< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Közélet, Szegedi Törvényszék / Blog article: CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y ((Több, mint 300 millió forint áfát csaltak – letartóztatásukat indítványozta a főügyészség

| Mobile | RSS

CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y ((Több, mint 300 millió forint áfát csaltak – letartóztatásukat indítványozta a főügyészség

          6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.

                             E-mail: csongrad.fou@mku.hu

A Csongrád Megyei Főügyészség indítványt tett a nyomozási bíró felé, hogy rendelje el annak az öt férfinak a letartóztatását, akik olyan bűnszervezetet építettek ki, melynek célja három cég adó-és járulékfizetési kötelezettségének csökkentése volt, 2015. és 2018. között.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsítottak egy három szintből álló, fiktív számlázási láncolatot alakítottak ki, melynek keretében a vagyonvédelmi szolgáltatást ténylegesen nyújtó három cég alkalmazottait papíron alvállalkozóként bevont gazdasági társaságokhoz jelentették be, azt a hamis látszatot keltve, mintha ezen társaságok a gyanúsítottak cégeitől független vállalkozások lennének. A valóságban az alvállalkozó cégeket kizárólag a bűncselekmény elkövetése érdekében hozták létre a gyanúsítottak, s ezen „fantomcégek” élén közreműködésükkel beszervezett strómanok, mint ügyvezetők álltak.

A „fantomcégek” szerepe a vagyonőri tevékenység ellátásáról szóló, valótlan tartalmú költségszámlák kiállításában állt, melyeket a három gazdasági társaság könyvelésébe az azok ügyvezetését ellátó gyanúsítottak befogadtak, majd azok ÁFA tartalmát adóbevallásaikban levonásba helyezték. Emellett a munkáltatói járulékfizetés csökkentése érdekében a „fantomcégeknél” a vagyonőröket heti 10 óra munkavégzésre jelentették be, jóllehet az a valóságban a 40 órát is meghaladta.

A főügyészség a szökés, elrejtőzés veszélye, az eljárás meghiúsításának veszélye valamit a bűnismétlés veszélye okán tett indítványt a gyanúsítottak letartóztatásának egy hónapra történő elrendelésére.

A főügyészség indítványának tárgyában a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója a mai napon megtartott üléseken fog dönteni.

Szeged, 2019. december 5.

Dr. Kopasz Zsolt       

       főügyész

Leave a Reply 78 megnézve, 1 alkalommal mai nap |