< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Életképek/bulvár, GFHF hallgatói blogja, Közélet / Blog article: A Szeged-Csanádi Egyházmegyében is szolgált a pedofíliával vádolt piarista pap

| Mobile | RSS

A Szeged-Csanádi Egyházmegyében is szolgált a pedofíliával vádolt piarista pap

A 444.hu Tldr nevű rovata ír egy papról, aki a budapesti Piarista Gimnáziumban zaklatott szexuálisan diákokat a 80-as években. A cikkben Antal atyának nevezett pap útja a Szeged-Csanádi Egyházmegyéig, majd a Dunántúlra vezetett. A pap állítólag visszatért Csongrád megyébe.



Antal atya szexuális felvilágosításnak nevezte azt, amit éjszakánként a plébánia párnázott ajtajú szobájában csinált a fiúkkal – derül ki a 444.hu cikkéből. A 80-as évek közepén aztán az egyik diák jelentette a visszaéléseket Jelenits István tartományfőnöknek, majd vizsgálat indult. De ezzel nem lett vége a történetnek.

Az atyát egy évre külföldre küldték, majd, amikor visszatért, pszichológiai vizsgálat után vidékre helyezték tanítani. Úgy ítélték meg, egy év „száműzetés” elég volt arra, hogy megváltozzon.

Az álnéven szereplő atya volt az első, akivel szemben a piarista rendnek el kellett járnia szexuális visszaélés gyanúja miatt. Összesen négy szerzetes és két világi munkatárs ellen érkezetek bejelentések – mondta el a 444.hu-nak Szilvásy László, jelenlegi tartományfőnök.

Szilvásy a cikkben azt is elmondja, hogy a vidékre helyezett Antal atyának második ügye is volt, ezután végleg eltávolították az iskolából. Megkérték, lépjen ki a rendből és foglalkozzon idősgondozással.

A szegedi szál

Antal atya nem fogadta meg Jelenits István kérését, a 80-as évek közepétől vidéki templomokban vállalt munkát, később pedig kérte, hogy had lépjen egyházmegyei szolgálatba. A piarista rend engedte is kilépni, csakhogy valamiért Jelenits nem értesítette Antal atya előéletéről Gyulay Endre püspököt, a Szeged-Csanádi Egyházmegye akkori vezetőjét.

Erről Gyulay maga számolt be a 444.hu-nak. „Provinciálisa kért, hogy az egyházmegyémben működő kiváló piarista mellé engedjem meg, hogy küldhesse.” Méghozzá azért, mert ez az „igen kiváló pap szeretné, ha [Antal atya] mellette egy ideig munkálkodva lelkileg megerősödne. Megbízva az általam is nagyon tisztelt provinciális úrban, nem kérdeztem a kérés okát” – mondta Gyulay.

A 444.hu információ szerint az Antal atyának nevezett egykori piarista ezután mintegy 30 éven át a Szeged-Csanádi Egyházmegyében legalább 6 állomáshelyen szolgált.

Gyulay Endre szerint: „Itteni működése alatt semmiféle rendellenes viselkedése nem történt. Két új működési helyén azt is engedélyeztem, hogy az iskolában is vállalhat – az igazgatónő kérésére – matematikatanítást. Egyik helyről sem érkezett hozzám rendkívüli esemény.”

A 444.hu megkeresett valakit, aki Antal atyával együtt dolgozott a Szeged-Csanádi Egyházmegyében. A megkérdezett nő azt állítja, hogy jóakaratú, derűs, türelmes embernek ismerte meg a papot, aki a plébánosa és gyóntatója is volt éveken át. „Csodálkozom a felvetésen, már csak azért is, mivel nálunk ő alig volt kapcsolatban gyermekekkel, a hitoktatásért mások feleltek. Az előző plébániai helyszíneiről viszont nem tudok nyilatkozni.” – mondta a nő.

A 444.hu cikke egy másik ügyet is előhozott, Antal atya Csongrád megyébe kerülésnek megértésére. A lap emlékezetett: a Fejér megyei Kálozban Sz. Károly megvert egy hittanóráról hiányzó diákot, de azt is állította róla az akkori kálozi polgármester, hogy három kislányt is zaklatott. Sz. Károly végül Deszken kötött ki, ugyancsak Gyulay Endre egyházmegyéjében.

Mindenesetre Gyulay a 444.hu kérdésére válaszolva nem emlékezett Sz. Károlyra, pedig végül ő volt az, aki felmentette a plébánost, miután 2001-ben kitudódtak az ügyei.

„A nyakamat tettem volna rá, hogy nem igazak a vádak, mégis felmentettem a beosztásából” – mondta két évvel később a Magyar Hírlapnak a megyéspüspök. Ekkor azt is mondta, hogy „ha bármilyen gyanú felvetődne, először beszélnék a pappal. Ha a megbotlás csak egyszeri, folytathatná szolgálatát, ám ha többször előfordulnak ilyen esetek, ki kell vonni az illetőt a forgalomból” – olvasható a 444.hu-n. Gyulay később úgy magyarázta a mondatait, hogy nem pedofil cselekedetre gondolt, hanem az első félreérthető érintésre.

Azt mondta a 444.hu-nak, hogy elfogadja a papi pedofília ellen zéró toleranciát hirdető Ferenc pápa álláspontját. Hozzátette: „az igazi bűnt akkor is, most is elítélendőnek tartom, az ezzel élni akarók nem alkalmasak a papi szolgálatra. Lelkük megtisztítására, a megjavulásukhoz szükséges isteni segítésre fontos a szentgyónás.”

Visszatérve Antal atyához, ő a 2001-es deszki botrány idején egy szomszédos faluban volt plébános. 2010-ben a Vatikán hivatalosan is kikérte az összes róla szóló anyagot a piaristákról, az ügye tehát hivatalosan még nem zárult le.

Nem sokkal később azonban már nagyobb városi gyülekezeteket bízott rá főpásztora. Misézett és tanított az egyházmegye templomaiban és iskoláiban, egészen 2019 tavaszáig. – írja a 444.hu.

A lapnak nyilatkozott Dr. Kovács József a Szeged-Csanádi Egyházmegye általános helynöke, aki annyit mondott, hogy nem kaptak hivatalos értesítést a vatikáni vizsgálatról, és „jelenleg nincsen feljelentés és vizsgálat senki ellen a Szeged-Csanádi Egyházmegyében.”

A lap idén tavasszal kért tájékoztatást a piaristáktól Antal atyáról, a pap betegszabadságon van azóta. Dr. Kovács József általános helynök úgy fogalmazott: „saját kérésére, súlyos egészségügyi problémái miatt, orvosi javaslatra hegyvidékre költözött. Költözésének nincsen köze az előzményekhez.”

Később Antal atya a Dunántúlon tűnt fel a Veszprémi Egyházmegye területén, a lap szerint azonban az utóbbi hetekben az atya visszatért a Szeged-Csanádi Egyházmegyébe.

A szegedi püspöki helynök azonban a 444.hu kérdésére azt írta: „Nem tudunk róla, hogy visszaköltözött volna az egyházmegye területére, bár arra is joga van.” Antal atya még mindig betegszabadságon van, oda költözik az országban, ahová akar – tette hozzá Dr. Kovács József. A helynök azzal zárta a 444.hu-nak írt levelét, hogy

„amint betölti a 65. életévét, nyugállományba helyezzük.”

* * *

forrás:szegedTükőr

Leave a Reply 195 megnézve, 1 alkalommal mai nap |