< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Szegedi Törvényszék / Blog article: Alkotmánybírósági hírlevél//JOGI ESZMECSERÉVEL FOLYTATÓDOTT A SZAKMAI PÁRBESZÉD AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG ÉS A KÚRIA KÖZÖTT//

| Mobile | RSS

Alkotmánybírósági hírlevél//JOGI ESZMECSERÉVEL FOLYTATÓDOTT A SZAKMAI PÁRBESZÉD AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG ÉS A KÚRIA KÖZÖTT//

2019. november 28.

Tudományos eszmecserével folytatódott az Alkotmánybíróság és a Kúria szakmai műhelybeszélgetés-sorozata az Alkotmánybíróságon 2019. november 27-én. Az eseményen részt vett Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, Darák Péter, a Kúria elnöke, kúriai bírák, valamint tanácsadók mindkét fél részéről.

A résztvevők három előadást hallgathattak meg. Fazekas Flóra, a Debreceni Egyetem jogi kara alkotmányjogi tanszékének oktatója az uniós jog szerepéről referált a hazai alkotmánybíróság előtti panaszeljárásokban. Szintén az uniós jog érvényesüléséről beszélt dr. Bartha Ildikó, a Kúria és dr. Orbán Endre, az Alkotmánybíróság főtanácsadója prezentációja során. Az előadásokat ezúttal is élénk szakmai diskurzus követte.

A jogi műhelybeszélgetések első rendezvényét a Kúrián tartották 2019. október 7-én, amelyről itt olvashat bővebben >>.

A programsorozat része annak az alkotmányos együttműködésnek, amelynek keretében a két szervezet 2016-ban indított közös kutatási programot az Alaptörvény érvényesülésének vizsgálatára. A program eredményeként idén májusban négykötetes könyvsorozat jelent meg.

A szakmai párbeszéd a két bírói fórum között a jövőben is folytatódik.

Alkotmánybírósági hírlevél

Leave a Reply 516 megnézve, 1 alkalommal mai nap |