< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: NAGY BAJBAN VAN MÉSZÁROS LŐRINC – ELŐKERÜLT EGY DOKUMENTUM, AMI MINDENT BEBIZONYÍT

| Mobile | RSS

NAGY BAJBAN VAN MÉSZÁROS LŐRINC – ELŐKERÜLT EGY DOKUMENTUM, AMI MINDENT BEBIZONYÍT

Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc – Fotó: FB

Tégy a kormánypropaganda ellen:

Ennek már a fele sem tréfa.

Néhány napja számoltunk be arról, hogy hatalmas katasztrófa történhetett Mészáros Lőrinc erőművénél. A hivatalos szervek szerint nem történt semmi, csupán kellemetlen szag terjeng a Mátrai Erőmű környékén, azonban már akkor is tömeges tünetek megjelenéséről szóltak a hírek.

Most viszont előkerült egy belső levél, ami némileg rácáfol a hivatalos álláspontra. A 24.hu beszámolója szerint:

A Heves megyei katasztrófavédelem először november 12-én adott ki közleményt arról, hogy valami nincs rendben a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyénél, mivel az egyik közeli  víztározóban kén- és foszfortartalmú gáz képződött.

A 444.hu birtokába jutott belső levél szerint az erőműben már napokkal korábban is észlelték a szennyezést, több dolgozó is rosszul lett.

A Mátrai Erőmű biztonsági osztályvezetője már november 8-án arról írt, hogy „az elmúlt napokban” több jelzést is kaptak azzal kapcsolatban, hogy a munkavállalóknál egészségügyi problémák jelentkeztek a kéntelenítő technológia vizéből áradó gázok miatt,jellemzően a torok nyálkahártyájának és a szem irritációjáról számoltak be. Továbbá a zsebeikben lévő fémek, pénzérmék, láncok elszíneződését tapasztalták.

A levél szerint a helyszínen nitrogén-monoxidot mutattak ki a levegőből, ami súlyos szemkárosodást, légúti irritációt és égési sérülést okozó, veszélyes gáz.

A szövegből kiderült az is, hogy a problémát az Őzse-völgyi tározóból vett víz okozhatta, amit a mérgezések miatt megpróbáltak kiváltani, de ez nem volt megoldható, mivel a tározó két napon belül tetőzött volna.

Az Őzse-völgyi tározóval már idén júliusban is voltak gondok, amikor az onnan kikerült szennyező anyagok miatt a Bene-patak vize szúrós szagúvá vált, habzani kezdett, a halpusztulást pedig még a Tarnában is észlelték.

Ebbe a víztározóba engedi a szennyvizet Mészáros Lőrinc év elején felavatott gabonafeldolgozója, a Viresol Kft. is.

Szél Bernadett szerint a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság félretájékoztatta a lakosságot a Mátrai Erőműben tapasztalt gázszivárgással kapcsolatban:

ez az Átlátszóhoz kiszivárgott belső anyagból derült ki. Azt állították, hogy “a felszabaduló gáz erőteljes szagú, de a lakosságra nézve nem jelent veszélyt”, holott ez nem igaz.

A Mátrai Erőmű Zrt. és saját méréseik is kimutatták a kénhidrogén és nitrogén-monoxid egészségügyi határértéket meghaladó koncentrációját, valamint a foszfor-hidrogén (foszfin) jelenlétét.

Ezek a gázok a katasztrófavédelem közlésével ellentétben rendkívül mérgezőnek számítanak és egészégkárosodást is okozhatnak.

A kiszivárgott anyagból az is kiderült, hogy a szennyezést Mészáros Lőrinc búzafeldolgozójából és keményítőgyárából, a Viresol Kft.-ből származó, magas szervesanyag-tartalmú szennyvíz okozhatta.

A létesítményt a kormány 6,2 milliárd forinttal támogatta.

‼️ Azt várom a kormánytól, hogy azonnal nyújtson teljeskörű tájékoztatást a lakosságnak, számoljon be a mérgezés okairól és a megtett intézkedésekről. Azt is elvárom, hogy vizsgálja ki a katasztrófavédelem eljárását.
?? http://m.blog.hu/sz/szelbernadettblog/image/ik_matrai.pdf

‼️ Levelet írtam a katasztrófavédelemnek is a mérési jegyzőkönyvek, belső tájékoztatók és a megtett intézkedésekről készült beszámolók haladéktalan átadását kérve. És fel kell tenni a kérdést, vajon mennyire bízhatunk ezek után az államban akkor, ha egy katasztrófahelyzetben nem ad pontos és felelős tájékoztatást?

Elég a titkolózásból és a hazugságokból. Az igazságot akarjuk

BalraMagyar

Leave a Reply 159 megnézve, 2 alkalommal mai nap |