< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet, Szegedi Törvényszék / Blog article: Több milliárd uniós támogatást loptak el a magyar egészségügytöl!//Des milliards de fonds européens volés à la santé hongroise!

| Mobile | RSS

Több milliárd uniós támogatást loptak el a magyar egészségügytöl!//Des milliards de fonds européens volés à la santé hongroise!

2015-ben hatalmas EU-s támogatást kapott modernizálásra a magyar egészségügy, de a pénzt szétlopták.
Az ügyben jelenleg is vizsgálat folyik.

Szakértők szerint a teljes támogatási keret legalább húsz százaléka eltűnt. A Gazdasági Versenyhivatal azt gyanítja, hogy az egészségügyi beszállító cégek kartellbe tömörültek, és felosztották maguk között a pályázatokat. A kartellbe az egészségügyi piac nagyobb cégei szálltak be, amiben fideszes és kormányközeli emberek “koordinálták” a munkát. A GVH 2016 tavasza óta nyomoz, az első határidő idén májusban jár le.
A kormány 2015-ben indította el EU-s forrásból a KEOP-5.6.0/E/15 – Egészségügyi eszközök energia-megtakarítást célzó beszerzésének támogatása című pályázatot. Eredetileg 9 milliárdból vehettek volna MR, CT és röntgengépeket a kórházak, de menet közben kibővítették a forrást. A palyazat.gov.hu-n szereplő összesítés szerint 81 intézmény nyert el összesen 40,9 milliárd forintot. A 444 a kozbeszerzes.hu-n 206 olyan szerződést talált ennek a forrásnak a terhére, összesen 32,7 milliárd forint értékben.

A GVH egyik 2016-os végzése szerint a kartell koordinálásával gyanúsított egyik személy az a Maróth Gáspár, aki korábban Orbán Viktor személyes tanácsadója volt. Most a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. igazgatóságának elnöke, a KEOP-os pályázat idején a kartellvizsgálatban érintett, több beszerzésen is nyertes VMD-cégcsoport vezetője volt. Állítólag Maróth a mai napig jó viszonyt tart fenn Orbánnal, apjával, az akadémikus Maróth Miklóssal együtt külföldi utakra is elkíséri a miniszterelnököt. (Maróth Gáspár a 444-nek elmondta, őt nem is kereste a GVH, sőt abban sem biztos, minek a rövidítése a GVH, és ő nem szervezett semmilyen kartellt.)

Ugyanennek a VMD-cégcsoportnak egyik tulajdonosa Homolya Róbert, az NFM államtitkárának felesége.
A másik gyanúsított a Diagon-ügyben ipari kémkedésért 2013-ban jogerősen elítélt Harmat Sándor, aki azzal kereste fel az egészségügyi cégeket, hogy ő Zombor Gábor korábbi egészségügyi államtitkár bizalmasa, és hogy Orbán Viktornak is tanácsokat ad. Zombort a GVH kikérdezte, és tagadta, hogy Harmat az ő megbízásában járt volna el. Még a Magyar Idők is írt Harmatról, akit a lap szerint egy miniszter is figyelmeztetett, hogy álljon le. Arról viszont nem írtak, hogy volt-e annak bármilyen következménye, hogy egy miniszter törvénysértésről értesült, értesítette-e a hatóságokat.

A KEOP-os pályázat elképesztő furcsaságokat mutat. A kórházakat kormányzati szintről sürgették a szerződéskötésre, hogy a finanszírozási ciklus lezárása ne veszélyeztesse a kifizetéseket. Több gyártó viszont jelezte, hogy a rövid idő alatt nem tudja teljesíteni a vállalást. Zombor 2015 augusztusában lemondott, amihez köze lehetett annak, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fokozatosan átvette az irányítást a pályázat felett.

A 444.hu úgy értesült, hogy a közbeszerzések nagy része túlárazott volt, a résztvevő cégeknek pedig 20 százalékot kellett visszaosztaniuk az elnyert pályázatból. Így még az alacsonyabb, 32,7 milliárdos szerződött költséggel számolva is kb. 6,5 milliárd forintnyi EU-s pénz tűnt el.

A 444.hu forrásai szerint a kormánynak az az érdeke, hogy az idei választások előtt ne kerüljön elő az ügy, mert túl magas szintű kapcsolódást mutat a kormányelittel, és érzékenyen érintheti a fideszes üzleti köröket is. Ugyanis kizárt, hogy a kormányzati oldal ne értesült volna az összefonódásokról.

Forrás: Sztárklikk/független nemzet.hu


Des milliards de fonds européens volés à la santé hongroise!
13 décembre 2019 | Messages | Cour / Bureau du Procureur / Cour d’appel de Szeged, epbudapest@europarl.europa.eu, Salle de presse de l’UE, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Chattering News, Affaires publiques, Tribunal de Szeged
En 2015, les soins de santé hongrois ont reçu un énorme financement de l’UE pour la modernisation, mais de l’argent a été volé.
L’affaire fait toujours l’objet d’une enquête.
Selon les experts, au moins vingt pour cent de l’enveloppe totale du soutien a disparu. L’Office de la concurrence économique soupçonne que les fournisseurs de soins de santé ont été impliqués dans une entente et des appels d’offres divisés. De plus grandes entreprises du marché de la santé sont entrées dans le cartel, dans lequel les gens du Fidesz et du gouvernement proche ont «coordonné» le travail. Le GVH enquête depuis le printemps 2016 et le premier délai expire en mai de cette année.
En 2015, le gouvernement a lancé un appel d’offres de la source européenne KEOP-5.6.0 / E / 15 – Soutenir l’achat de dispositifs médicaux pour économiser l’énergie. À l’origine, les hôpitaux auraient pu acheter des appareils d’IRM, de tomodensitométrie et de radiographie sur 9 milliards de dollars, mais ont élargi la source à la volée. Selon le résumé sur palyazat.gov.hu, 81 institutions ont gagné un total de 40,9 milliards de HUF. 444 ont trouvé 206 contrats sur cette source pour une valeur totale de 32,7 milliards de forints.
Selon un arrêté GVH de 2016, l’une des personnes soupçonnées d’avoir coordonné l’entente est Gáspár Maróth, qui était auparavant un conseiller personnel de Viktor Orbán. Il est actuellement président du conseil d’administration de l’électronique, de la logistique et de la gestion des actifs du ministère de la Défense et était à la tête du groupe de sociétés VMD impliqué dans l’enquête sur l’entente au moment de l’appel d’offres KEOP. Maróth aurait entretenu de bonnes relations avec Orbán, avec son père, l’académicien Miklós Maróth, pour accompagner le Premier ministre à l’étranger. (Gáspár Maróth a dit au 444 qu’il n’avait pas été recherché par le GVH, et il n’était pas sûr de ce que représentait le GVH, et il n’a organisé aucun cartel.)
L’un des propriétaires du même groupe VMD est Róbert Homolya, épouse du secrétaire d’État du NFM.
L’autre suspect dans l’affaire Diagon pour espionnage industriel était Sándor Harmat, qui avait été condamné en 2013, qui avait contacté des entreprises de santé qu’il était l’ancien secrétaire d’État à la santé Gábor Zombor et avait également informé Viktor Orbán. Sombor a été interrogé par la GVH et a nié qu’Harmat ait agi en son nom. Même le Hungarian Times a écrit sur Harmat, qui a été averti par un ministre d’arrêter le journal. Cependant, il n’a pas été écrit s’il y avait une conséquence de la notification d’un ministre de la violation ou de la notification aux autorités.
L’application KEOP montre des bizarreries étonnantes. Les hôpitaux ont été instamment priés de conclure des contrats au niveau gouvernemental afin que les paiements ne soient pas compromis par l’achèvement du cycle de financement. Cependant, plusieurs fabricants ont indiqué qu’ils ne pourraient pas respecter leur engagement à court terme. Sombor a démissionné en août 2015, peut-être en raison de la reprise progressive de l’offre par le ministère du Développement national.
Selon 444.com, la plupart des marchés publics étaient trop chers et les entreprises participantes ont dû redistribuer 20% de l’offre gagnante. Ainsi, même à un coût contractuel inférieur de 32,7 milliards de dollars, il est d’env. 6,5 milliards de forints d’argent de l’UE ont disparu.
Selon des sources de 444hu, il est dans l’intérêt du gouvernement de ne pas se manifester avant les élections de cette année, car il montre un lien trop élevé avec l’élite gouvernementale et pourrait également avoir un impact sensible sur les milieux d’affaires du Fidesz. Il est possible que le gouvernement n’ait pas été au courant de la concentration.
Source: Star Click / Independent Nation.com

Leave a Reply 129 megnézve, 1 alkalommal mai nap |