< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Közélet / Blog article: Hét év börtön lett a macedón kábítószercsempész büntetése

| Mobile | RSS

Hét év börtön lett a macedón kábítószercsempész büntetése

Megjelenés ideje: 2019. október 24., 15:29 Tárgyalás időpontja: 2019. október 24. csütörtök, 09:00Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a kábítószer birtoklásának bűntette miatt P. I. macedón állampolgár ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék elsőfokon meghozott ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 7 év börtön és 7 év Magyarország területéről történő kiutasítás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: tekintettel az ügy összes körülményére, a vádlott bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomására, betegségeire, az elsőfokon eljárt törvényszék arányos büntetést szabott ki. Az ítélőtábla az büntetés lényeges súlyosítását nem látta indokoltnak, míg a lényeges enyhítés szóba sem jöhetett.

A jogerős döntés ellen fellebbezésnek nincs helye.

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2019. január 15-én P. I. macedón állampolgárságú vádlottat, és ezért őt 7 év börtönre és 7 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyészség a büntetés súlyosítása, a vádlott és védője enyhébb büntetés kiszabása érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

A vádlott 2018. március 20-át megelőző időszakban játékszenvedélyéből adódóan 9.000 euró adósságot halmozott fel az eljárás során ismeretlenül maradt hitelezői felé. Mivel ezt nem tudta visszafizetni, Albániába utazott munkát keresni. Tiranában találkozott egy Nandri nevű személlyel, aki felajánlotta neki: ha egy gépkocsiban elrejtve Albániából Svájcba, Zürichbe kábítószert szállít, akkor kilónként 500 euró juttatásban részesülhet.

A vádlott ezt az ajánlatot elfogadta, és 2018. március 20-án a saját, macedón rendszámú autójával Macedóniából Albániába utazott, és Tiranában találkozott a megbízójával. Itt megbeszélték a szállítás részleteit, majd nem sokkal később egy autópálya parkolójában a vádlott átvett egy, az eljártás során ismeretlenül maradt személytől egy kézitáskát, benne 15 darab, kábítószert tartalmazó csomaggal. A vádlott ezeket a csomagokat kivette a táskából, azokat kisebb egységekre bontotta, majd elhelyezte az autójában kialakított rejtekhelyeken. Ezt követően Szerbiába ment, ahol egy benzinkútnál felvette két rokonát, akiket korábban megkért, hogy kísérjék el őt Ausztriába autót vásárolni. Ők nem tudtak arról, hogy az autóban kábítószer van elrejtve.

A vádlott 2018. március 21-én reggel jelentkezett belépésre Szerbiából Magyarországra a röszkei határátkelőnél. A határrendészek a gépkocsi másodlagos vizsgálatát rendelték el, melynek során az autóban lévő rejtekhelyekről 22 csomagban összesen bruttó 11.700 gramm (nettó 10.827 gramm) barna színű port találtak meg, amely heroinra jellemző vegyületeket tartalmazott, és így kábítószernek minősül. A vádlott által Magyarországra behozott kábítószer heroinbázis-tartalma minimálisan 4.880 gramm volt, amely meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak több mint negyvenszerese. Eljáró bíróság: Szegedi Ítélőtábla

Leave a Reply 104 megnézve, 1 alkalommal mai nap |