< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Elmarasztalták a Honvédkórházat, mert kirúgta azt az ápolót, aki nem akart kényszerből honvédelmi állományba lépni

| Mobile | RSS

Elmarasztalták a Honvédkórházat, mert kirúgta azt az ápolót, aki nem akart kényszerből honvédelmi állományba lépni

– SZERZŐ: 168 ÓRA

A viharosra sikerült tavalyi utolsó parlamenti ülésnapon módosította a fideszes többség a honvédelmi alkalmazottak jogállásáról szóló törvényt. Ennek az lett a következménye, hogy a honvédségnél, így a Honvédkórházban és tagintézményeiben is megszűnt annak a lehetősége, hogy valaki „civil” közalkalmazottként dolgozzon tovább.

Emiatt kényszerből az összes civilnek be kellett lépnie az állományba, ha meg akarta őrizni munkahelyét.

Fotó: MTI/Lakatosi Péter

A közalkalmazott dolgozóknak csak néhány napjuk volt arra, hogy eldönthessék, vállalják-e az új feltételeket – írta közleményében a Magyar Helsinki Bizottság. Bár az ígéretek szerint honvédelmi alkalmazottként valamivel több pénzre számíthattak, mint korábban, de az új jogviszony szigorúan korlátozza véleménynyilvánítási szabadságukat (a főnöki utasítást nem bírálhatják, párt nevében és érdekében nem vállalhatnak közszereplést) és gyülekezési jogukat is. Sőt, még külföldi utazásaikat is be kell jelenteniük a főnöküknek.

Erre nem volt hajlandó egy diplomás ápoló, aki akkor már tíz éve dolgozott közalkalmazottként, a törvényre hivatkozva viszont elbocsátották az ötgyermekes anyát idén januárban.

A nő munkaügyi pert kezdeményezett, szerinte jogtalan körülmények között vesztette állását: akik nem léptek állományba, elvesztették végkielégítésüket. A Magyar Helsinki Bizottság ügyfele azt kérte a bíróságtól, hogy a kórház fizesse ki neki az elmaradt végkielégítését. A per a nő szempontjából sikerrel zárult, az egyelőre nem jogerős ítélet fizetésre kötelezi a Honvédkórházat.

Az MHB szerint a törvény nem fogalmaz úgy, hogy tilos lenne végkielégítést adni hasonló esetekben, de ha így is lenne, akkor is méltánytalan az évtizedes munkavégzés után az államtól, hogy nem adott végkielégítését az ápolónak.

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 94 megnézve, 1 alkalommal mai nap |