< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: Több mint százszoros volt a mérgező anyagok mértéke a Mátrai Erőműnél

| Mobile | RSS

Több mint százszoros volt a mérgező anyagok mértéke a Mátrai Erőműnél

SZERZŐ: 168 ÓRA

Kétszer is a foszfin munkahelyi környezetben megengedhető legmagasabb határértékének százszorosát mérték a Mátrai Erőműnél – írja a Népszava.

Csak közérdekű adatigénylésre adta ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azokat az adatokat, amelyeket a jelenleg még Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Mátrai Erőmű több pontján mértek még novemberben. Az adatokat az Átlátszó hozta először nyilvánosságra hétfőn, de a Greenpeace és a Népszava is benyújtott közérdekű adatigénylést a katasztrófavédelemnek.

November közepén többen rosszul lettek az erőműben a nyálkahártyát irritáló bűztől.KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

2019. november 16.

Bűzlő gáz szabadult fel a földből a Mátrai Erőmű visontai telephelyén, sokan rosszul lettek, a katasztrófavédelem vizsgálódik

Kiderült, az egészségügyi határértéket meghaladó mértékű kénhidrogént és nitrogén-monoxidot, valamint foszfor-hidrogént (foszfin) mutattak ki a gázszivárgásokban, és jelenleg is külső szakértőkkel együtt vizsgálják, hogy ezek a gázok pontosan hogyan keletkeztek.KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

2019. november 25.

Bűzös, kékes folyadék ömlik egy kútba egy csövön Mészáros Lőrinc erőművénél

A Népszava a mért adatokhoz magyarázatot is fűz. Az az egység, amihez viszonyítják az adatokat, az úgynevezett MAK-érték. Ez azt a maximum értéket jelenti gázok, gőzök és egyéb anyagok esetében, amely munkahelyi környezetben – átlagos, 40 órás munkahéttel, és napi 8 órás műszakkal számolva – a jelenlegi ismeretek szerint nem káros az alkalmazottak egészségére és nem jelent elfogadhatatlan kockázatot.

A katasztrófavédelem tájékoztatójában azt írta, hogy a koncentrációs szint rövid távú megnövekedése a MAK értéken belül nem okoz szükségszerűen mérgezést, ha azonban a koncentráció a MAK érték 5-10-szerese, akkor a hosszú időn át tartó jelenlét a mérgezés akut jeleit okozhatja.

Az adatigénylésekből azonban az derült ki, hogy a katasztrófavédelem által mért adatok szerint

  • foszfin (PH3) esetében a MAK érték 0,1 ppm, ehhez képest november 11-én 13 óra 20 perckor 13,6 ppm-et, vagyis a határérték 136-szorosát mérték az erőmű szivattyúházában. Igaz, húsz perccel később ez a szint már csak tizenegyszeres, azaz 1,1 ppm volt.
  • A kénhidrogén-koncentráció ugyanezen a napon több alkalommal is négyszer magasabb volt a MAK-értékhez képest. Két nappal később, az Őzse-völgyi tározó gátjánál szintén foszfinból 15,2 ppm-et mértek 23 óra 50 perckor, ami a MAK-érték 152-szerese. Azt nem tudni, később hogy változott az eredmény, mert a katasztrófavédelem csak erről a három napról közölt adatokat.

Hampó Norbert, az erőmű biztonsági igazgatója november 22-én sajtótájékoztatón közölte, hogy november 6-án, amikor az erőmű elromlott szivattyúját javították a munkások, már enyhe irritációt érzékeltek, a szemük kipirosodott, könnyeztek, folyt az orruk. November 7-én délelőtt a vízellátási, valamint a vegyészeti és környezetvédelmi osztály vezetője szintén ezt tapasztalta. Ekkor az erőmű vezérigazgatója elrendelte a helyiség szellőztetését. November 9-én beszereltek egy nagy teljesítményű ventilátort, aminek segítségével a helyiség néhány óra alatt kiszellőzött. Ehhez képest november 11-én, a szellőztetés után a szivattyúházban a foszfin mértéke 136-szor, a kénhidrogéné pedig négyszer magasabb volt a MAK-értékhez képest.

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 126 megnézve, 1 alkalommal mai nap |