< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Közélet / Blog article: Győri gyerekgyilkosság: Varga Judit átfogó vizsgálatot rendelt el

| Mobile | RSS

Győri gyerekgyilkosság: Varga Judit átfogó vizsgálatot rendelt el

ÍRTA

Csuhaj Ildikó

Csuhaj
Ildikó
2019-12-17 07:19:00

Győri gyerekgyilkosság: Varga Judit átfogó vizsgálatot rendelt el

Átfogó kormányzati vizsgálat elrendelését kezdeményezte Varga Judit, hogy kiderüljön, a győri gyerekgyilkosságnál mulasztott-e bármelyik szerv vagy azok alkalmazottja – derült ki az igazságügyminiszter tegnap esti Facebook posztjából, mellyel Péterfy-Novák Éva író nyílt levelére reagált.

“Tisztelt Péterfy-Novák Éva! Visszautasítom, hogy két gyermek borzalmas halálát alantas politikai haszonszerzésre akarják felhasználni. Anyaként és igazságügyi miniszterként, mint minden jóérzésű embert, engem is lesújtott a győri gyermekgyilkosság tragikus híre” – ezt posztolta tegnap este Varga Judit a Facebook oldalán.

Az igazságügyminiszter azt írta: a vonatkozó magyar jogszabályok megfelelnek az Isztambuli Egyezmény követelményeinek, konkrétan az említett 31. cikknek is. Mindez persze nem elégséges, ha ilyen tragédia előfordulhat.

Átfogó kormányzati vizsgálat elrendelését kezdeményezem a felelősség tisztázása érdekében, hogy egyértelműen kiderüljön, a konkrét tragikus esetben mulasztott-e bármelyik állami szerv vagy annak alkalmazottja. Őszinte részvétem az Édesanyának és az egész családnak! – írta a miniszter.

Mindezzel Péterfy-Novák Éva író nyílt levelére reagált, aki azt szegezte az igazságügyminiszternek, tegezve Varga Juditot: “Hány nőnek és gyermeknek kell még meghalnia, hogy komolyan vedd a családon belüli erőszakot?” Azt is írta, választ szeretne arra, ki a felelős a győri családirtásért, és miért nem ratifikálja a kormány az Isztambuli Egyezményt. Arra is emlékeztetett, hogy bár az EP-képviselők döntő többsége november végén támogatta, hogy a nők elleni erőszak megállítása érdekében minden tagállam minél hamarabb ratifikálja az Isztambuli Egyezményt, a fideszesek tartózkodtak a szavazástól.

“És ne, ne háríts Judit, ez nem az a szint, amikor lesöpörheted magadról a mocskot. Ez az a szint, amikor ki kell állnod, elnézést kell kérned, és azonnal kampányolnod kell a ratifikálásért” – szólította fel nyílt levelében az író az igazságügyminisztert.

A korábban éppen a felesége (a gyermekek anyja) ellen gyilkosságot megkísérlő férfi szeptemberben szabadult, és vasárnap végzett 13 éves nevelt lányával és 10 éves kisfiával, majd öngyilkos lett. Egyedül hat éves kislányát hagyta életben. A gyerekek most voltak a szabadulása utáni első láthatáson az apjuknál. A bíróság nem korlátozta a láthatást – erre vonatkozó igény nem merült fel a tájékoztatásuk szerint. A tragédia az egész országot megrázta.

fecsego.eu/atv.hu

Leave a Reply 113 megnézve, 1 alkalommal mai nap |