemberben nem hagyta jóvá Nicolas Sarkozy 2012-es kampányának elszámolását, mert a volt államfő 363 ezer euróval (112 millió forinttal) többet költött el a megengedett 22,5 millió eurónál (6,6 milliárd forintnál). Az elutasító döntést az alkotmánytanács jóváhagyta, a volt elnök azóta az összeget büntetéssel együtt befizette az államkasszába.

Az exelnök úgy tekinti, hogy a büntetését már megfizette azzal, hogy visszatérítette a 363 ezer eurót. Ezt követően azonban fény derült arra is, hogy a túlköltekezést a volt államfő pártja kettős könyveléssel próbálta meg fedezni.

Az ügyben 2014 márciusában kezdődött vizsgálat, miután egy sajtóbeli leleplezést követően Jérome Lavrilleux, a volt államfő kampányának helyettes vezetője elismerte: Nicolas Sarkozy kampányának bizonyított túlköltekezését a nagygyűléseket szervező kommunikációs cég, a Bygmalion hamis számláival és kettős könyveléssel próbálta meg fedezni a párt. Az elmúlt években 13 ember ellen emeltek vádat a hamis számlázásban való részvétel gyanúja miatt, valamennyien a kampány, a párt vagy a kommunikációs cég vezetői voltak. A volt elnök ellen 2016-ban indult eljárás az ügyben.

A már három éve lezárult vizsgálat szerint 18,5 millió eurót (5,6 milliárd forintot) próbált meg a Köztársaságiak nevű jobboldali párt elődje, az UMP 2012-ben kettős könyveléssel eltüntetni Sarkozy kampányszámláiról. A Bygmalion olyan rendezvényeket is kiszámlázott a pártnak, amelyeket nem rendezett meg.

Az ügyészség eleinte a párt akkori vezetését vizsgálta, de közben kiderült, hogy Nicolas Sarkozy 2012 márciusában annak ellenére sürgetett minél több kampányrendezvényt, hogy a kampányfőnöke, Guillaume Lambert – aki ellen szintén eljárás folyik – jelezte neki: túl fogja lépni a kampányra engedélyezett összeget.

Nicolas Sarkozyt azzal nem vádolják, hogy tudott a csalás részleteiről, de az ügyészség szerint a túlköltekezéssel tisztában volt.

Az ügyben két vizsgálóbíró járt el, az egyik döntött Sarkozy bíróság elé állításáról, a másik nem írta alá a döntést, így azt az exelnök megfellebbezte. A semmítőszék a fellebbezést elutasította, így a volt elnöknek bíróságon kell felelnie.

Nicolas Sarkozy a második volt államfő, akinek büntetőbíróság elé kell állnia az 1958 óta tartó V. köztársaság történetében. A múlt héten elhunyt Jacques Chirac szintén volt jobboldali elnököt 2011-ben két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, amiért még Párizs főpolgármestereként a városháza költségvetéséből finanszírozta a pártja munkatársait.

fecsego.eu/ma.hu

France Nicolas Sarkozy doit comparaître devant la Cour
2 octobre 2019 | Messages | europarl.europa.eu/news/fr, europarl.hu, nouvelles de Chatter

Le financement de la campagne est interdit. L’ex-président français et son parti ont dépensé plus que prévu.
imprimer

La Cour de cassation française a confirmé mardi la précédente décision du parquet que Nicolas Sarkozy, ancien chef de l’Etat français (2007-2012), devrait être jugé avec 13 autres suspects pour avoir financé illégalement la campagne présidentielle de 2012, car l’ex-président et son parti ont dépensé davantage. limite.

Le financement d’une campagne illégale peut être puni d’un an d’emprisonnement et de 3 750 euros d’amende.

En France, la campagne électorale est financée par une organisation indépendante, le Comité national des comptes de campagne. En décembre 2012, le conseil n’a pas approuvé le compte de la campagne de Nicolas Sarkozy en 2012, l’ancien chef de l’État ayant dépensé 363 000 euros (112 millions de forints) par rapport aux 22,5 millions d’euros autorisés (6,6 milliards de forints). La décision de rejet a été approuvée par le Conseil constitutionnel et l’ancien président a depuis versé la somme, y compris une pénalité, au trésor.

L’ex-président estime avoir déjà payé son amende en remboursant les 363 000 €. Par la suite, cependant, il est apparu que le parti de l’ex-chef de l’État tentait de couvrir la double surréservation.

L’enquête a débuté en mars 2014, après qu’un communiqué de presse ait révélé que Jérome Lavrilleux, le chef adjoint de la campagne de l’ancien chef de l’Etat, avait reconnu que les dépenses excessives de Nicolas Sarkozy avaient été manipulées par la firme de communication ralliée Bygmalion pour falsifier des comptes. Au cours des dernières années, 13 personnes ont été soupçonnées d’avoir suspecté une facturation frauduleuse, qu’il s’agisse de dirigeants de campagnes, de partis ou de sociétés de communication. L’affaire contre l’ancien président a été ouverte en 2016.

Selon une enquête menée il y a trois ans, le prédécesseur du républicain de droite, l’UMP, aurait tenté de retirer 18,5 millions d’euros (5,6 milliards de dollars) afin de supprimer les doubles réservations des comptes de campagne de Sarkozy en 2012. Bygmalion a également facturé à la fête des événements qu’elle n’a pas organisés.

Le bureau du procureur avait initialement enquêté sur les dirigeants du parti à l’époque, mais avait révélé que Nicolas Sarkozy avait appelé à davantage d’événements de campagne en mars 2012, alors que son chef de campagne, Guillaume Lambert, était également poursuivi, affirmant qu’il dépasserait le budget de campagne.

Nicolas Sarkozy n’est pas accusé de connaître les détails de la fraude, mais l’accusation a déclaré qu’il était au courant de la dépense excessive.

Deux juges d’instruction ont statué sur l’affaire, l’un sur le procès de Sarkozy et l’autre sur la non-signature de la décision, qui a fait l’objet d’un recours de la part de l’ex-président. L’appel ayant été rejeté par la Cour de cassation, l’ancien président doit répondre devant le tribunal.

Nicolas Sarkozy est le deuxième ancien chef d’Etat à faire l’objet d’un procès pénal dans l’histoire de la Ve République depuis 1958. Jacques Chirac, un ancien président de droite décédé la semaine dernière, a été condamné en 2011 à deux ans d’emprisonnement pour avoir financé le personnel de son parti issu du budget de la mairie en tant que maire de Paris.

fecsego.eu/ma.hu

Leave a Reply 79 megnézve, 1 alkalommal mai nap |