< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: A felső-középosztály lakhatási támogatására költ a kormány, a szegények oldják meg maguk))Le gouvernement dépense pour le logement de la classe moyenne supérieure, les pauvres le résolvent eux-mêmes

| Mobile | RSS

A felső-középosztály lakhatási támogatására költ a kormány, a szegények oldják meg maguk))Le gouvernement dépense pour le logement de la classe moyenne supérieure, les pauvres le résolvent eux-mêmes


Fotó: Népszava

Tizenegyszer annyi pénzt költ a kormány a felső-középosztály támogatására, mint a kifejezetten lakásszegénységben élőkre. A társadalmi egyenlőtlenségek tovább növekednek.

A kormány egyre több pénzt költ a tehetősebbek lakhatási támogatására és egyre kevesebbet a lakásszegénységben élőkre – derült ki a Habitat for Humanity éves jelentéséből, amelyet a és a Periféria Kutatóközponttal együttműködve készítettek. A lakhatási gondok megoldásért küzdő nemzetközi civil szervezet évek óta készít látleletet a lakáshelyzetet befolyásoló társadalmi és gazdasági folyamatok alakulásáról, amit az idén nemzetközi összehasonlítással egészített ki. A kötet hétfőn este bemutatott fejezetei nem javulásról, épp ellenkezőleg: romlásról, a társadalmi egyenlőtlenségek növekedéséről számolnak be. A 2018-as adatokat értékelő összeállítás abból indul ki, hogy a 4,4 millió magyar lakóingatlanból 3,5 millió nem felel meg a korszerű műszaki és energetikai elvárásoknak, mégsincs olyan központi program, amely javítaná ezt a helyzetet. A tanulmány készítői kiemelik, hogy tavaly minden nyolcadik magyar háztartásnak volt valamilyen hiteltartozása, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint nagyjából egymillió embert fenyeget az a veszély, hogy adósság miatt kikapcsolják a villanyáramot az otthonában.
A helyzetet súlyosbítja, hogy a tavalyi utolsó negyedévben az egész világon Budapesten emelkedtek leggyorsabban a lakossági ingatlanárak. Egyértelmű, hogy a kormány továbbra is a lakossági hitelek és a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kiterjesztésében gondolkodik, pedig ezek az eszközök azok számára elérhetetlenek, akik a legnehezebben tudják megoldani lakásgondjaikat. Teszi ezt annak ellenére, hogy a jegybank kimutatásai szerint a 2018-as év végén még mindig 110 ezer devizahiteles szerződés volt Magyarországon, amit nem tudtak törleszteni, emiatt hatezer ingatlant árvereztek el, több mint háromezerből pedig kilakoltatták a tulajdonost.

Fotó: Népszava / Molnár Ádám

A Habitat szakértői a költségvetés alapján kiszámolták, hogy 2020-ban tizenegyszer annyi pénzt költ a kormány a felső-középosztály támogatására, mint a kifejezetten lakásszegénységben élőkre, és hogy ez az arány tavaly még csak kilencszeres volt. A torz támogatási rendszer miatt növekedhet a magyar társadalom kettészakadása, miközben a háztartások tíz százalékában a lakhatásra fordított kiadások is meghaladják az összes jövedelem 30-40 százalékát. A fiatalok esélyei a megfizethető önálló lakásra egyre romlanak, az önkormányzatok kiszorulnak a lakásszektorból, így nem képesek kiegyenlítő szerepet játszani a szociálisan hátrányos helyzetű tömegek lakásgondjainak megoldásában. A számok azt mutatják, 2019-ben nagyjából 300 milliárd forintot költ a kormány lakhatási kiadásokra, 2020-ban ez az összeg már megközelíti a 350 milliárdot, de közben tovább változik a kiadások szerkezete. Drasztikusan, 33 milliárdról 4 milliárdra csökken a kifejezetten a szegényebb családokat segítő Nemzeti Eszközkezelőre fordított pénz, a lakástakarékok állami támogatásának megvonása pedig fokozatosan apasztja majd az erre fordított kiadásokat. Ugyanakkor 60 milliárdot szánnak a magántulajdonú ingatlanokat vásárló vidéki lakosságra, a falusi csok-ra. A Habitat for Humanity éves jelentésének összeállítói arra figyelmeztetnek, a munkahelyektől és szolgáltatásoktól távol megszerzett lakás vagy ház később elhelyezkedési gondokat okozhat, a feltételek szigorítása, az egy vagy kétéves folyamatos munkaviszony igazolása pedig épp a mélyszegénységben élő, közfoglalkoztatásban dolgozó pároknak teszi elérhetetlenné a lehetőséget. Lakhatási szempontból a tavalyi esztendő legdrámaibb döntésének mégis a szabálysértési törvénynek a közterületen élő hajléktalanokat érintő szigorítását tartják a szakemberek, azt, hogy akár elzárással is büntethetik a fedél nélkül élőket. A lakhatási gondok orvoslására a civil szervezet sokadszor is azt kéri a kormánytól, dolgozzon ki olyan lakásprogramot, ami támogatja a lakásbérletet, és segíti a rossz anyagi helyzetben lévők rezsiköltségeinek csökkentését.

Szélsőségek

Az uniós tagállamok lakásállományának 65 százalékában élnek az ingatlanok tulajdonosai, 30 százalékában bérlők laknak. A V4 országok közül Csehország közelíti meg leginkább ezeket az arányokat, míg Magyarország van a legtávolabb tőlük. Nálunk és Szlovákiában is 90 százalék a saját tulajdonú ingatlanok aránya. Az EU országokban a háztartások 7 százalékának van valamilyen közműtartozása, Magyarországon kétszer ennyinek.

Le gouvernement dépense pour le logement de la classe moyenne supérieure, les pauvres le résolvent eux-mêmes

19 novembre 2019 | Messages | Salle de presse de l’UE, europarl.europa.eu/news/fr, europarl.hu, Chatter news

Photo: Népszava

Le gouvernement dépense onze fois plus d’argent pour soutenir la classe moyenne supérieure que ceux qui vivent dans la pauvreté. Les inégalités sociales continuent à augmenter.

Le gouvernement dépense de plus en plus d’argent pour l’aide au logement des riches et de moins en moins au logement, selon un rapport annuel d’Habitat pour l’humanité, établi en collaboration avec le Centre de recherche sur la périphérie. Pendant des années, une organisation non gouvernementale internationale s’occupant de questions de logement a fourni des informations sur les processus sociaux et économiques qui affectent le logement. Cette année, elle a été complétée par des comparaisons internationales. Les chapitres du volume présenté lundi soir ne font pas état d’une amélioration, mais au contraire d’une détérioration et d’une aggravation des inégalités sociales. L’ensemble de données de 2018 suppose que 3,5 millions des 4,4 millions de propriétés résidentielles hongroises ne répondent pas aux besoins techniques et énergétiques modernes, et pourtant, aucun programme central ne permettrait d’améliorer cette situation. Les auteurs de l’étude soulignent que, selon l’Autorité de réglementation de l’énergie et des services publics hongrois, un ménage sur huit a contracté un emprunt l’an dernier, environ un million de personnes risquent de couper l’électricité chez elles à cause de leur dette.
Cette situation est exacerbée par le fait qu’au cours du dernier trimestre de l’année dernière, les prix de l’immobilier résidentiel à Budapest étaient les plus élevés du monde. Il est clair que le gouvernement envisage toujours d’étendre les prêts aux particuliers et la promotion de la maison familiale, bien que ces outils soient inaccessibles à ceux qui ont le plus de difficulté à résoudre leurs problèmes de logement. En dépit du fait qu’à la fin de 2018, la Banque centrale a indiqué qu’il restait 110 000 contrats de prêt en devises en Hongrie qui ne pouvaient pas être remboursés, ce qui a entraîné la vente aux enchères de six mille biens et l’expulsion de plus de trois mille.

Photo: Népszava / Ádám Molnár

Les experts d’Habitat estiment d’après le budget qu’en 2020, le gouvernement dépensera onze fois plus pour le soutien de la classe moyenne que pour les personnes vivant dans l’extrême pauvreté. Ce taux n’était que neuf fois supérieur à celui de l’année dernière. Un système de subvention faussé pourrait accroître la division de la société hongroise en deux, alors que 10% des ménages consacrent plus de 30 à 40% de leur revenu total au logement. Les chances des jeunes en matière de logement abordable et abordable s’aggravent et les municipalités sont exclues du secteur du logement, ne parvenant donc pas à équilibrer la résolution des problèmes de logement des masses socialement défavorisées. Les chiffres montrent qu’en 2019, le gouvernement dépensera environ 300 milliards de HUF en frais de logement. En 2020, ce montant sera proche de 350 milliards, mais la structure des dépenses continuera à changer. De manière drastique, passant de 33 à 4 milliards de dollars, les dépenses consacrées spécifiquement au gestionnaire des actifs nationaux pour les familles les plus pauvres seront réduites, et le retrait des subventions gouvernementales à l’épargne logement réduira progressivement les dépenses. Dans le même temps, 60 milliards de dollars sont réservés aux habitants des zones rurales qui achètent des propriétés privées, les chocolats du village. Les auteurs du rapport annuel d’Habitat pour l’humanité ont averti qu’un appartement ou une maison acquis en dehors du travail et des services peut causer des problèmes plus tard dans la vie. Le resserrement des conditions et la justification d’une ou deux années d’emploi continu empêchent les couples en situation de pauvreté de vivre dans une pauvreté extrême. Cependant, du point de vue du logement, la décision la plus dramatique de l’année dernière est le durcissement de la loi sur les violations des personnes sans abri dans la sphère publique, qui pourrait même punir les sans-abri. Afin de remédier aux problèmes de logement, l’ONG a demandé à plusieurs reprises au gouvernement de développer un programme de logement qui soutienne le logement locatif et aide à réduire les frais généraux des personnes en situation financière précaire.
extrêmes

Dans les États membres de l’UE, 65% du parc de logements est occupé par des propriétaires et 30% par des locataires. Parmi les pays du V4, la République tchèque est la plus proche de ces ratios, tandis que la Hongrie est la plus éloignée. En Hongrie et en Slovaquie, la proportion de l’immobilier est de 90%. Dans les pays de l’UE, 7% des ménages ont une dette de services publics, deux fois plus qu’en Hongrie.

sur Gulyás Erika

fecsego.eu/newsword.com

szerző:Gulyás Erika

fecsego.eu/népszava online.hu

Leave a Reply 123 megnézve, 1 alkalommal mai nap |