< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Közélet / Blog article: Újabb súlyos veszélyekre figyelmeztettek az e-cigarettával kapcsolatban((De nouveaux dangers graves ont été mis en garde contre les cigarettes électroniques

| Mobile | RSS

Újabb súlyos veszélyekre figyelmeztettek az e-cigarettával kapcsolatban((De nouveaux dangers graves ont été mis en garde contre les cigarettes électroniques

Az elektromos cigaretta jelentősen növeli a krónikus tüdőbetegségek, mint az asztma, a bronchitisz és a krónikus obstruktív tüdőbetegség kockázatát a Kaliforniai Egyetem tudósainak új tanulmánya szerint, amely az első hosszú távú vizsgálat az e-cigaretta és a légzőszervi betegségek közötti kapcsolatról az Egyesült Államok teljes lakosságának reprezentatív adatai alapján.

Újabb súlyos veszélyekre figyelmeztettek az e-cigarettával kapcsolatban


Fotó: Pixabay

A kutatók azt is kimutatták, hogy azoknál, akik e-cigarettát használnak és dohányoznak is – ami a felnőtt e-cigarettázók körében igen gyakori –, még nagyobb az ilyen kockázat azokhoz képest, aki csak az egyik terméket szívják.

Az American Journal of Preventive Medicine című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmány 2013 és 2016 között újonnan diagnosztizált tüdőbetegek adataira és az amerikai lakosság dohányzási szokásait jegyző adatokra épül.

A szakemberek olyan embereket vontak be a kutatásba, akiknek korábban nem volt feljegyzett tüdőbetegségük, e-cigarettát szívtak és dohányoztak. Három évig figyelemmel követték őket.

“Azt találtuk, hogy az e-cigarettát szívók körében egyharmaddal nőtt a tüdőbetegségek kialakulásának a kockázata”

– mondta Stanton Glantz professzor, a tanulmány egyik vezetőszerzője.

Arra a következtetésre jutottunk, hogy az e-cigaretta magában is káros, és ez a hatás független attól, hogy az illető dohányzik-e hagyományosan – tette hozzá.

A kutatók azt is kimutatták, hogy a dohányzók esetében a tüdőbetegségek kockázata több mint kétszeresére nő. A mindkét terméket használók esetében pedig több mint háromszorosára nő a kockázat.

Megállapításaik azért fontosak, mert folyik a vita arról, hogy szabad-e reklámozni az e-cigarettát oly módon, mint a dohányzók egészségére kevésbé káros eszközt.

A tanulmány készítői azt találták, hogy a dohánytermékek szívásáról az e-cigarettára való áttérés csökkentette ugyan a tüdőbetegségek kockázatát, de a tanulmányba bevont dohányosoknak csak kevesebb mint egy százaléka volt olyan, aki teljesen áttért az e-cigarettára.

“A hagyományos cigarettákról e-cigarettákra való áttérés csökkentheti a tüdőbetegségek kockázatát, de csak nagyon kevés ember tér át. A dohányzók többsége e-cigarettát is szív, azaz kettős használóvá válik, amivel jelentősen növeli a tüdőbetegségek kialakulásának a kockázatát”

– magyarázta Glantz.

(MTI)

fecsego.eu/propeller.hu

De nouveaux dangers graves ont été mis en garde contre les cigarettes électroniques

La cigarette électronique augmente considérablement le risque de maladies pulmonaires chroniques telles que l’asthme, la bronchite et la maladie pulmonaire obstructive chronique, selon une nouvelle étude réalisée par des chercheurs de l’Université de Californie, la première étude à long terme sur la relation entre la cigarette électronique et les maladies respiratoires dans l’ensemble de la population américaine. sur la base de données représentatives.
De nouveaux dangers graves ont été mis en garde contre les cigarettes électroniques

Photo: Pixabay

Les chercheurs ont également montré que ceux qui utilisent et fument des cigarettes électroniques – ce qui est très courant chez les utilisateurs adultes de cigarettes électroniques – sont encore plus à risque que ceux qui fument un seul produit.

L’étude, présentée dans l’American Journal of Preventive Medicine entre 2013 et 2016, est basée sur des patients pulmonaires nouvellement diagnostiqués et des données sur les habitudes de tabagisme dans la population américaine.

Les professionnels comprenaient des personnes qui n’avaient aucun antécédent de maladie pulmonaire, fumaient et fumaient des cigarettes électroniques. Ils ont été suivis pendant trois ans.

"Nous avons constaté que les fumeurs de cigarettes électroniques augmentaient d'un tiers le risque de développer une maladie pulmonaire"

Dit le professeur Stanton Glantz, l’un des principaux auteurs de l’étude.

Nous avons conclu que la cigarette électronique elle-même est nocive et que cet effet est indépendant du fait que la personne fume ou non de manière conventionnelle, a-t-il ajouté.

Les chercheurs ont également montré que le risque de maladie pulmonaire chez les fumeurs faisait plus que doubler. Et le risque pour les utilisateurs des deux produits dépasse le triple.

Leurs conclusions sont importantes en raison du débat sur l’opportunité de promouvoir les cigarettes électroniques comme un outil moins nocif pour la santé des fumeurs.

Les auteurs de l’étude ont constaté que le passage du tabagisme aux cigarettes électroniques réduisait le risque de maladie pulmonaire, mais seulement moins d’un pour cent des fumeurs inscrits à l’étude sont complètement passés aux cigarettes électroniques.

«Le passage des cigarettes traditionnelles aux cigarettes électroniques peut réduire le risque de maladie pulmonaire, mais très peu de gens changent. La plupart des fumeurs fument également des cigarettes électroniques, ce qui signifie qu'ils deviennent des utilisateurs doubles, ce qui augmente considérablement le risque de développer une maladie pulmonaire. »

Expliqua Glantz.

(MTI)

fecsego.eu/propeller.hu

Leave a Reply 122 megnézve, 1 alkalommal mai nap |