< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Tudomány/gazdaság / Blog article: Plioszaurusz maradványokat találtak Ausztriában((Restos de pliosaurus foram encontrados na Áustria

| Mobile | RSS

Plioszaurusz maradványokat találtak Ausztriában((Restos de pliosaurus foram encontrados na Áustria

MTI Publikálás dátuma2019.10.09. 12:32


Fotó: Raul Lunia/leemage / AFP

A tengeri szauruszfaj első, Ausztria területén talált lelete és az első krétakori tengeri hüllőmaradvány a teljes alpesi térségen – közölték a Bécsi Természettudományi Múzeum (NMH) munkatársai a Cretaceous Research című szaklapban.

Alexander Lukeneder paleontológus tudományos szenzációnak nevezte a felfedezést. Az NMH paleontológiai kutatása keretében az Ebensee közelében lévő úgynevezett Langbath-zónában fedeztek fel egy fogat egy olyan kőzetrétegben, amely 132 millió éve, az alsó kréta földtörténeti korban rakódott le.„Nem ismertem fel rögtön, mi volt az és elcsomagoltam a leletet. Egy kollégám, Nyikolaj Zverkov, az Orosz Tudományos Akadémia munkatársa azonosította, hogy ez egy plioszaurusz foga”

– mondta el Lukeneder.A plioszauruszok a Sauropterygia alrendbe tartozó uszonyos gyíkok. A tengerben élő hüllők rövid nyakkal és hosszúkás koponyával rendelkeztek. Legismertebb képviselőjük az akár tíz méteresre is megnövő Liopleurodon volt.„A plioszauruszok ezen csoportjának szájában 60-100 hegyes, a krokodilokra jellemző fog sorakozott, koponyájuk akár 2-3 méter hosszú is lehetett” – fogalmazott Lukeneder, aki az állatok kinézetét a Jurassic Park filmsorozat moszaszauruszaihoz hasonlítja. A lelet egy másfél centiméteres, gyökér nélküli fog. Lukeneder becslése szerint az állat 5-6 méteres lehetett. „A plioszaurusz ammonitákkal táplálkozott, de kora csúcsragadozójaként cápákra is vadászott” – véli a kutató. A fogon ennek megfelelő kopási jelek láthatóak. Mikro-CT segítségével végzett vizsgálatokkal betekintettek a fog belsejébe is, ahol „ősi szuvasodás” nyomai láthatóak. Az Alpok térségének eddigi egyetlen, plioszaurusztól származó lelete 160 millió évvel ezelőttről, a Jura földtörténeti korból származott. Azt a maradványt Észak-Olaszországban találták. Egymás közt a kutatók Pliosaurier austriacusnak nevezték el az osztrák őshüllőt. A tudósok szerint a Thalassophonea csoport képviselője. Lukeneder meg van róla győződve, hogy a lelőhely tengeri üledékeiben plioszauruszok további maradványait fedezhetik fel. A fog 2020-tól az NHM kiállításán lesz látható.

fecsego.eu/népszava online

Restos de pliosaurus foram encontrados na Áustria
10 de outubro de 2019 | Posts | europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Ciência / Economia

MTI Publicado em 10/09/2019. 00:32

Foto: Raul Lunia / leemage / AFP

A primeira descoberta de um saurus marinho encontrado na Áustria e o primeiro réptil marinho cretáceo em toda a região alpina, de acordo com o Museu de Viena de História Natural (NMH) da Cretaceous Research.

O paleontólogo Alexander Lukeneder chamou a descoberta de uma sensação científica. No curso da pesquisa paleontológica do NMH, um dente foi descoberto na chamada zona de Langbath, perto de Ebensee, que foi depositada há 132 milhões de anos na era geológica do Baixo Cretáceo. Um dos meus colegas, Nikolay Zverkov, da Academia Russa de Ciências, identificou-o como um dente de um pliosauro “.

“Os plossauros são lagartos finos da subdivisão Sauropterygia.” Os répteis que viviam no mar tinham pescoço curto e crânio alongado. Seu representante mais conhecido era o Liopleurodon, que cresce até dez metros de comprimento. se compara aos seus mosaicos. A descoberta é uma raiz desdentada de um centímetro e meio. Lukeneder estima que o animal possa ter 5-6 metros. “O pliosauro estava se alimentando de amonites, mas também caçava tubarões como seu predador”. O dente mostra sinais de desgaste correspondentes. Os exames de micro-tomografia também olhavam dentro do dente, mostrando sinais de “decadência antiga”. O único local alpino encontrado nos Alpes até hoje é de 160 milhões de anos atrás, a partir da era geológica do Jura. Os restos foram encontrados no norte da Itália. Entre eles, os pesquisadores nomearam o réptil austríaco Pliosaurier austriacus. Os cientistas dizem que é um membro do grupo Thalassophonea. Lukeneder está convencido de que outros restos de pliosauros podem ser encontrados nos sedimentos marinhos do local. O dente estará em exibição na NHM Exhibition de 2020.

fecsego.eu/palavras do povo on-line

Leave a Reply 281 megnézve, 1 alkalommal mai nap |