< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu / Blog article: Nem várt fordulat a kávézásban – markáns drágulás jöhet((Una svolta inaspettata nel caffè: potrebbe verificarsi un forte aumento del prezzo

| Mobile | RSS

Nem várt fordulat a kávézásban – markáns drágulás jöhet((Una svolta inaspettata nel caffè: potrebbe verificarsi un forte aumento del prezzo

Hívhatnánk a nagy kávé paradoxonnak: miközben soha ennyien nem ittak kávét és ekkora kereslet még nem volt az arabica iránt, aközben éppen most a legolcsóbb a kávébab a világpiacokon. Október óta a negyedével csökkent az árfolyam, aminek hátterében két fontos tényező van: a legnagyobb termelő Brazília valutája rég nem volt ennyire gyenge, másrészt sok termelő beáldozza már a minőséget. szerző?Szabó Dániel, Fotó: Getty Images

Szakértők szerint már régen nem éri meg a világ kávétermelőinek az az árszint, ahol március óta értékesítik a világon legelterjedtebb arabica babfajtát: a New York-i Intercontinental Exchange-en (ICE) 1 dollárnál is olcsóbban áll a fontonkénti kurzus. Azonban mindez egyáltalán nem érintette a fogyasztókat, mert a boltokban vagy a kávézókban olcsóbb nem lett semmi, a beszerzésen megspórolt pénzzel az olyan láncok, mint a Starbucks vagy a Costa a nyereségüket növelték. Sok helyen pedig a tej világszinten tapasztalható drágulását egyenlítette csak ki a csökkenés.

Meglepő eredményt hozott a hatósági kávéteszt

Miért rekordgyenge a forint? – így látja a guru

A helyzet elég paradox: 2019-ben már 98,1 milliárd zsáknyi kávéra lehet kereslet a világban, ami a korábbi rekord 2018-as év 95,8 milliárdos fogyasztását is felülmúlja. De közben a világon az idei szezonban már 101 milliárd zsáknál is többet termeltek. Vagyis állandó a túlkínálat, ráadásul pont nem a felhasználásnál gyorsabb a növekedés, hanem a kibocsátásnál.

A legnagyobb egyszerűen túl nagy

A háttérben húzódó legfontosabb ok, hogy Brazília ontja magából a kávét, mert ennyire már több évtizede nem érte meg a termelés az országban. Mivel a kávé árát is dollárban denominálják, a brazil real erőteljes gyengülése kifejezetten jól jön a gazdáknak: 2011-hez képest 60, az év elejéhez képest 12 százalékot gyengült a deviza az amerikai fizetőeszközzel szemben – foglalja össze a WSJ a Stanford Egyetem és a Rabobank adatait.

Márpedig a világ legnagyobb kávétermesztője épp Brazília, amely majd 130 százalékkal több árut önt a piacra, mint a második Vietnam, és 320 százalékkal múlja felül a harmadik Kolumbiát is. Hogy a fogyasztók és a feldolgozók helyzete még rosszabb legyen: a kolumbiai peso is jelentősen gyengült 2019 elejéhez képest a dollárral szemben.

Nemcsak a termelt mennyiség lökte el a kávékereskedésnél használt viszonyítási árfolyamokat: Brazília szépen átvette a kisebb, minőségi termelők fejlesztéseit és gépesíteni tudta mind a gondozást, mind a betakarítást.  Ez viszont azzal jár, hogy sokkal hatékonyabban, nagyobb terméshozammal számolhatnak a gazdák, miközben a költségeik is olcsóbbak. Ha pedig nő a kereslet, akkor gyorsan tudnak alkalmazkodni az igényekhez.

Cserébe a világ más részein, ahol a termesztési eljárások nem ilyen fejlettek kénytelenek máshogy faragni az áron. A legegyszerűbb megoldás a WSJ által idézett szakértők szerint, hogy kevesebbet költenek gyomirtókra, trágyázásra és növényvédő-szerekre. Emiatt ugyan olcsóbb lesz az előállítás, de romlik a minőség és visszaeshet a hozamuk.

Viszont ilyen helyzetben érdemes a társaságok részvényeire figyelni: az elmúlt héten például a Starbucks papírjai 82,3 dollárról 85,5 dolláros szint felé emelkedtek.

Magyarország duplán rosszul jár

Bár a fogyasztók azért sem érzik a kávéárfolyamok mélypontját, mert a legnagyobb kiskereskedelembe kerülő termékek forgalmazói kiépítették a saját ellátási láncaikat, a piacokról pedig inkább csak kipótlásra vásárolnak kávébabot. Ezáltal csökkent is a kitettségük a hektikus viszonyoknak, és kiszámíthatóvá vált az ellátásuk.

A hazai kávévásárlók pedig attól is szenvedhetnek, hogy a forintárfolyam a napokban újabb mélypontokat járt meg. Emiatt visszafele is érvényesül, hogy dollárban denominálják az árakat. Vagyis hiába zuhan október óta az arabica zsákonkénti ára, a gyártók a nyereséget lenyelik és az import miatt még többe is kerülhet a bolti beszerzés legyen szó babkávéról, őröltről vagy kapszulás termékekről.

fecsego.eu/napi gazdaság

Una svolta inaspettata nel caffè: potrebbe verificarsi un forte aumento del prezzo

2 dicembre 2019 | Messaggi | epbudapest@europarl.europa.eu, Sala stampa dell’UE, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu

Potremmo chiamarlo il grande paradosso del caffè: mentre così tanti non hanno mai bevuto caffè e non c’è mai stata una tale richiesta di arabica, è il chicco di caffè più economico sul mercato mondiale in questo momento. Da ottobre il tasso di cambio è diminuito di un quarto, trainato da due importanti fattori: il più grande produttore del Brasile non è stato così debole per lungo tempo e molti produttori stanno sacrificando la qualità. autore? Daniel Szabó, Foto: Getty Images

Secondo gli esperti, il prezzo di vendita del chicco di arabica più diffuso al mondo è basso per i produttori di caffè del mondo da marzo: il tasso di cambio per libbra è inferiore a $ 1 al New York Intercontinental Exchange (ICE). Tuttavia, ciò non ha affatto influenzato i consumatori, poiché i negozi o i caffè sono diventati più economici e, con il denaro risparmiato sugli acquisti, catene come Starbucks e Costa hanno aumentato i loro profitti. In molti luoghi, la caduta del prezzo mondiale del latte è stata solo compensata da un calo.
Il test ufficiale del caffè ha prodotto un risultato sorprendente
Perché il fiorino è debole? – ecco come lo vede il guru

La situazione è piuttosto paradossale: nel 2019 ci saranno 98,1 miliardi di sacchi di caffè in tutto il mondo, superando il consumo del record precedente del 2018 di 95,8 miliardi. Ma nel mondo quest’anno, oltre 101 miliardi di borse sono state prodotte quest’anno. In altre parole, c’è un eccesso di offerta costante e, inoltre, la crescita non è più veloce dell’uso, ma della produzione.

Il più grande è semplicemente troppo grande

Il motivo più importante alla base di ciò è che il Brasile versa caffè, perché la produzione non ha raggiunto il suo livello nel paese per decenni. Poiché anche i prezzi del caffè sono denominati in dollari, il forte deprezzamento del real brasiliano è particolarmente positivo per gli agricoltori: il 60% della valuta si è indebolito rispetto alla valuta americana nel 2011 e il 12% su base annua – WSJ riporta la Stanford University e Rabobank .

E il più grande coltivatore di caffè del mondo è il Brasile, che immette sul mercato il 130 percento in più rispetto al secondo vietnamita e il 320 percento in più rispetto al terzo colombiano. A peggiorare le cose per consumatori e trasformatori, anche il peso colombiano si è indebolito significativamente rispetto al dollaro all’inizio del 2019.

Non è stata solo la quantità prodotta a spingere i tassi di riferimento utilizzati nel commercio del caffè: il Brasile ha preso bene lo sviluppo di piccoli coltivatori di qualità e ha potuto meccanizzare sia la cura che il raccolto. Questo, a sua volta, significa che gli agricoltori possono contare in modo più efficiente, con rendimenti più elevati, riducendo al contempo i costi. E quando la domanda cresce, possono adattarsi rapidamente.

In cambio, in altre parti del mondo in cui i metodi di coltivazione sono meno avanzati, sono costretti a ritagliarsi altrimenti a un prezzo. La soluzione più semplice, secondo gli esperti citati dal WSJ, è quella di spendere meno in erbicidi, fertilizzanti e pesticidi. Di conseguenza, la produzione sarà più economica, ma la qualità peggiorerà e le rese potrebbero diminuire.

Tuttavia, in tale situazione, vale la pena esaminare le azioni delle società: ad esempio, i prezzi delle azioni Starbucks sono aumentati da $ 82,3 a $ 85,5 la scorsa settimana.

L’Ungheria è doppiamente cattiva

Sebbene i consumatori non stiano toccando il fondo dei prezzi del caffè, i distributori dei maggiori prodotti al dettaglio hanno costruito le proprie catene di approvvigionamento e preferiscono acquistare chicchi di caffè dai mercati solo per sostituirli. Ciò ha anche ridotto la loro esposizione a condizioni frenetiche e reso prevedibile la loro offerta.

E gli acquirenti di caffè domestici possono anche soffrire poiché il tasso di cambio del fiorino ha toccato nuovi minimi in questi giorni. Di conseguenza, i prezzi sono denominati all’indietro in dollari. Cioè, il prezzo per sacco di arabica è diminuito invano da ottobre, i produttori stanno inghiottendo i profitti e l’importazione può costare ancora più acquisti in negozio, che si tratti di chicchi di caffè, prodotti macinati o capsule.
fecsego.eu/suggestion del giorno

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

fecsego.eu/napi gazdaság

Leave a Reply 100 megnézve, 1 alkalommal mai nap |