< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Blikk: Több ponton módosulhat a választási törvény az önkormányzati választás miatt

| Mobile | RSS

Blikk: Több ponton módosulhat a választási törvény az önkormányzati választás miatt

FB

FB

Több ponton is módosulhat a választási törvény az önkormányzati választások eredményei miatt. Ha hinni lehet a Blikk értesüléseinek, a jövőben jöhet a választási regisztráció, és eltörölhetik a győzteskompenzáció rendszerét is.

A lap szerint három fontos változásra lehet számítani, az állítólagos tervek szerint

  • csak politikai pártok és független jelöltek indulhatnának az önkormányzati választásokon,
  • újra nekifutnának a választási regisztráció bevezetésének,
  • és a győzteskompenzáció rendszerét is eltörölnék.

Az első elképzelés hátterében az állhat, hogy az ellenzéki összefogás sok jelöltje civil szervezetek és egyesületek támogatásával szerepelt eredményesen az önkormányzati választásokon. A második ötlet, vagyis a választási regisztráció bevezetése nem újkeletű probléma, ezzel már hat éve is próbálkozott a kormány, de akkor az Alkotmánybíróság elkaszálta az erre vonatkozó módosítást. 

Rogán Antal akkor arról beszélt, hogy lett volna erejük ahhoz, hogy az alaptörvénybe foglalva mégis átverjék az ötletet, de mást kívánt az ésszerűség. Azóta ugyanakkor lecserélődtek az alkotmánybírák, legutóbb éppen Stumpf Istvánnak járt le a mandátuma, aki a legnagyobb ellenzője volt a regisztrációnak. 

A harmadik probléma, a győzteskompenzáció eltörlése azért merülhetett fel, mert ha 2022-ben az önkormányzati választáshoz hasonlóan a választókerületek többségében össze tud fogni az ellenzék, akkor

SOK HELYEN PARLAMENTI HELYEKET HOZHATNAK NEKIK A TÖREDÉKSZAVAZATOK.

A Blikk úgy tudja, hogy konkrét döntésekről még nincs szó, de a kormányzati agytrösztök dolgoznak ezeken az ötleteken. A lap a Miniszterelnöki Kabinetirodát is megkereste, ahonnan azt a választ kapták, hogy jelen pillanatban nincs napirenden a választási eljárásról szóló törvény módosítása. Utoljára amúgy 2012-ben alakították át a választási rendszert, amikor csaknem felére csökkentették a parlament létszámát.

fecsego.eu/index.hu

Leave a Reply 123 megnézve, 2 alkalommal mai nap |