< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: Idén 49 újságírót gyilkoltak meg világszerte, és még többet raboltak el vagy tartanak fogva börtönben

| Mobile | RSS

Idén 49 újságírót gyilkoltak meg világszerte, és még többet raboltak el vagy tartanak fogva börtönben

2019. december 17.

SZERZŐ: 168 ÓRA

Mexikóban, Szíriában, Afganisztánban, Szomáliában és Pakisztánban vannak a legnagyobb veszélyben az újságírók, áll a Riporterek Határok Nélkül éves jelentésében, írta a Deutsche Welle összefoglalója alapján a 444.hu.

Ez alapján idén 49 újságírót öltek meg világszerte, kevesebbet, mint az elmúlt 16 évben bármikor. A csökkenés főleg annak köszönhető, hogy idén sokkal kevesebben haltak meg háborús övezetekben. 

A szervezet szóvivője, Julian Matthey nem látja teljesen rózsázsnak a helyzetet. Szerinte az is hozzájárult a statisztika javulásához, hogy egyre kevesebb riporter vállalja, hogy háborús zónákból vagy más válságövezetekből tudósítson. Ezt támasztja alá az is, hogy idén minden áldozatot a saját hazájában gyilkoltak meg. Másrészt viszont örülhetünk annak, hogy az újságírókat egyre jobban kiképzik és felszerelik, mielőtt háborús területekre küldik őket.

Shah Marai, az AFP hírügynökség neves fotóriportere, aki 2018. áprilisában veszítette életét egy merényletben AfganisztánbanFotó: Facebook

Ha a halálesetek száma csökkent is, idén 12 százalékkal több újságírót zártak börtönbe, mint tavaly. December elején 389 riportert tartottak fogva, többségüket Kínában. A jelentés szerint ők 40 százalékban civil újságírók, akik nem kaptak professzionális képzést, viszont magánúton szerzett információkat osztanak meg a közönséggel. 

Közülük Ilham Tohti neve a legismertebb, akit 2014 óta tartanak fogva szeparatizmus vádjával Kínában. Tohti azért szúrja a hatóságok szemét, mert a honlapján kiállt az állam által elnyomott ujgurok jogai mellett. 

A jelentés szerint 2019-ben ráadásul 57 újságírót raboltak el.

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 55 megnézve, 1 alkalommal mai nap |