< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Világkatasztrófára figyelmeztet az ENSZ főtitkára((Le secrétaire général de l’ONU met en garde contre un désastre mondial

| Mobile | RSS

Világkatasztrófára figyelmeztet az ENSZ főtitkára((Le secrétaire général de l’ONU met en garde contre un désastre mondial

A klímaváltozás már nem hosszú távú probléma, hanem olyan globális válság, amely komolyan fenyegeti az emberiséget – mondta António Guterres ENSZ-főtitkár madridi sajtótájékoztatóján a nemzetközi szervezet Éghajlat-változási Keretegyezményének jövő héten kezdődő 25. ülése (COP25) alkalmából.

szerző:K. Kiss Gergely, Fotó: AFP

A nemzetközi szervezet vezetője hangsúlyozta: a klímaváltozás gyorsabb, mint amennyire az emberiség e változás megfékezése útján halad, és hamarosan elérünk ahhoz a ponthoz, “ahonnan már nincs visszaút”.

Bezárhatják a magyar szélerőműveket – így számol a minisztérium

A klímaválság hatásai nyilvánvalók: a mérések kezdete óta az elmúlt öt évben volt a legmelegebb, a tenger szintje a legmagasabb, a sarki jégtakarók példátlan sebességgel csökkennek, a szárazföldi és tengeri biodiverzitás veszélyben van. Emellett növekvő gyakorisággal fordulnak elő szélsőséges időjárási jelenségek. “Sok évtizeden át az emberi faj háborút viselt a bolygó ellen, és a bolygó most visszatámad” – idézi az MTI.

António Guterres hangsúlyozta: szavai mégsem a kétségbeesés, hanem a remény üzenetét hordozzák azért, hogy az emberiség nézzen szembe és hagyjon fel a természet pusztításával, ahogy azt a tudományos világ is sürgeti. A katasztrofális következmények elkerüléséhez szükséges, hogy a globális felmelegedés növekedése ne haladja meg az 1,5 Celsius-fokot ebben az évszázadban – tette hozzá.

Az ENSZ-főtitkár szorgalmazta a cselekvés új korszakának kezdetét, a klímaválsággal szembeni ambiciózusabb globális küzdelmet. A kormányoknak erős elkötelezettséget kell tanúsítaniuk a karbonsemlegesség 2050-es elérése, valamint a károsanyag-kibocsátás drámai csökkentése mellett 2030-ra.

Véleménye szerint a klímavédelemben Európának a globális tárgyalások alappillérét kell alkotnia, amelyhez “jelentős erkölcsi tekintélyt” fog adni, ha a kontinens minden tagállama eléri a karbonsemlegességet.

“Világosan látjuk, hogy a világ legnagyobb károsanyag-kibocsátói nem veszik ki részüket, pedig nélkülük célunk elérhetetlen” – mondta többek között az Egyesült Államokra utalva, amely a jövő évtől felmondta részvételét a párizsi klímaegyezményben.

A spanyol fővárosban hétfőn kezdődő kéthetes klímakonferencián a világ 196 országa képviselteti magát, 50 állam- és kormányfő lesz jelen, csakúgy mint az Európai Unió új vezetői. A szervezők összesen mintegy 25 ezer résztvevőre számítanak a COP25 eseményein. A konferencia elnöke Chile, eredetileg ugyanis a dél-amerikai ország adott volna otthont a rendezvénynek, ám egy hónappal ezelőtt a folyamatos utcai zavargások miatt visszalépett a házigazda szerepétől.

Spanyolországban a COP25 idejére rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be: december 14-ig ideiglenesen visszaállították a határellenőrzést, így a schengeni országok állampolgárainak is érvényes személyi igazolványt vagy útlevelet kell felmutatniuk a be- és kiutazáskor.

A spanyol belügyminisztérium az egész madridi tartományban megerősítette a rendőri jelenlétet, fokozottan a konferencia és az ahhoz kapcsolódó rendezvények helyszíneinek környékén.

fecsego.eu/napi gazdaság

Le secrétaire général de l’ONU met en garde contre un désastre mondial

2 décembre 2019 | Messages | epbudapest@europarl.europa.eu, Salle de presse de l’UE, europarl.europa.eu/news/fr, europarl.hu, Nouvelles de Chatter

Le changement climatique n’est plus un problème à long terme, mais une crise mondiale qui menace gravement l’humanité, a déclaré le Secrétaire général des Nations Unies, António Guterres, lors d’une conférence de presse à Madrid sur la Convention internationale sur le changement climatique (COP25) qui débute la semaine prochaine.

auteur: ‘s. Gergely Kiss, Photo: AFP

Le responsable de l’organisation internationale a souligné que le changement climatique est plus rapide que l’humanité est en passe de mettre fin à ce changement et que nous atteindrons bientôt le point où il n’y a pas de retour.
Les parcs éoliens hongrois peuvent être fermés – c’est ainsi que le ministère compte

Les effets de la crise climatique sont évidents: ils ont été les plus chauds au cours des cinq dernières années depuis le début des mesures, le niveau de la mer est à son plus haut niveau, les inlandsis polaires chutent à un rythme sans précédent et la biodiversité marine et terrestre est menacée. De plus, les phénomènes météorologiques extrêmes se produisent de plus en plus fréquemment. “Depuis plusieurs décennies, la race humaine est en guerre avec la planète et la planète attaque maintenant”, a déclaré MTI.

António Guterres a souligné que ses paroles ne véhiculaient pas le message du désespoir mais de l’espoir que l’humanité affronterait et arrêterait la destruction de la nature, comme le demande le monde scientifique. Pour éviter des conséquences catastrophiques, la croissance liée au réchauffement planétaire ne devrait pas dépasser 1,5 ° C ce siècle, a-t-il ajouté.

Le secrétaire général de l’ONU a appelé à une nouvelle ère d’action, à une lutte mondiale plus ambitieuse contre la crise climatique. Les gouvernements doivent s’engager fermement à atteindre la neutralité en carbone d’ici 2050 et à réduire considérablement les émissions d’ici 2030.

Selon lui, l’Europe devrait devenir la pierre angulaire des négociations globales sur la protection du climat, qui bénéficieront d’une “autorité morale significative” si tous les États membres du continent atteignent la neutralité carbone.

“Nous pouvons clairement voir que les plus grands émetteurs du monde ne joueront pas leur rôle, mais sans eux, notre objectif sera irréalisable”, a-t-il déclaré, évoquant les Etats-Unis, qui se sont retirés de l’accord sur le climat de Paris l’année prochaine.

Lundi, lors de la conférence sur le climat en Espagne, qui durera deux semaines, 196 pays du monde entier seront représentés, ainsi que 50 chefs d’État et de gouvernement, ainsi que les nouveaux dirigeants de l’Union européenne. Les organisateurs s’attendent à un total d’environ 25 000 participants aux événements de la COP25. La conférence était organisée par le Chili, un pays d’Amérique du Sud à l’origine, mais elle s’est retirée du rôle d’hôte il y a un mois en raison d’émeutes de rue en cours.

En Espagne, des mesures de sécurité extraordinaires ont été introduites pour la durée de la COP25: les contrôles aux frontières ont été temporairement rétablis le 14 décembre, de sorte que les ressortissants des pays Schengen doivent présenter une carte d’identité ou un passeport en cours de validité à l’entrée et à la sortie.

Le ministère de l’Intérieur espagnol a renforcé la présence de la police dans toute la province de Madrid, en particulier autour du lieu de la conférence et des événements connexes.

fecsego.eu/day economy

Leave a Reply 84 megnézve, 1 alkalommal mai nap |