< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Tudomány/gazdaság / Blog article: Egészség A szervezet biológiai órájával kapcsolatban álló bélsejteket azonosítottak//Health Gut cells associated with the body’s biological clock have been identified

| Mobile | RSS

Egészség A szervezet biológiai órájával kapcsolatban álló bélsejteket azonosítottak//Health Gut cells associated with the body’s biological clock have been identified

A szervezet biológiai órájával, vagyis a cirkadián ritmussal kapcsolatban álló bélsejteket azonosítottak a Washingtoni Egyetem kutatói.

nyomtatás
betűméret

A váltott műszakos munkarend és az időzónákon átrepítő utazás miatt fellépő jetlag megzavarhatja az ember alvási és emésztési ritmusát, növelve egyebek között a bélfertőzések, az elhízás, a gyulladásos bélbetegségek és a kolorektális daganatok (vastag- és végbélrák) kialakulásának kockázatát – írja a MedicalXpress egészségügyi portál.

A Washingtoni Egyetem kutatói most azonosítottak egy immunsejtet, a 3-as típusú innát limfocitát (ILC3), amely a bélrendszer normális, egészséges működésének a fenntartásáért felelős.

A szakemberek megállapították, hogy az ILC3-sejtekben nagyon aktívak az úgynevezett óragének és a sejtek által végzett immunmolekula-termelés összhangban van az óragének aktivitásával. Amikor a kutatók kiiktattak egy kulcsfontosságú óragént az egereknél, az állatok nem tudtak megtermelni egy bizonyos mennyiségű ILC3-sejtet, és a szervezetük nem tudott hatékonyan fellépni a bélrendszerüket megtámadó bakteriális fertőzéssel szemben.

A Science Immunology című folyóiratban publikált tanulmány eredményei segíthetnek magyarázatot adni arra, hogy a cirkadián ritmus felborulása miért van összefüggésben bizonyos gyomor-bélrendszeri problémákkal. Továbbá azt sugallják, hogy az óragének megcélzása hatással lehet az immunsejtekre, és segíthet ellensúlyozni a bélrendszeri megbetegedésekkel összefüggő szabálytalan alvási ritmus negatív hatásait.

Az egyetem munkatársa, Marco Colonna szerint egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a cirkadián ritmus felborulása negatív hatással van az emberek egészségére, ám azzal kapcsolatban továbbra is hiányosak az ismeretek, hogy az alvásmegvonás pontosan miként vezet bizonyos problémákhoz.

“Amit most megállapítottunk, az az, hogy a cirkadián ritmus közvetlenül hatással van a bélben lévő immunsejtek működésére, ami segíthet magyarázatot adni a gyomor-bélrendszeri problémák egy részére, köztük a gyulladásos bélbetegségekre és a metabolikus szindrómára” – mondta a kutató.

“Ha az ILC3-sejtek összhangban vannak a cirkadián ritmussal, akkor képesek előre jelezni, amikor tápanyag érkezik a bélbe, ami együtt járhat a véletlenül elfogyasztott veszélyes baktériumok bejutásával is” – magyarázták a kutatók. “A megfelelő működéhez a bélrendszernek fel kell készülnie erre a napi ritmusra, amelyben ezek a gének kulcsfontosságú szerepet játszanak” – tették hozzá.

A kutatók szerint az egerektől vett ILC3-sejtekben lévő óragének aktivitása előre megjósolható módon változott a nap folyamán. Amikor az egerek egy részét a váltott műszakos munkarendben dolgozókéhoz hasonló napi ritmusnak tették ki, akkor a sejtek elkezdtek abnormálisan működni.

A kutatók szerint az ILC3-sejtek hiánya vagy a működésükben fellépő zavar, befolyásolhatja a szervezet azon képességét, hogy felvegye a harcot a bélfertőzésekkel.

“A bélrendszer egyensúlya megbomlik a cirkadián ritmus felborulása miatt” – jegyezték meg a szakemberek, hozzátéve, hogy az ILC3-sejtek annyira fontos szerepet játszanak a bélegyensúly megőrzésében, hogy a bennük lévő óragének megcélzásával talán ellensúlyozható a cirkadián ritmus felborulása.

fecsego.eu/ma.hu

Health Gut cells associated with the body’s biological clock have been identified
October 8, 2019 | Posts | europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Talking News, Science / Economy

Gut cells associated with the body’s biological clock, the circadian rhythm, have been identified by researchers at the University of Washington.
printing
font size

Shifting work schedules and traveling through time zones can jeopardize a person’s sleep and digestion rhythms, increasing the risk of, among other things, intestinal infections, obesity, inflammatory bowel disease, and colorectal cancer. .

Researchers at the University of Washington have just identified an immune cell, type 3 innate lymphocyte (ILC3), which is responsible for maintaining normal, healthy bowel function.

Those skilled in the art have found that so-called clock genes are highly active in ILC3 cells and the production of immune molecules by the cells is consistent with the activity of clock genes. When researchers eliminated a key clock gene in mice, the animals were unable to produce a certain amount of ILC3 cells and their bodies could not effectively fight bacterial infections affecting their intestines.

The results of a study published in Science Immunology may help explain why circadian rhythm disruption is associated with certain gastrointestinal problems. In addition, it is suggested that targeting the clock genes can affect immune cells and help counteract the negative effects of an irregular sleep pattern associated with bowel disease.

Marco Colonna, of the University, says it is becoming increasingly clear that circadian rhythms have a negative impact on people’s health, but there is still a lack of understanding of exactly how sleep deprivation leads to certain problems.

“What we have just established is that circadian rhythm has a direct effect on the function of the immune cells in the intestine, which may help explain some of the gastrointestinal problems, including inflammatory bowel disease and metabolic syndrome,” the researcher said.

“If ILC3 cells are consistent with the circadian rhythm, they are able to predict when nutrients enter the intestine, which can be associated with the ingestion of dangerous bacteria that have been accidentally ingested,” the researchers explained. “For the gut to function properly, you need to be prepared for this daily rhythm in which these genes play a key role,” they added.

According to the researchers, the activity of the clock genes in the ILC3 cells taken from the mice changed in a predictable way throughout the day. When some of the mice were exposed to a daily rhythm similar to that of a shift worker, the cells began to function abnormally.

The researchers say the lack of ILC3 cells or the malfunctioning of ILC3 cells can affect the body’s ability to fight intestinal infections.

“The bowel balance is upset because of the circadian rhythm disruption,” the experts noted, adding that ILC3 cells play such an important role in maintaining intestinal balance that targeting their clock genes might offset the circadian rhythm disruption.

fecsego.eu/ma.hu

Leave a Reply 39 megnézve, 1 alkalommal mai nap |