< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: A V4-es országokhoz képest is sokkal súlyosabb a lakhatási szegénység Magyarországon, Szlovákia elhúzott mellettünk

| Mobile | RSS

A V4-es országokhoz képest is sokkal súlyosabb a lakhatási szegénység Magyarországon, Szlovákia elhúzott mellettünk

SZERZŐ: 168 ÓRA

Alig található olyan statisztikai mutató a lakhatás területén, amelyben ne Magyarország lenne a sereghajtó a V4 országok között. Itthon sokkal nagyobb arányban kitettek a szegénység veszélyeinek a vidéken élők, a gyermeküket egyedül nevelő szülők, a 18 év alattiak, és a többgyermekes családok, mint a térség többi országában – derül ki a Habitat for Humanity Magyarország szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből.

Idén hetedik alkalommal jelent meg a civil szervezet éves jelentése a lakhatási szegénységről a Periféria Központtal együttműködésben, amit hétfő este mutattak be. Az esemény kiemelt témája ezúttal Magyarország és a többi V4-es ország lakhatási helyzetének összehasonlítása volt. A jelentés megállapítása szerint itthon egyre mélyül a lakhatási válság, régiós összehasonlításban is kirívó a lakhatási nehézségekkel küzdők helyzete Magyarországon.

A lakhatási szegénység különösen a vidéken élő, gyermeküket egyedül nevelő szülőket, a 18 év alattiakat és a többgyermekes családokat sújtja. Sokkal nagyobb mértékben, mint a környező országokban.

A súlyosan hátrányos lakhatási helyzetben élők között sokkal nagyobb a hitellel rendelkező lakástulajdonosok és a szociális alapon bérlők aránya, mint a többi V4-es országban. Ez azt jelenti, hogy a szociális bérlakásszektor és a hitelválságban érintettek helyzete is rosszabb, mint a hozzánk hasonló kelet-európai országokban. A bérlakásban élők helyzete szintén nehezebb, a megfizethetőségi problémák lényegesen nagyobb arányban érinti őket, mint a visegrádi országok magánbérleteiben élőket.

– Egy ország lakhatási helyzete tapasztalataim szerint négy fő kérdéstől függ: mennyire van a lakhatás a nagypolitika előterében, mennyire tudnak megerősödni a lakhatási civil mozgalmak, mennyire van átpolitizálva a közigazgatás, és mekkora az önkormányzatok mozgástere

– mondta Sümeghy György, a szervezet régiós munkatársa.

Csehországból egy civil platformot említett példaként, ott lakhatási szakemberek, civilek és hajléktalan emberek szerveződtek egy új szociális lakástörvény elfogadásáért. Lengyelországban komoly városrehabilitációs és szociális bérlakás-programokat indított a kormány, 100 ezer szociális bérlakást szeretnének építeni, és emellett napirendre tűzték a szociális lakásügynökségeket is. Szlovákiában az elmúlt húsz évben felújították és energiahatékonyabbá tették a társasházak felét és a családi házak harmadát.

Ehhez képest a 4,4 millió magyarországi lakásból nagyjából 3,5 millió nem felel meg a korszerű műszaki és energetikai szempontoknak. Tavaly átlagosan 8,8 ingatlant ü

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 123 megnézve, 1 alkalommal mai nap |