< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: MNB-alelnök: Európában egyre kevésbé bíznak az emberek a pénzintézetekben((Vice-président de la MNB: En Europe, les gens ont de moins en moins confiance dans les institutions financières

| Mobile | RSS

MNB-alelnök: Európában egyre kevésbé bíznak az emberek a pénzintézetekben((Vice-président de la MNB: En Europe, les gens ont de moins en moins confiance dans les institutions financières

A világ és különösen Európa bankjai előtt álló kihívásokra, köztük a változó ügyféligényekre, a fintech cégek és a kriptovaluták terjedésére, valamint a magyarországi bankrendszer problémáira hívta fel a figyelmet Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke az Eurázsia Fórum nemzetközi konferencián csütörtökön, Budapesten.

Az alelnök a lakosságszámhoz viszonyítva túlzottan soknak tartotta a Magyarországon működő 35 bankot, úgy vélte szükség lenne a bankszektor konszolidációjára, elég lenne 4-5 nagybank a hitelezés, a pénzügyi szolgáltatások lebonyolítására.

Nagy Márton megismételte a már korábban hangoztatott véleményét, miszerint a magyarországi bankok szolgáltatásai drágák, és a pénzintézetek nem működnek hatékonyan.

Kifejtette, hogy várhatóan még sokáig alacsonyak, nulla közeliek maradnak a kamatok, sőt, előfordul, hogy a lakosság a betétek után negatív kamatot kap, azaz a betétek után az ügyfelek a bankban elhelyezett pénznél kevesebbhez jutnak hozzá, ha a betét futamideje lejár. A jövő nagy kérdésének nevezte, hogy a bankok hogyan tudják majd kompenzálni kieső bevételeiket.

A fintech cégek egyre nagyobb teret nyernek a pénzügyi szolgáltatások terén, ezzel együtt egyre nagyobb számú ügyfelet csábítanak magukhoz. Emiatt a pénzintézetek, a költségek csökkentése érdekében, várhatóan egyre kevesebb dolgozót alkalmaznak majd – mutatott rá Nagy Márton.

Kiemelte: a bankrendszer működésének egyik alappillére a bizalom, és látható, hogy Európában északról délre haladva egyre kevésbé bíznak az emberek a pénzintézetekben.

A német és a francia pénzintézetek gyenge teljesítménye is a bizalom csökkenését eredményezte – fűzte hozzá. Ezt a “bizalmi űrt”, illetve a hitelintézetek drága működését kihasználva, egyre több területen jelennek meg a fintech cégek a szolgáltatásaikkal. A fintech vállalkozások gyorsak, olcsóbbak a hagyományos bankoknál, ezzel együtt tevékenységük kevésbé szabályozott, így esetenként kockázatosabbak a pénzintézeteknél – figyelmeztetett.

Nagy Márton kitért a kriptovaluták egyre jelentősebb elterjedésére is, azt mondta a kriptopénzek kibocsátói nem egyszer olyan országokban, területeken vannak bejegyezve, ahol lazábban előírások vonatkoznak pénzügyi szolgáltatásokra, így a kriptovaluták kibocsátására.

A bankrendszerek számára kihívást jelent a fiatalok igénye is, hiszen ez a korosztály a gyors, minél olcsóbb digitális szolgáltatásokat részesíti előnyben – mondta Nagy Márton.

fecsego.eu/atv.hu/MTITweet

Vice-président de la MNB: En Europe, les gens ont de moins en moins confiance dans les institutions financières
31 octobre 2019 | Messages | Salle de presse de l’UE, europarl.europa.eu/news/fr, europarl.hu, Chatter news

Márton Nagy, vice-président de la Banque nationale de Hongrie, a attiré l’attention sur les défis auxquels sont confrontées les banques dans le monde, notamment en Europe, notamment l’évolution des besoins des clients, la prolifération des sociétés de fintech et des crypto-monnaies et les problèmes du système bancaire hongrois lors de la conférence internationale du Forum Eurasia à Budapest.

Le vice-président a estimé que les 35 banques opérant en Hongrie étaient trop grandes par rapport à la population et a déclaré qu’une consolidation du secteur bancaire serait nécessaire et que quatre à cinq grandes banques seraient suffisantes pour offrir des services de crédit et des services financiers.

Márton Nagy a réitéré son opinion antérieure selon laquelle les services des banques hongroises sont coûteux et que les institutions financières ne fonctionnent pas efficacement.

Il a expliqué que les taux d’intérêt devraient rester bas pendant encore longtemps, proches de zéro, et même que la population recevra un taux d’intérêt négatif sur les dépôts, ce qui signifie que les clients recevront moins que le montant déposé à la banque si le dépôt arrive à échéance. Il a demandé à la grande question de l’avenir: comment les banques pourraient-elles compenser leurs pertes de revenus?

Les sociétés de technologie financière gagnent du terrain dans les services financiers, attirant de plus en plus de clients. En conséquence, les institutions financières devraient employer de moins en moins de travailleurs pour réduire les coûts, a souligné Márton Nagy.

Il a souligné que la confiance est l'une des pierres angulaires du système bancaire et que la confiance des citoyens européens dans les institutions financières du nord au sud est de moins en moins fiable.

La mauvaise performance des institutions financières allemandes et françaises a également entraîné une perte de confiance, a-t-il ajouté. Profitant de cette «confiance» et du fonctionnement coûteux des établissements de crédit, les sociétés de fintech apparaissent de plus en plus avec leurs services. Les sociétés fintech sont rapides, moins chères que les banques traditionnelles, mais leurs activités sont moins réglementées et parfois plus risquées que les institutions financières, a-t-il averti.

Márton Nagy a également abordé la prolifération croissante des crypto-monnaies, soulignant que les émetteurs de crypto-monnaies sont souvent basés dans des pays ou des territoires où les réglementations sur les services financiers, telles que l’émission de crypto-monnaies, sont moins strictes.

Le système bancaire est également confronté aux besoins des jeunes, qui préfèrent des services numériques rapides et moins chers, a déclaré Martin Nagy.

fecsego.eu/atv.hu/MTITweet

Leave a Reply 238 megnézve, 1 alkalommal mai nap |