< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Egy új forintérmét vezetnek be: ilyen eddig még nem volt Magyarországon

| Mobile | RSS

Egy új forintérmét vezetnek be: ilyen eddig még nem volt Magyarországon

Egy új forintérmét vezetnek be: ilyen eddig még nem volt Magyarországon

Pénzcentrum – 2019. október 30., 11:01

Új forintérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank. A soron következő emlékérme az utolsó lesz idén, 2 000 forintos névértéken adják ki, és a “Nemzeti emlékhelyek” sorozat VI. darabja lesz.

Idén várhatóan utoljára bocsát ki emlékérmét az MNB. A 2019-es program utolsó darabja az Esztergom, Várhely és Víziváros emlékérme lesz, ami a “Nemzeti emlékhelyek” sorozat VI. darabja is egyben. A pénzérmét Tóth Zoltán tervezte, és a hivatalos kibocsátási program szerint november 1-én érkezik hivatalosan. 

Az új emlékérme 37 mm átmérőjű lesz, széle recézett, illetve 2 000 forintos névértéken kerül kibocsátásra. Anyaga színesfém ötvözet, réz és cink, súlya 18,4 gramm. Az új érméből 5 000 darab verhető, ám az eddig megszokott selyemfényes, illetve tükörfényes kiadás helyett az Esztergom, Várhegy és Víziváros érme bronzpatinázott kiadásban jelenik meg, első – és utolsó – ilyenként az évben.

Forrás: MNB

Az érme egyik oldalán az Esztergomi Bazilika látható oldalról, valamint az “ESZTERGOM VÁRHEGY ÉS VÍZIVÁROS” felirat olvasható. Az érme másik oldalán pedig a Várkápolna falának részlete látható, a névérték (2 000 forint), valamint a MAGYARORSZÁG felirattal együtt.

Fizethetünk is vele?

Az emlékérmék törvényes fizetőeszközök, tehát fizethetünk velük, ám kibocsátásuk nem forgalmi célból történik. Az MNB ezt kifejezetten jelzi is, állásfoglalásuk szerint az érmékforgalomban való használatát kifejezetten kerülendőnek, a pénzforgalmat zavaró hatásúnak tartják.

Ezen felül már csak azért sem érdemes elkótyavetyélni a már megszerzett érméket, mert azok bizonyos idő után jócskán többet is érhetnek, mint a névértékük, de hogy mennyivel, az rengeteg dologtól függ.

Gyűjtőnek állnál?

Az MNB és a numizmatikusok is egyetértenek abban, hogy az MNB emlékérme sorozat rengeteg embert érdekel, sokan gyűjtik tematikusan az így kiadott darabokat. Így aki például az esztergomi érme hatására vágna bele a gyűjtésbe nem árt, ha tisztában van azzal, hogy sok kezdő gyűjtő elköveti azt a hibát, hogy a megvásárolt darabokat kiveszi a tartóból, és összefogdossa azokat. A tükörfényes darabok például úgy vannak polírozva, hogy azokban az ember láthatja saját magát. Ezeken már egy ujjlenyomat is komoly értékcsökkenést eredményezhet. Szóval pucolni még véletlenül se álljon neki senki, de lehetőleg ne is nagyon fogdossa őket senki

– modnta el a Pénzcentrumnak korábban egy numizmatikus, aki szerint persze az sem hátrány, ha az ember örömét leli az érmék gyűjtésében, hiszen “ez valahol mégiscsak egy hobbi” is, továbbá érdemes arra is figyelni, hogy aki belevágna a gyűjtésbe, az próbáljon tényleges gyűjteményben gondolkodni. A szakértő szerint azzal nem lehet mellélőni, ha a névértéken kibocsájtott darabokból 1-1-et folyamatosan elkezdünk megvásárolni.

Persze ezektől a daraboktól nem kell óriási csodát várni, hiszen az MNB emlékérmék többnyire elég nagy példányszámban kerülnek ki a pénzverdéből. Bődületes értékük ezért nem valószínű, hogy valaha is lesz, de azért pénzt is lehet rajtuk fogni, ha ügyes az ember. A többieknek pedig még ott marad a gyűjtés öröme.

fecsego.eu/pénzcentrum

Leave a Reply 227 megnézve, 1 alkalommal mai nap |