< Böngészés > Főoldal / EE Minisztériuma, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Közélet, Kultúra / Blog article: Családpolitika Tavaszra elkészülhet a gyermekvédelmi stratégia((Polityka rodzinna Strategia ochrony dziecka może być gotowa do wiosny

| Mobile | RSS

Családpolitika Tavaszra elkészülhet a gyermekvédelmi stratégia((Polityka rodzinna Strategia ochrony dziecka może być gotowa do wiosny

Számos új veszélynek vannak kitéve a gyermekek.

Várhatóan tavaszra elkészíti a kormány a gyermekvédelmi stratégiát – mondta az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára egy, a gyermekjogi világnap alkalmából tartott keddi budapesti rendezvényen.

Novák Katalin az új dokumentum kidolgozásának szükségességét azzal indokolta, hogy számos új veszélynek vannak kitéve a gyermekek, olyanoknak, amelyek tíz-húsz éve még vagy nem voltak, vagy nem voltak ennyire intenzívek, mint napjainkban, vagy korábban jobban meg tudta a gyermekeket védeni tőlük a család, a helyi közösség.

Az államtitkár elmondta, a stratégia a digitális veszélyekkel szembeni védelem mellett kiterjed majd egyebek mellett- az örökbefogadás hatékonyabbá tételére, valamint a nevelőszülői hálózat további erősítésére, hogy minden gyermek családban nőhessen fel. Utalt arra, hogy a tavalyi családvédelmi konzultáción is arra kapott a kormány megerősítést, hogy még dolgozzon ezen a területen.

Novák Katalin az Egyszülős Központban a gyermekjogok érvényesítéséről rendezett kerekasztal-beszélgetésen vett részt, amelyet annak alkalmából tartottak, hogy az ENSZ harminc éve, 1989. november 20-án fogadta el gyermekjogi egyezményt. Az államtitkár az azóta eltelt idő egyik legnagyobb eredményének azt mondta, hogy ma már nemcsak beszélnek a gyermekek jogairól, hanem általános érték és elvárás a társadalomban, hogy a gyermek méltóságát nem szabad megsérteni, valamint az, hogy a gyermekekkel szembeni bármilyen fizikai vagy lelki erőszak, bűncselekmény.

A gyerekek jogai a felnőtteknek és a döntéshozóknak kötelezettséget jelentenek, elsősorban arra, hogy fizikai, anyagi és szellemi biztonságban, szeretetben neveljék fel őket – mondta.

A gyermeknek joga van ahhoz, hogy szerető családban, közösségben nőjön fel, ha pedig ez a joga sérül, akkor arra megoldást kell találni – húzta alá az az államtitkár. Szerinte ebben az anyagi támogatásoknak is és a helyi civil vagy egyházi közösségeknek fontos szerepük lehet.

A gyermekszegénységről szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy olyankor az őket nevelő család van nehéz helyzetben, ezért a családon keresztül kell segíteni.

Novák Katalin elmondta azt is, hogy az otthonteremtési program a gyermeküket egyedül nevelő szülők számára is elérhető; a csok igénybevevőinek 11 százaléka ilyen család, 2017-től pedig a bölcsődei, mini bölcsődei felvétel során az egyedülálló szülők gyermekei előnyt élveznek.

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke is arról beszélt, hogy a gyermeknek mindkét szülőhöz joga van, az erkölcsi felfogás és a társadalmi tapasztalat is ezt támasztja alá. A jogászoknak mindig figyelemmel kell lenniük a gyerekek érzelmi helyzetére – mondta. A gyermek érdeklődő, mindenkit szeret, vagy ha nem, azt megmondja, mert őszinte. Fontos, hogy a gyermekek jogai úgy érvényesüljenek, hogy ezeket az értékeket meg tudják őrizni felnőttkorukra – fogalmazott. Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy “a jog általában magától érvényesül a családi asztal mellett”, mert ha jó a családi légkör, az azzal jár, hogy a szabályokat követjük, a gyermeki jogokat pedig betartjuk. Ha pedig mégsem – folytatta -, akkor az államnak kell beavatkoznia a gyermeki jogok védelmében, ezt garantálja az alaptörvény, az egész jogrendszer és a nemzetközi egyezmények. Hozzátette: az Ab-hez gyermekjogi kérdésekben igen ritkán fordulnak, ami valószínűleg azt is jelenti, hogy alapvető rendszerbeli problémák nincsenek.

Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora is arra hívta fel a figyelmet, hogy nem azért vannak jogok, mert az ENSZ vagy az alkotmány listába szedte őket, hanem azért, mert az emberi méltóságból fakadnak, a jogi dokumentumok csak elismerik mindezt. Ezért nem a listát kell megtanítani a gyerekeknek, hanem olyan életet kell biztosítani nekik, ahol ezek a demokratikus reflexek automatikusan ivódnak beléjük – fogalmazott.

Beszterczey András, a Református Egyház Szeretetszolgálati Irodájának vezetője szerint “a gyereknek jogában áll szeretve lenni”, és a természetes szülő-gyerek kapcsolat határozza meg, hogyan nő fel. Az egyházaknak nem az ítélkezés a dolguk, ha sérül valami a családban, hanem az a küldetésük és feladatuk, hogy ezekben a helyzetekben segítőként lépjenek melléjük, ezért működtet a református egyház például gyermekvédelmi szakellátást is – emelte ki.

fecsego.eu/ma.hu

Polityka rodzinna Strategia ochrony dziecka może być gotowa do wiosny

20 listopada 2019 r. | Posty | Ministerstwo EE, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Sprawy publiczne, Kultura

Dzieci są narażone na wiele nowych niebezpieczeństw.

Oczekuje się, że rząd opracuje strategię ochrony dzieci do wiosny, powiedział sekretarz stanu Emmi ds. Rodziny i młodzieży podczas imprezy dla dzieci we wtorek w Budapeszcie.

Katalin Novák wyjaśniła potrzebę opracowania nowego dokumentu, ponieważ dzieci są narażone na szereg nowych zagrożeń, które nie były lub nie są tak intensywne jak obecnie, lub że były w stanie lepiej chronić dzieci niż wcześniej. rodzina, społeczność lokalna.

Sekretarz stanu powiedział, że strategia obejmie ochronę przed zagrożeniami cyfrowymi, w tym zwiększenie skuteczności adopcji i wzmocnienie sieci rodziców zastępczych, aby każde dziecko mogło dorastać w rodzinie. Zwrócił uwagę, że zeszłoroczne konsultacje w sprawie ochrony rodziny potwierdziły, że rząd nadal pracuje w tej dziedzinie.

Katalin Novák uczestniczyła w okrągłym stole w sprawie egzekwowania praw dziecka w ośrodku dla samotnych rodziców, który odbył się z okazji przyjęcia przez ONZ Konwencji o prawach dziecka w dniu 30 listopada 1989 r. Jednym z największych osiągnięć od tamtego czasu jest to, że Sekretarz Stanu powiedział, że w dzisiejszych czasach mówi się nie tylko o prawach dzieci, ale także o ogólnej wartości i oczekiwaniu w społeczeństwie, że godność dziecka nie powinna być naruszana oraz że przemoc fizyczna lub psychiczna wobec dzieci przestępstwo.

Powiedział, że prawa dzieci są obowiązkiem dorosłych i decydentów, a zwłaszcza edukowania ich w zakresie bezpieczeństwa fizycznego, materialnego i psychicznego oraz miłości.

Dziecko ma prawo dorastać w kochającej się rodzinie i społeczności, a jeśli prawo to zostanie naruszone, należy znaleźć rozwiązanie, podkreślił Sekretarz Stanu. Jego zdaniem wsparcie finansowe i lokalne społeczności obywatelskie lub kościelne mogą odegrać w tym ważną rolę.

Mówiąc o ubóstwie dzieci, wskazał, że rodzina je wychowująca znajduje się w trudnej sytuacji i należy jej pomóc poprzez rodzinę.

Katalin Novák powiedziała również, że program budowy domu jest również dostępny dla rodziców samotnie wychowujących dzieci; Taką rodzinę cieszy 11 proc. Użytkowników czekolady, a od 2017 r. Dzieci samotnie wychowujące dzieci będą faworyzowane w przedszkolach i małych przedszkolach.

Tamás Sulyok, prezes Trybunału Konstytucyjnego, mówił również o tym, że dziecko ma prawo do obojga rodziców, co jest poparte doświadczeniami moralnymi i społecznymi. Powiedział, że prawnicy powinni zawsze zwracać uwagę na sytuację emocjonalną dzieci. Dziecko jest zainteresowane, kocha wszystkich, a jeśli nie, mówi im, bo jest uczciwe. Powiedział, że ważne jest egzekwowanie praw dzieci, aby te wartości mogły zostać zachowane do dorosłości. Należy również pamiętać, że „prawo zwykle egzekwuje się przy stole rodzinnym”, ponieważ dobra atmosfera rodzinna oznacza przestrzeganie zasad i poszanowanie praw dzieci. Jeśli nie, państwo musi interweniować w ochronie praw dzieci, zagwarantowanych w ustawie zasadniczej, całym systemie prawnym i konwencjach międzynarodowych. Dodał, że Ab bardzo rzadko konsultuje się w kwestiach dotyczących praw dziecka, co prawdopodobnie oznacza, że ​​nie ma żadnych podstawowych problemów systemowych.

András Koltay, Rektor Narodowego Uniwersytetu Służby Publicznej, wskazał również, że nie ma żadnych praw, ponieważ zostały wymienione przez ONZ lub Konstytucję, ale ponieważ wynikają z ludzkiej godności, a dokumenty prawne tylko to uznają. Dlatego nie należy uczyć dzieci tej listy, ale życie, w którym odruchy demokratyczne są do nich automatycznie wprowadzane, powiedział.

András Beszterczey, szef Biura Kościelnego Kościoła Reformowanego, mówi, że „dziecko ma prawo być kochane”, a naturalny stosunek rodzic-dziecko decyduje o tym, jak dorasta. Kościoły nie muszą oceniać, czy coś zostało skrzywdzone w rodzinie, ale ich misją i obowiązkiem jest pomagać im w takich sytuacjach, i dlatego Kościół Reformowany prowadzi również specjalne służby ochrony dzieci.

fecsego.eu/ma.hu

Leave a Reply 335 megnézve, 1 alkalommal mai nap |