< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Putyin Budapesten Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt a magyar miniszterelnök.((Poutine Le Premier ministre hongrois s’est entretenu avec le président russe Vladimir Poutine à Budapest.

| Mobile | RSS

Putyin Budapesten Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt a magyar miniszterelnök.((Poutine Le Premier ministre hongrois s’est entretenu avec le président russe Vladimir Poutine à Budapest.

nyomtatás
betűméret

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Magyarország abban érdekelt, hogy a Nyugat és Oroszország közötti együttműködés minél inkább javuljon – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, miután szerdán Budapesten tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Orbán Viktor a közös sajtótájékoztatón azt mondta: ha Európa nyugati és keleti fele, ha a NATO és Oroszország közötti kapcsolatok jók, akkor azzal Magyarország nyer.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy hosszú évekre visszanyúlik az a gyakorlat, amely szerint minden évben tartanak egy magyar-orosz magas szintű találkozót a kétoldalú kapcsolatok állásának áttekintésére. Azóta voltak sikeresebb és kevésbé sikeres évek, volt, amikor “tyúklépésnyit”, volt, amikor “hétmérföldes csizmával” haladtak előre – mondta, hangsúlyozva, hogy az előző év az utóbbi kategóriába tartozik.

A gazdasági együttműködésről szólva kiemelte: az Oroszországgal szembeni szankciók bevezetése óta 2018 volt az első év, amikor a magyar-orosz kereskedelmi forgalom ismét nőtt, meghaladta a 6 milliárd dollárt.

Magyarország szándéka, hogy próbáljon megegyezni oroszországi beruházásokról, tőkebefektetésekről, valamint hogy legyenek olyan exportképes termékei, amelyeket az orosz piac befogad – közölte, megjegyezve, hogy Magyarországnak már vannak húsipari, állategészségügyi, gyógyászati és gyógyszeripari beruházásai Oroszországban.

A magyar-orosz politikai együttműködésre is kitért Orbán Viktor, úgy fogalmazva: egyetlen ország sem tudja megváltoztatni a “házszámát”, minden ország ott van, ahová a Jóisten teremtette, márpedig Magyarország egy Moszkva-Berlin-Isztambul háromszögben éli az életét, a magyar politika célja pedig az, hogy minden nagyhatalom érdekelt legyen a sikerében, de különösen azok, amelyek regionális szempontból döntő befolyást gyakorolnak az életére.

Ebbe illeszkedik a magyar-orosz együttműködés is, mert noha Magyarország természetesen a NATO-nak és az EU-nak is tagja, és az is marad, ez nem zárja ki bizonyos kérdésekben a politikai együttműködést Oroszországgal – közölte.

Ennek kiemelt területei között említette a keresztény közösségek védelmét szerte a világban, valamint a migrációt, ugyanis – mondta – mindkét ország ismeri az abban rejlő veszedelmeket. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte: a balkáni útvonalon, Törökország és Magyarország között ma is 96 ezer migráns tartózkodik, akik észak felé mozognak, ez pedig aggodalommal tölti el és határvédelemre kényszeríti Magyarországot.

A kormányfő hozzátette: a Közel-Kelet stabilitása ügyében is van politikai együttműködés Magyarország és Oroszország között. Ha a közel-keleti térség destabilizálódik, akkor onnan növekvő számban érkeznek migránsok Európa felé, ezért Magyarország abban érdekelt, hogy a Közel-Keleten, Szíriában minél inkább katonai és politikai stabilitás legyen – mondta.

Megemlítette, hogy az együttműködés az Irakban élő kurdokra is kiterjed, mert az erbíli kurd kormányzatot Magyarország katonai kiképzéssel, katonákkal és pénzügyileg is támogatja.

Arra a felvetésre, hogy Magyarország megvétózta a NATO nagyköveteinek közös, Ukrajnával foglalkozó nyilatkozatát, Orbán Viktor azt felelte: a vita arról szól, hogy mit kezdjenek azzal a helyzettel, miszerint a kárpátaljai magyar kisebbség diszkriminációt szenved el és fenyegetettségben él. A magyar fél javaslata az volt, hogy ha már elfogadnak egy ilyen dokumentumot, legalább annyit érjenek el, hogy abban az ukránok vállalják a Velencei Bizottság indítványainak elfogadását – közölte, kijelentve: ha ez nincs benne a dokumentumban, Magyarország nem tudja aláírni, mert az olyan lenne, mintha feladná a kárpátaljai magyarokat megillető európai jogokat.

Reményét fejezte ki egyúttal, hogy a kárpátaljai magyarok helyzete javulni fog az új ukrán vezetéssel, amellyel törekszik egy mielőbbi érdemi tárgyalásra.

Azt is nyomatékosította: amikor Magyarország megfogalmazza az Ukrajnával kapcsolatos álláspontját, nem Oroszország miatt vagy Oroszországra tekintettel teszi ezt, hanem a magyar nemzeti érdekekből kiindulva.

A Török Áramlathoz való magyar csatlakozást firtató kérdésre a miniszterelnök azt válaszolta: Magyarország nemcsak az energiabeszerzésben, hanem a tranzitországokat illetően is szeretne szuverén lenni, ezért ha Magyarországra Oroszországból csak Ukrajnán keresztül jöhet gáz, az a magyar szuverenitás szempontjából rossz. Ezért a Török Áramlat “egy preferencia, minél hamarabb tudunk hozzá csatlakozni, annál jobb” – mondta.

Értékelése szerint Magyarország ma energiaszempontból is szuverén ország, “amiről az én fiatalkoromban – ami még a kommunista időkben volt – legfeljebb álmodozni lehetett”.

A közel-keleti keresztények védelmében Orbán Viktor kérdésre azt mondta: a magyaroknak kötelességük, hogy segítsék az országuk területén kívül is a bajba jutott keresztény közösségeket, ami egy nagyon régi tradíció. Magyarország Oroszországgal közösen egyházi épületeket állít helyre, és olyan gyárakat épít, amelyek hozzájárulhatnak a helybéliek élelmezéséhez. Magyarország ezenkívül iskolákat, kórházakat épít, falvakat állít helyre, ahová az elmenekült emberek visszatérhetnek – mondta.

A sajtótájékoztató előtt Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin jelenlétében 8 megállapodást kötött a magyar és az orosz fél. Ezek között volt magyar-orosz régióközi együttműködésről szóló komplex program, társadalombiztosításról szóló egyezmény, továbbá onkológiai, sport- és testnevelési, valamint vasúti együttműködési szándéknyilatkozat, az Eximbank és az orosz Exiar közötti viszontbiztosítási szerződés, együttműködési megállapodás Szamara megye és Győr-Moson-Sopron megye között, végül egy együttműködési megállapodás a Mol, a Lukoil és a Transznyefty között a kőolajszállítás jövőjéről.

fecsego.eu/ma.hu

Poutine Le Premier ministre hongrois s’est entretenu avec le président russe Vladimir Poutine à Budapest.
31 octobre 2019 | Messages | Salle de presse de l’UE, europarl.europa.eu/news/fr, europarl.hu, Chatter news

Photo: MTI / Service de presse du Premier ministre / Benko Vivien Cher

La Hongrie souhaite améliorer la coopération entre l’Occident et la Russie dès que possible, a déclaré le Premier ministre Viktor Orbán à l’issue d’un entretien avec le président russe Vladimir Poutine mercredi à Budapest.

Viktor Orbán a déclaré lors de la conférence de presse conjointe: Si l’Europe est occidentale et orientale, si les relations entre l’OTAN et la Russie sont bonnes, la Hongrie l’emportera.

Le Premier ministre a également évoqué la pratique de longue date consistant à organiser chaque année une réunion à haut niveau entre la Hongrie et la Russie afin d’examiner l’état des relations bilatérales. Depuis lors, il y a eu des années plus réussies et moins réussies, certaines avec des “marches de poule” et d’autres avec des “bottes de sept milles” – a-t-il déclaré, soulignant que l’année précédente appartenait à la dernière catégorie.

S’agissant de la coopération économique, il a noté que depuis l’introduction de sanctions contre la Russie, l’année 2018 était la première année de croissance du commerce russo-russe, dépassant les 6 milliards de dollars.

L’intention de la Hongrie est d’essayer de se mettre d’accord sur des investissements, des investissements en capital en Russie et d’avoir des produits exportables que le marché russe acceptera, a-t-il déclaré, notant que la Hongrie investissait déjà dans les industries de la viande, vétérinaire, médicale et pharmaceutique.

Viktor Orban a également évoqué la coopération politique russo-hongroise, affirmant qu’aucun pays ne peut changer son “numéro de maison”, chaque pays est l’endroit où Dieu l’a créé, et la Hongrie vit dans un triangle Moscou-Berlin-Istanbul, la politique hongroise son objectif est de faire en sorte que toutes les grandes puissances s’intéressent à son succès, mais en particulier à celles qui ont une influence déterminante sur sa vie d’un point de vue régional.

La coopération russo-hongroise s’y rattache, car, bien que la Hongrie soit et reste membre de l’OTAN et de l’UE, elle n’exclut pas une coopération politique avec la Russie sur certaines questions, a-t-il déclaré.

Parmi ses priorités, il a mentionné la protection des communautés chrétiennes à travers le monde et la migration, car il a déclaré que les deux pays étaient conscients des dangers. S’agissant de cette dernière, il a indiqué qu’il restait encore 96 000 migrants sur la route des Balkans reliant la Turquie et la Hongrie, qui se dirigent vers le nord, ce qui est une source de préoccupation et oblige la Hongrie à garder ses frontières.

Le Premier ministre a ajouté qu’il existait également une coopération politique entre la Hongrie et la Russie sur la stabilité du Moyen-Orient. Si le Moyen-Orient est déstabilisé, il y aura de plus en plus de migrants d’Europe dans la région. La Hongrie souhaite donc renforcer la stabilité militaire et politique au Moyen-Orient, en Syrie.

Il a ajouté que la coopération s’étend également aux Kurdes d’Irak, car le gouvernement kurde d’Erbil est soutenu par la Hongrie avec une formation militaire, des soldats et un soutien financier.

Sur la suggestion que la Hongrie opposerait son veto à une déclaration commune des ambassadeurs de l’OTAN sur l’Ukraine, Viktor Orban a répondu que le débat portait sur le sort de la situation de la minorité hongroise de Transcarpathie discriminée et menacée. La partie hongroise a suggéré que, si un tel document avait déjà été adopté, les Ukrainiens seraient au moins engagés à accepter les propositions de la Commission de Venise – a-t-il déclaré, s’il n’était pas inclus dans le document, la Hongrie ne pourrait pas signer ce serait comme renoncer aux droits européens des Hongrois en Transcarpatie.

Il a également espéré que la nouvelle direction ukrainienne améliorerait la situation des Hongrois en Transcarpatie, qui vise une négociation de fond dans les meilleurs délais.

Il a également souligné que lorsque la Hongrie formule sa position sur l’Ukraine, elle ne le fait pas pour la Russie ou pour la Russie, mais sur la base des intérêts nationaux hongrois.

Interrogé sur l’entrée de la Hongrie dans le courant turc, le Premier ministre a répondu que la Hongrie souhaitait être souveraine non seulement dans le domaine de l’approvisionnement en énergie mais aussi dans les pays de transit. Par conséquent, si le gaz ne pouvait arriver en Hongrie par la Russie que par l’Ukraine, ce serait mauvais pour la souveraineté hongroise. Par conséquent, le courant turc “est une préférence, plus vite nous pourrons le rejoindre, mieux ce sera”, a-t-il déclaré.

Selon lui, la Hongrie est un pays souverain sur le plan énergétique, “ce dont on avait le plus rêvé dans ma jeunesse, même à l’époque communiste”.

Pour défendre les chrétiens du Moyen-Orient, Viktor Orban a déclaré: Les Hongrois ont le devoir d’aider

atteint les communautés chrétiennes, qui est une très vieille tradition. La Hongrie, avec la Russie, est en train de restaurer des églises et des usines pouvant contribuer à l’alimentation des locaux. La Hongrie construit également des écoles, des hôpitaux et reconstruit des villages où les réfugiés peuvent rentrer, a-t-il déclaré.

Avant la conférence de presse, en présence de Viktor Orban et de Vladimir Poutine, huit accords ont été conclus entre les parties hongroise et russe. Celles-ci comprenaient un programme complexe sur la coopération interrégionale hongro-russe, un accord de sécurité sociale, un mémorandum d’accord sur l’oncologie, le sport, l’éducation physique et le rail, un contrat de réassurance entre Eximbank et Russian Exiar, un accord de coopération avec les comtés de Samara et de Győr-Moson-Sopron. et enfin un accord de coopération entre Mol, Lukoil et Transznyefty sur l’avenir de l’approvisionnement en pétrole.

Leave a Reply 368 megnézve, 1 alkalommal mai nap |