< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Közélet, Szegedi Törvényszék / Blog article: TASZ: A hatalom nem határozhatja meg, hogy kit tekint sajtónak//HCLU: le pouvoir ne peut pas déterminer qui il voit comme la presse

| Mobile | RSS

TASZ: A hatalom nem határozhatja meg, hogy kit tekint sajtónak//HCLU: le pouvoir ne peut pas déterminer qui il voit comme la presse

TASZ: A hatalom nem határozhatja meg, hogy kit tekint sajtónak

ITTHON hvg.hu 2019. november. 27. 19:08

Politikai véleményen alapuló hátrányos megkülönböztetést valósított meg az előző pécsi önkormányzat és a tulajdonában lévő Pécsi Kommunikációs Központ Kft., amikor a helyi közügyekkel foglalkozó Pécsi Stop hírportált nem hívta meg a sajtó számára nyilvános eseményekre – számolt be a Társaság a Szabadságjogokért az Egyenlő Bánásmód Hatóság döntéséről.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a Pécsi Stop képviseletében májusban fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH), mert a portál rendszeresen nem értesült az önkormányzat által szervezett sajtónyilvános eseményekről, vagy nem kapott meghívót rájuk. A TASZ szerint ezzel a lap a hírversenyben hátrányba került az önkormányzat saját tulajdonában lévő, vagy annak politikájával feltétel nélkül azonosuló médiumokkal szemben: a helyi eseményekről megkésve, más médiaszolgáltatók szűrőjén keresztül tudott tudósítani, saját kérdéseit nem tudta feltenni, fotókat, videókat nem tudott készíteni.

Az EBH három közérdekű és sajtónyilvános esemény kapcsán állapította meg az egyenlő bánásmód sérelmét, és nem fogadta el az önkormányzat, illetve a tulajdonában lévő kommunikációs cég magyarázatait. Egy útszakasz hivatalos átadását hozták fel példaként, ami előtt nem küldtek ki meghívókat a sajtó számára, miközben az önkormányzat tulajdonában lévő PécsMa hírportál, a KESMA-s Bama.hu és a Pécs TV is jelen voltak, és az eseményről tudósítottak. Az önkormányzat és a cége szerint ezek a médiumok éppen arra jártak, amikor a város számára fontos eseményre sor került, így tudtak első kézből tudósítani.

A hatóság a jogsértés megállapítása mellett kötelezte az önkormányzatot a jogerős határozat 30 napig tartó nyilvánosságra hozatalára.

TASZ közleménye szerint az enyhe szankció kiszabásakor a hatóság figyelembe vette az önkormányzati választások eredményét, azt, hogy a választók Pécsen a jogsértésben nem érintett ellenzéknek szavaztak bizalmat.

Az EBH az indoklásában arra is kitért, hogy az önkormányzat diszkriminációja nem csak a kritikus médiumokat érinti, hanem hatással van a közvéleményre és befolyásolja a helyi közügyekkel kapcsolatos véleményalkotást is.

Bodrogi Bea, a TASZ ügyvédje azt mondta,

 “a döntés rávilágít arra, hogyan működik a propaganda rendszere Magyarországon: a közhatalmat gyakorló szervek minden eszközt felhasználnak arra, hogy a független médiumokat elzárják a közügyet érintő fontos információktól, így minél nagyobb teret biztosítsanak a saját üzeneteik terjesztésére. A mostani döntés ezért a sajtó és a propaganda közötti különbségéről is szól, valamint arról, hogy a hatalom nem határozhatja meg, hogy kit tekint sajtónak.”

fecsego.eu/hvg.eu

HCLU: le pouvoir ne peut pas déterminer qui il voit comme la presse
5 décembre 2019 | Messages | Cour constitutionnelle, Actualités, événements, andrasne.szontagh@europarl.europa.eu, Cour de justice / Parquet / Cour de justice de Szeged, epbudapest@europarl.europa.eu, Salle de presse de l’UE, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Vie publique , Cour générale de Szeged
HCLU: le pouvoir ne peut pas déterminer qui il voit comme la presse
HOME hvg.hu Novembre 2019. 27. 19h08
L’ancienne municipalité de Pécs et son centre appartenant, Pécs Communication Center Ltd., ont fait preuve de discrimination sur la base de l’opinion politique en n’invitant pas le portail d’informations Pécs Stop traitant des affaires publiques locales à des événements publics, a rapporté la Société pour les droits de la personne et l’égalité des chances.
La Société des libertés et des droits (HCLU), qui représente Pécs Stop, a contacté l’Autorité pour l’égalité de traitement (EBH) en mai parce que le portail ne recevait pas régulièrement d’informations ni d’invitations à des événements de presse organisés par le gouvernement local. Selon la HCLU, ce journal était désavantagé dans les médias par rapport aux médias appartenant ou non identifiés par la municipalité: il était en mesure de rendre compte tardivement des événements locaux, via le filtre d’autres fournisseurs de médias, de poser ses propres questions et de faire des photos et des vidéos.
L’ABE a constaté des violations de l’égalité de traitement dans trois événements publics et dans la presse et n’a pas accepté les explications de la municipalité ou de son entreprise de communication. La remise officielle d’un tronçon routier a été citée à titre d’exemple, avant que des invitations ne soient envoyées à la presse, tandis que le portail d’informations PécsMa, appartenant au gouvernement local, Bama.hu de KESMA et la chaîne de télévision Pécs, étaient présents et ont rendu compte de l’événement. Selon la municipalité et son entreprise, ces médias étaient au moment même où un événement important pour la ville a eu lieu, leur permettant de faire des reportages de première main.
L’autorité a demandé à la municipalité de publier la décision finale dans les 30 jours suivant le constat de la violation.
Selon la déclaration du HCLU, lorsqu’elle a imposé une peine légère, l’autorité a tenu compte des résultats des élections municipales et du fait que les électeurs de Pécs ont voté en toute confiance dans l’opposition, qui n’était pas impliquée dans la violation.
Dans son exposé des motifs, l’ABE a également déclaré que la discrimination à l’encontre de la municipalité affectait non seulement les médias critiques, mais aussi l’opinion publique et influençait la formation des opinions dans les affaires publiques locales.
Bea Bodrogi, avocate à la HCLU, a déclaré
 «Cette décision a mis en lumière le fonctionnement du système de propagande en Hongrie: les pouvoirs publics utilisent tous les moyens pour empêcher les médias indépendants d’obtenir des informations importantes sur les affaires publiques, leur donnant ainsi le plus grand espace possible pour diffuser leurs messages. Par conséquent, cette décision concerne également la différence entre la presse et la propagande, et ce pouvoir ne peut pas déterminer qui est considéré comme étant la presse. ”
fecsego.eu/hvg.eu

Leave a Reply 116 megnézve, 1 alkalommal mai nap |