< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája)))Uniós befektetések költségvetése 2020-ra: segítség az éghajlatváltozás elleni fellépéshez

| Mobile | RSS

Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája)))Uniós befektetések költségvetése 2020-ra: segítség az éghajlatváltozás elleni fellépéshez

Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája

A Parlament szerdán elfogadta az Unió jövő évi költségvetéséről szóló álláspontját, amelynek „szilárd kiindulópontul kell szolgálnia az új generációs uniós programok (…) elindításához”.

  • A képviselők több mint két milliárd euróval emelték a Bizottság költségvetés-javaslatát; a különbözetet az éghajlatváltozás elleni fellépésre szánják
  • A 2020-as büdzsé legyen „híd a jövőbe”: befektetés a munkahelyterembtésbe, kutatásba és a fiatalok támogatásába
  • A Tanáccsal november folyamán tárgyal a Parlament

A Parlament az állásfoglalási indítványban kiemeli: a 2020-as költségvetés „az utolsó esély arra, hogy az Unió közelebb kerüljön az erre az időszakra meghatározott politikai kötelezettségvállalásokhoz, többek között az EU éghajlatváltozással kapcsolatos célkitűzésének eléréséhez”. A költségvetésnek le kell fektetnie az alapokat a következő hosszú távú büdzsé, az ún. többéves pénzügyi keret (MFF) számára.

A Parlament két milliárd euróval emeli meg az Európai Bizottság által beterjesztett javaslat összegét az éghajlatváltozás elleni fellépés finanszírozására. A Parlament az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés és az Erasmus+ program büdzséjét is növeli. A parlamenti javaslat több forrást szán a kis- és középvállalkozások számára, és a digitalizáció, a migráció és külpolitika, beleértve a fejlesztés a a humanitárius segítségnyújtás céljára is.

A Parlament kötelezettségvállalási előirányzatként (azaz a 2020-ban, a többéves projektek esetében pedig azon túl is befektethető összegként) csaknem 171 milliárd euróról döntött, amely a bizottsági javaslatnál 2,7 milliárd euróval több. A kifizetési előirányzat összegére (azaz a 2020-ban ténylegesen elköltendő összegre) 159 milliárd eurót határozott meg.

A jelentéstevő szerint

„A 2020-as költségvetésről szóló mai szavazás jól illusztrálja a Parlament egységes hozzáállását és a képviselőcsoportok közötti egyetértést: az ambíciózus éghajlati célok és környezetvédelem járhat kéz-a-kézben új munkahelyeket teremtő, kutatást támogató programokkal, fejlesztéssel és a versenyképesség növelésével. A képviselők többek között a rendkívül sikeres DiscoverEU, a 18 éveseknek Interrail-jegyet adó és így a határok nélküli Európa felfedezésében segítő program finanszírozását is emelték” – mondta a 2020-as költségvetés Bizottságra vonatkozó részének általános jelentéstevője, a német, néppárti Monika Hohlmeier.

A jelentéstevőjével készült interjú itt olvasható. Háttéranyag (angolul) itt.

A következő lépések

A plenáris szavazással három hetes egyeztetés veszi kezdetét a Tanáccsal. A tárgyalások célja, hogy a két intézmény között időben megállapodás szülessen a 2020-as költségvetésről ahhoz, hogy azt a Parlament a novemberi plenáris ülésén (november 25-28.) megszavazhassa és annak elnöke aláírhassa. Ha nem sikerül megállapodni, akkor a Bizottságnak új költségvetés-tervezetet kell benyújtania.

Háttér

Az uniós költségvetés közel 93 százalékát a tagállamokban helyi programokra, illetve az Unión kívül költik el. A büdzséből állampolgárok, régiók, városok, gazdálkodók, kutatók, diákok, civil szervezetek és vállalatok részesülnek.

Az EU költségvetése nem olyan, mint a nemzeti büdzsé, amelyből a kormányok nagyrészt a közszolgáltatásokat és a társadalombiztosítást fiannszírozzák. Az Unió költségvetése elsősorban befektetéseket jelent, és – a nemzeti büdzsékkel ellentétben – nem lehet hiánya.

Leave a Reply 36 megnézve, 1 alkalommal mai nap |