< Böngészés > Főoldal / EE Minisztériuma, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet, Kultúra / Blog article: A kormány belátta: túl keveset számolt az oktatásra((El gobierno se dio cuenta de que había dado muy poco a la educación.

| Mobile | RSS

A kormány belátta: túl keveset számolt az oktatásra((El gobierno se dio cuenta de que había dado muy poco a la educación.

A pedagógusok többször hangot adtak elégedetlenségüknek
Fotó: Népszava

Tízmilliárdokkal emelték meg a köznevelési előirányzatot, ki nem fizetett túlórákra, a tankerületek tartozásaira mehet a pénz.

Hozzájárult a kormány a 2019-es költségvetésben szereplő köznevelési célú humánszolgáltatás és működési támogatás legfeljebb 32 milliárd 556 millió forinttal történő túllépéséhez – szúrta ki a december 10-i Magyar Közlönyben a Napi.hu. A portál emlékeztet: az eredeti összeg 230,3 milliárd forint volt, ez léphető most túl további 32,5 milliárddal. A vonatkozó rendelet azonban nem tér ki arra, mi indokolta a túllépést, illetve mire fordítható ez az összeg. – A kormány ezzel lényegében elismerte, hogy az idei költségvetésben is alultervezte az oktatásra fordítható összegeket – nyilatkozta lapunknak a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke. Totyik Tamás szerint az emeléssel a ki nem fizetett túlórákat, pótlékokat és a tankerületek más adósságait rendezhetik. Felhívta a figyelmet arra, a 2020-as költségvetéssel is gondok lesznek: bár abban a köznevelési célú humánszolgáltatás és működési támogatást 251 milliárdra emelték, az idei évi túllépés is alátámasztja, hogy jövőre ez sem lesz elegendő. Megírtuk: a 2020-as költségvetés mostohagyereke az egészségügy mellett továbbra is az oktatás; bár látszólag emelkednek az oktatásra fordított összegek, azok mértéke valójában még az inflációt sem fedezik. A pedagógusok ki nem fizetett túlóráiról nincs pontos adat, Totyik Tamás szerint a tankerületek rendszerint „trükköznek”, hogy ne derüljön ki, milyen mértékű a tanárok plusz terhelése. Például összevont helyettesítéseket vagy eseti helyettesítéseket alkalmaznak, amit pluszpénz fizetése nélkül is el tudnak rendelni. A PSZ ugyanakkor készített idén ősszel egy felmérést a pedagógusok körében, amiből kiderült: sokan több mint 60 órát dolgoztak egy héten, miközben a heti törvényes munkaidő 40 óra. A többletmunkáért a felmérésben résztvevő pedagógusok csupán 6 százaléka kapott pénzt. A másik tanári érdekképviselet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pedig Ne dolgozz ingyen! néven kampányt is indított a tanárok kizsákmányolása, a ki nem fizetett túlmunka ellen. 

fecsego.eu/népszava online.hu

El gobierno se dio cuenta de que había dado muy poco a la educación.

17 de diciembre de 2019 | Publicaciones | Ministerio de EE, epbudapest@europarl.europa.eu, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Talking News, Public Life, Culture

Los educadores han expresado reiteradamente su insatisfacción.
Foto: Népszava

La apropiación de la educación pública se ha incrementado en decenas de miles de millones, dinero para horas extras impagas y las deudas de los distritos de tanques pueden desaparecer.

El gobierno ha contribuido al presupuesto público para la provisión de servicios humanos y subvenciones operativas en el presupuesto de 2019 por hasta HUF 32 mil millones 556 millones, según Napi.hu en el Boletín Magyar del 10 de diciembre. El portal recuerda que la cantidad original era de $ 230.3 mil millones, que ahora se puede superar en otros $ 32.5 mil millones. Sin embargo, la regulación relevante no especifica qué justificó el desbordamiento o en qué se puede gastar esta cantidad. “En esencia, el gobierno reconoció que el presupuesto de este año subestimó la cantidad disponible para la educación”, dijo el Vicepresidente del Sindicato de Maestros (PSZ). Según Tamás Totyik, el aumento se puede utilizar para liquidar horas extras no pagadas, asignaciones y otras deudas en el área del tanque. Señaló que el presupuesto de 2020 también tendría sus problemas: aunque recaudó 251 mil millones en recursos humanos y ayuda operativa para la educación pública, el exceso de este año demuestra que no será suficiente el próximo año. Hemos escrito que, en el presupuesto de 2020, los hijastros continúan teniendo educación además de salud; Aunque las cantidades gastadas en educación parecen estar aumentando, ni siquiera cubren la inflación. No hay datos precisos sobre las horas extras no remuneradas de los docentes y, según Tamás Totyik, los distritos de tanques suelen hacer “trucos” para no determinar el alcance de la carga de trabajo adicional de los docentes. Por ejemplo, utilizan sustituciones consolidadas o sustitutos ad hoc, que se pueden pedir sin pagar dinero extra. Al mismo tiempo, el PSZ realizó una encuesta entre educadores este otoño, que reveló que muchos trabajaban más de 60 horas a la semana, con un horario laboral semanal de 40 horas. Solo el 6% de los maestros encuestados recibió dinero por trabajo extra. ¡La otra defensa de maestros, el Sindicato Democrático de Maestros, no funciona de forma gratuita! También lanzó una campaña contra la explotación de docentes por horas extras no remuneradas.

fecsego.eu/newsword.com

Leave a Reply 348 megnézve, 1 alkalommal mai nap |