< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Elborult a fideszesek agya a vereség után: Debrecent akarják fővárossá tenni Budapest helyett((El cerebro de los fideszianos se volcó después de la derrota: Debrecen quiere capitalizar en lugar de Budapest

| Mobile | RSS

Elborult a fideszesek agya a vereség után: Debrecent akarják fővárossá tenni Budapest helyett((El cerebro de los fideszianos se volcó después de la derrota: Debrecen quiere capitalizar en lugar de Budapest

Népszavazást kezdeményez a kormánypárti blog.

Egyre vadabb következtetéseket vonnak le a vasárnapi önkormányzati választási zakóból a Fidesz-rajongók. Az elvakult kormánypártiak indulatai leginkább Budapest ellen irányulnak, a fővárosban ugyanis Karácsony Gergely került a főpolgármesteri székbe a Fidesz jelöltje, Tarlós István helyett, tovább a kerületek többségében is az ellenzék tarolt, így ők uralják a Fővárosi Közgyűlést is. Ráadásul olyan, kifejezetetten fideszes körzeteket buktak el Budapesten, mint a Várnegyed vagy a Rózsadomb.

De már szállította is a megoldást egy fideszes propagandaoldal, a Mindenszo.hu, amit az Azonnali vett észre. A portál országos népszavazást kezdeményez, hogy Budapest helyett Debrecen legyen a jövőben Magyarország fővárosa. Érvekkel nem támasztják alá a kezdeményezést, de vélhetően azért pont a kálvinista Debrecent választották ki az liberális Budapest helyett, mert ott 1998 óta nemcsak magabiztosan győz a jelenlegi kormánypárt, hanem konkrétan ott kísérletezték ki a NER modelljét is, legalábbis egy helyi újságíró, a Debreciner című portált főszerkesztő Porcsin Zsolt erről beszélt nyáron az Azonnalinak. Sőt, Porcsin azt is elmondta, Debrecenben a Fidesz tudatosan másik/második fővárosként kommunikál a hajdú-bihari megyeszékhelyről. (Az Azonnali alábbi fotóján a debreceni Nagytemplom)

Sajnos a Mindenszo.hu azt elfelejtette, hogy Magyarország fővárosáról nem tartható népszavazás, ugyanis az, hogy Budapest az ország fővárosa, az Alaptörvényben van rögzítve. Márpedig a jogszabályok szerint alkotmánymódosításról nem tartható népszavazás. Az Alaptörvényt csak a Fidesz módosíthatná, élve kétharmados parlamenti többségével, de valószínűleg nem vetemedne erre.

Ugyanis ha Debrecen főváros lenne, az óriási kavarodást okozna a kormánytagok körében: Orbán Viktor hivatala például költözhetne is rögtön a várból a BMW-gyár közelébe, meg vele együtt az összes minisztérium is – igaz, korábban pont a Fidesz-kormánynak volt egy olyan ötlete, hogy a minisztériumokat a decentralizáció jegyében szét kellene szórni a vidéki nagyvárosok közt. Vannak persze érvek is Debrecen mellett a politikán túl: ha átköltözne a főváros, épülne egy csomó új lakás, és hosszútávon megképeznék az így is vízfejű ország ellenpólusát Budapesttel szemben.

(Külső fotó: MTI)

fecsego.eu/egri ügyek.hu

El cerebro de los fideszianos se volcó después de la derrota: Debrecen quiere capitalizar en lugar de Budapest
18 de octubre de 2019 | Publicaciones | europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, noticias de Chatter

El blog progubernamental está lanzando un referéndum.

Los fanáticos de Fidesz están sacando conclusiones cada vez más extendidas de la chaqueta electoral municipal del domingo. La ira feroz de los partidos gobernantes se dirige contra Budapest, porque en la capital Gergely Kar Christmas fue reemplazado en el asiento del alcalde por István Tarlós, el candidato de Fidesz, y en la mayoría de los distritos también son gobernados por la Asamblea General. Además, distritos de Fidesz como el Barrio del Castillo o la Colina Rosa han caído en Budapest.

Pero la solución ya ha sido entregada por un sitio de propaganda de Fidesz, Mindenszo.hu, que fue notado por Instant. El portal lanzará un referéndum nacional para hacer de Debrecen la capital de Hungría en el futuro en lugar de Budapest. No hay argumentos para apoyar la iniciativa, pero presumiblemente se eligió a Devincen calvinista en lugar de Budapest liberal, porque no solo el actual partido gubernamental ha estado convencido desde 1998, sino que también ha probado específicamente el modelo NER, al menos un periodista local llamado Debreciner Zsolt Porcsin, editor en jefe del portal, habló sobre esto al Inmediato en el verano. Además, Porchin también dijo que en Debrecen, Fidesz se comunica conscientemente como la segunda / segunda capital de la sede del condado de Hajdú-Bihar. (En la foto de abajo, la Gran Iglesia en Debrecen)

Desafortunadamente, Mindenszo.hu ha olvidado que no hay un referéndum sobre la capital de Hungría, ya que Budapest es la capital del país y está consagrada en la Ley Fundamental. Sin embargo, según la ley, una enmienda constitucional no puede ser un referéndum. El Fidesz solo podía enmendar la Ley Fundamental por una mayoría de dos tercios en el Parlamento, pero probablemente no vacilaría.

Es decir, si Debrecen fuera la capital, causaría una gran confusión entre los miembros del gobierno: por ejemplo, la oficina de Viktor Orbán podría mudarse inmediatamente del castillo a la fábrica de BMW, y con ella todos los ministerios, aunque antes el gobierno de Fidesz tuvo una idea, que los ministerios deberían dispersarse entre las grandes ciudades en el espíritu de descentralización. Por supuesto, hay argumentos a favor de Debrecen más allá de la política: si la capital se mudara, se construirían muchas casas nuevas y, a la larga, formarían el polo opuesto de Budapest.

(Foto exterior: MTI)

fecsego.eu/egri asuntos.com

Leave a Reply 117 megnézve, 1 alkalommal mai nap |