< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Migráció Húsz év múlva a német lakosság legalább egyharmada bevándorló lesz((Migration In twenty years, at least one third of the German population will be an immigrant

| Mobile | RSS

Migráció Húsz év múlva a német lakosság legalább egyharmada bevándorló lesz((Migration In twenty years, at least one third of the German population will be an immigrant

A németországi felsőoktatási intézményekben tanuló külföldiek körében a kínaiak alkotják a legnagyobb csoportot.

nyomtatás
betűméret

Tovább emelkedik és húsz éven belül meghaladja az egyharmadot a bevándorlók és bevándorló származásúak aránya Németországban – mondta a szövetségi munkaügyi hivatal munkaerőpiaci és foglalkoztatási kutatóintézetének (Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung – IAB) vezető migrációs szakértője egy hétfői lapinterjúban.

Herbert Brücker a Die Welt című lapban közölt interjúban azzal kapcsolatban, hogy az intézet számításai szerint Németországnak 2060-ig éves átlagban 400 ezer bevándorlóra van szüksége a gazdasági teljesítőképesség megőrzéséhez, elmondta, hogy az európai uniós társországokból, például a Romániából és Bulgáriából, de a Spanyolországból és Portugáliából érkező bevándorlás jelentősége is egyre csökken, mert egyre kevesebb a kivándorlásra hajlandó fiatal, és csökkennek a jövedelmi különbségek Nyugat- és Kelet-Európa között.

Ezért Németországnak “egyre érdekesebb” lesz az EU-s szomszédság, például a nyugat-balkáni térség és Ukrajna. A viszonylag fiatal lakosság miatt a Közel-Kelet is “releváns”, Ázsiának pedig már most igen fontos szerepe van a magas képzettségű emberek bevándorlásában. Ezt jelzi például, hogy a németországi felsőoktatási intézményekben tanuló külföldiek körében a kínaiak alkotják a legnagyobb csoportot, a Fülöp-szigeteken pedig különleges, külföldi munkavállalásra felkészítő ápolóképző intézmények működnek, amelyekből Németországba és érkeznek végzett szakemberek. Afrika egyelőre “nagy talány”, a kontinensről érkező bevándorlás nem jelentős, és nem tudni, hogy miként alakulhat a jövőben.

Az biztos, hogy a Németországba irányuló bevándorlás “sokszínűbb”, és 2040-re az egész ország “tarkább” lesz. A bevándorlók, illetve bevándorló családból származók aránya a jelenlegi nagyjából 25 százalékról legkevesebb 35 százalékra emelkedik majd, de akár a 40 százalékot is meghaladhatja.

A 2040-re várható helyzetre jó példa Frankfurt, amelynek lakosságában nagyjából 50 százalékos a migrációs hátterűek aránya, vagy Berlin, ahol 35 százalék ez az arány. “Amit ma a nagyvárosokban látunk, az a jövőben az egész országban megszokott lesz” – mondta Herbert Brücker, hozzátéve, hogy a nagyvárosokban 2040-re még magasabbra, 65-70 százalékra emelkedik majd a bevándorlók aránya.

Arra a kérdésre, hogy a nagyvárosi németeknek meg kell-e majd szokniuk azt, hogy kisebbségben vannak, hangsúlyozta: “téves az a kép, amely német +kisebbséget+, és vele szemben bevándorló +többséget+ ábrázol”.

“Mindig is a németek alkotják majd a messze legnagyobb csoportot” – mondta az IAB vezető migrációkutatója, rámutatva, hogy a bevándorlók nem egyetlen egységes tömböt, hanem “nagyon különböző, nagyon színes” csoportokat alkotnak. A többségük keresztény, de vannak muszlimok és buddhisták is, és ugyanúgy vannak köztük diplomások, mint segédmunkások – fejtette ki Herbert Brücker.

fecsego.eu/ma.hu

Migration In twenty years, at least one third of the German population will be an immigrant
November 6, 2019 | Posts | EU Press Room, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Chatter news

Chinese are the largest group of foreigners studying at higher education institutions in Germany.

The number of immigrants and immigrants in Germany is set to rise further and more than one-third in 20 years, a senior migration expert at the Federal Labor Office’s Labor Market and Employment Research Institute (IAB) said Monday.

Herbert Brücker, in an interview with Die Welt, estimates that the Institute estimates that Germany will need an average of 400,000 immigrants a year to maintain economic viability by 2060, saying that EU partners such as Romania and Bulgaria The importance of immigration from Portugal and Portugal is also diminishing as young people willing to emigrate are decreasing and income disparities between Western and Eastern Europe are narrowing.

As a result, Germany will be “increasingly interested” in the EU’s neighborhood, such as the Western Balkans and Ukraine. Due to its relatively young population, the Middle East is also “relevant” and Asia already plays a very important role in the immigration of highly qualified people. This is illustrated, for example, by the fact that the Chinese are the largest group of foreigners studying at higher education institutions in Germany, and that there are special nursing schools in the Philippines that are ready to work abroad and come from Germany. Africa is still a “big mystery”, immigration from the continent is insignificant and it is not known how it will develop in the future.

Immigration to Germany is sure to be “more diverse” and by 2040 the whole country will be “smarter”. The proportion of immigrants and people from an immigrant background will rise from the current around 25 percent to at least 35 percent, but may exceed 40 percent.

A good example of the situation expected by 2040 is Frankfurt, which has about 50 percent of the population with a migration background, or Berlin, where it is 35 percent. “What we see today in big cities is going to be the norm throughout the country,” said Herbert Brücker, adding that by 2040, the proportion of immigrants in the big cities will rise to 65-70 percent.

Asked whether metropolitan Germans would have to become accustomed to being in a minority, he stressed: “The image of the German + minority + and the immigrant + majority + is wrong.”

“It will always be the Germans who make up the largest group by far,” said the IAB’s chief migration researcher, pointing out that immigrants are not a single unit, but “very different, very colorful” groups. Most are Christian, but there are Muslims and Buddhists, and among them are graduates as well as auxiliary workers, explains Herbert Brücker.

fecsego.eu/ma.hu

Leave a Reply 85 megnézve, 1 alkalommal mai nap |