< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Közélet, Szegedi Törvényszék / Blog article: CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG

| Mobile | RSS

CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG

2012 LOGO ÜGYÉSZSÉG

CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG
S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y ///
Távollétében emelt vádat a szerb embercsempésszel szemben az ügyészség

          6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.

            Tel.: (62) 622-651 • (62) 622-680 • Fax: (62) 622-689

                             E-mail: csongrad.fou@mku.hu

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a szerb férfival szemben, aki 2017. decembere és 2018. februárja között 13 személy illegális határátlépésében működött közre.

A vádirat szerint a szerb férfi 2017. december 28. napján az esti órákban Szerbiában, a szabadkai vasútállomáson találkozott a szerb-magyar állampolgárságú társával, akit megbízott azzal, hogy legalább három alkalommal szállítson a határon illegálisan átjuttatott személyeket Röszke külterületéről Nyugat-Európába. A vádlott által beszervezett kamionsofőrök segítségével, illetőleg vádlott útmutatásai alapján az illegális határátlépők a rendőri ellenőrzést kijátszva jutottak át az államhatáron, majd őket röviddel ezt követően kamionokba, illetőleg a szerb-magyar állampolgárságú férfi gépkocsijába felvették és az Európai Unió területére próbálták tovább szállítani. A megbízásnak megfelelően még aznap két személyt, január 29-én további hét személyt juttattak át a szerb-magyar államhatáron illegális módon és juttattak el az Európai Unió belső területei felé,  míg február 5-én újabb négy koszovói személyt kíséreltek meg tovább szállítani, amelyet a rendőri ellenőrzés akadályozott meg.

A vádlott szerb-magyar állampolgárságú társával szemben a bíróság már ítéletet hozott, míg a kamionsofőrök kilétét az eljárás során nem sikerült megállapítani.

A szerb férfival szemben a rendőrség nemzeti elfogatóparancsot bocsátott ki, majd ezt követően nemzetközi és európai elfogatóparancsot is, amelyek azonban eredményre nem vezettek. Mindezek ellenére a járási ügyészség az eljárásról tudomással bíró vádlottal szemben több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat a Szegedi Járásbíróság előtt.

Az ügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a távollevő vádlottal szemben szabadságvesztés büntetést szabjon ki, illetőleg utasítsa ki őt Magyarország területéről.

Szeged, 2019. december 18.

Dr. Kopasz Zsolt       

       főügyész

Leave a Reply 95 megnézve, 1 alkalommal mai nap |